Yemek Tarifleri

Yoğurt Tutmazsa Ne Yapmak Gerekir?

yoğurt mayalama 4

Evde yoğurt yapmak, hem sağlık açısından önem taşır hem de oldukça lezzetli sonuçlar ortaya koyar. Yoğurt mayalama işlemi, belli şartların bir arada bulunmasını gerektiren bir işlemdir. Ortamın sıcaklığı, mayanın kalitesi, sütün sıcaklığı, mayalama süresi gibi pek çok kriter aynı anda optimum düzeyde olmalıdır.Yoğurt tutmazsa neler yapılmalı? İşte bütün detaylar bu yazımızda!

Mayalanan yoğurt, sağlıklı bir yiyecek olmasının yanı sıra yoğurdu mayalayan kişiyi de tahmin edilenden fazla memnun etmektedir. Ancak bazı durumlarda mayalanan yoğurt tutmaz. Bu durum hem malzemenin ziyan olmasına hem de kişinin demotive olmasına neden olur. Peki, yoğurt tutmazsa ne yapmak gerekir?

yoğurt mayalama 5

Her Zaman Tutan Yoğurt Neden Tutmaz?

Yoğurdun mayalanabilmesi için tüm gerekli koşulların aynı anda yerine getirilmesi gerekir.

  • Mayalanma olması için sütün sıcaklığının 42 – 45 derece olması gerekir. Eğer süt yeterli sıcaklığa erişmemişse yoğurt tutmayabilir.
  • Süt yeterli sıcaklığa getirilmiş olmasına rağmen bulunulan ortam soğuksa, sütün çabuk soğumasına neden olur. Bu da mayalanmayı engeller.
  • Sütün bayat ya da bozuk olması da mayalanmayı engelleyen etkenlerden biridir.
  • Mayalama işlemi için kullanılan yoğurt mayası yeterince kaliteli değilse ya da bozulmuşsa yoğurt tutmayabilir.
  • Süt kaliteli değilse ya da gebe olan inekten sağılmışsa yoğurdun tutmama ihtimali bulunmaktadır.

yoğurt mayalama 3

Tutmayan Yoğurdunuzu Çöpe Atmayın!

Sütü mayalayıp, sarıp sarmaladıktan sonra bir kenara bıraktınız. Ancak saatler sonra baktınız ki yoğurt mayalanmamış ve olduğu gibi duruyor. Ne yoğurt olabilmiş, ne de süt olarak kalabilmiş. Bu durumda aklınızdan yoğurdu çöpe atmak geçebilir. Ancak bu mayalanamamış yoğurdu kurtarmanın 2 yöntemi var. Öncelikle bu yöntemleri denemenizi tavsiye ederiz.

Kullanıcılar bu bilgi yazılarına da baktı:

yoğurt mayalama 1

Tutmayan Yoğurdu Tutturma Yöntemi

Mayalanamamış olan yoğurdu 75 dereceli fırına koyarak 1 saat bekletmek gerekir. Bu sürenin sonunda fırın kapatılır ve 5 – 6 saat yoğurt fırında bırakılır. Bu sürenin sonunda yoğurdun tutma ihtimali oldukça yüksektir.

Mayalanma işlemi gerçekleşmişse yoğurt buzdolabına kaldırılır ve en az 6 saat dolapta bekletilir. Bu sürenin sonunda yoğurt tüketmeye hazır olacaktır.

yoğurt mayalama 6

Tutmayan Yoğurdu Lor Peyniri Yapmak

Tutmayan yoğurdu peynire çevirerek de değerlendirmeniz mümkündür. Bunun için mayalanamamış olan sütü tekrar ısıtıp içerisine 1 – 2 yemek kaşığı limon suyu eklenir. Süt anında kesilmeye başlar ve peynir oluşur. Daha sonra süzgeçten geçirilerek peynir, suyundan ayrılır. Altta kalan su peynir altı suyu olarak tabir edilen malzemedir. Bu malzeme ile çorba ya da hamur işleri yapabilirsiniz.

yoğurt mayalama 2

Ev Yoğurdu Mayalamanın Püf Noktaları

Lezzetli ve katı kıvamlı ev yoğurdu yapmanın da bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bunları maddeler halende sıralayacak olursak aşağıdaki gibidir.

  • Sütün sıcaklığı önemlidir. 42 – 45 derece olması gereken sütün sıcaklığını serçe parmakla ölçmek mümkündür. Parmağı yakmayacak kadar sıcak olmalıdır.
  • Yoğurdu mayalamak için kullanılacak olan maya buzdolabından çıktığı için sütün sıcaklığını da aşağı çekmektedir. Bu nedenle bu noktayı da göz önünde bulundurarak sütü bir tık daha ısıtmak gerekebilir.
  • Malzemenin kalitesi başarılı bir sonuç için çok önemlidir. Bu nedenle kaliteli çiğ süt ya da günlük süt kullanılabilir. Maya için kullanılan yoğurdun da ekşi olmaması gerekir.
  • Mayalama işlemi sırasında kullanılan mayanın miktarı aşırı olmamalıdır.
  • Süzme yoğurt yerine normal ev yoğurdu ile mayalamak daha başarılı bir sonuç elde etmeye yarar.
  • Her konuda olduğu gibi yoğurt mayalama işleminde de pratik önemlidir. Zamanla daha iyi olacağından şüphemiz yok.

Tutmayan Yoğurt için Yapılmalı? Yoğurt Tutmazsa Neler Yapılır? adlı içeriğimizle ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=yYV90bgkDsE

Kaynak
Kaynak 1Kaynak 2Kaynak 3Kaynak 4Kaynak 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu