Yıldızlar Nasıl Oluşur?
Yıldız Nedir?
Bir yıldız, parlak bir gök cismi olarak görünür. Bu bir plazma küresidir ve gökyüzünde bir nokta olarak görülür. Ayrıca hidrojen ve helyum içerir. Bu yıldızlar bir araya gelerek birçok galaksiyi oluşturur. Güneş de bir yıldızdır. Buna ek olarak, Dünya’da çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6.000 yıldız vardır.
Yıldızlar, galaksilerdeki nispeten yoğun moleküler bulutlar kısmen çöktüğünde oluşur. Bu bölgelerdeki moleküller birbiriyle çarpıştığında, kinetik enerjilerinin bir kısmı molekülün iç enerjisine aktarılır. Böylece uyarılmış moleküller, temel enerji seviyelerine döndüklerinde, kızılötesi ışık şeklinde bir miktar iç enerji yayarlar.
Yıldızlar Nasıl Oluşur?
Yıldız oluşumunun da bilgiler kesin değildir. Ancak birçok çalışma sonucunda bazı gözlemler yapılmaktadır. Yıldız oluşum sürecini anlamak için önce bir yıldızın ne olduğu konusunda çok net olmalısınız. Ayrıca yıldız oluşum süreci yıllar alır. Gece gökyüzünde görüntülendiklerinde genellikle parlayan küresel nesneler olarak görülürler. Bu açıdan bakıldığında, parlak bir gök cismi olarak kabul edilebilir. Bunun ötesinde, yıldızların oluşması için belirli çevresel koşulların olması gerekir.
Yıldız oluşumunun, galaksilerdeki nispeten yoğun moleküler bulutların kısmen çökmesiyle meydana geldiği söylenir. Moleküller burada çarpışırken, hareketin enerjisi moleküllerin iç enerjisi olur. Bu nedenle, bu enerjinin bir kısmı kızılötesi ışık şeklinde yayılır. Bu şekilde yüksek yoğunluklu bölgenin sıcaklığı düşer ve moleküler bulut çökmeye başlar.
Bundan sonra yoğunluk zamanla artar ve ışığın çoğu moleküller tarafından emilir. Bu nedenle hidrojen ve helyum atomları iyonize olur. Bu ısınma aşaması, bulutun kendi iç basıncı yerçekimini dengeleyene kadar devam eder. Böylece protostarlar oluşur. Zamanla, ilk yıldız, radyasyon yoluyla enerji kaybederek küçülmeye ve ısınmaya devam etti. Merkezdeki sıcaklık belli bir değere ulaştığında nükleer reaksiyonlar başlar ve yıldızlar oluşur.
Yıldızlar Nasıl Ölür?
Yukarıda yıldızların nasıl oluştuğundan bahsetmiştik. Bu durumda, yıldız oluşumu tahmin edilemeyecek kadar uzun zaman dilimlerinde gerçekleşir. Mevcut varsayımlara dayanarak, birkaç milyon yıl içinde oluştukları düşünülmektedir.
Meteor olarak bilinen bu olay, aslında göktaşının yörüngesinin Dünya’nın yörüngesiyle kesişmesi ve göktaşının atmosfere son derece hızlı bir şekilde girmesiyle meydana gelir. Bu süre zarfında, göktaşı sürtünme olayları nedeniyle ısındı. Isındıkça parlamaya başlar, halk dilinde meteor olarak bilinen bir olaydır.
Yıldızlar farklı zamanlarda farklı boyutlara ve renklere ulaşır. Büyük bir patlamada ölürler. Bu doğrultuda yerçekimi gaz basıncının önüne geçtiğinde parçalanma şiddetli olmaya başlar ve yanma meydana gelir. Basınç arttıkça, yıldızın dış katmanları yüksek derecede genişler. Sonuç olarak, yıldızlar yok olurlar.