Yaşam

Yazın Geldiğinin Habercisi Karpuz!

instagram takipçi hilesi

karpuz yazın geldiğinin habercisidir 2

Karpuz, birçoğumuz için en güzel yaz meyvesidir. Sevmeyen neredeyse yok denecek kadar azdır.  Sıcak yaz günlerinde bol bol tüketilen karpuz, tabiri caizse hararetinizi alır ve sizi ferahlatır. Aynı zamanda tatlı ihtiyacınızı da karşılar. Karpuz yiyerek vücudunuzun ihtiyacı olan doğal şekeri karşılayabilirsiniz.

Eski dönemlere göre artan seralar ve ithalat yöntemiyle aslında karpuzu her mevsim bulabiliriz. Fakat hem sağlıksız hem de fiyatları bütçemizi sarsabileceği için karpuzu mevsimi dışında tüketmek pek de kolay değildir.

Ülkemizde özellikle Diyarbakır’da yetişme alanı bulan karpuz, ihtiyacı karşılamadığı için piyasadaki karpuzların büyük kısmı İran’dan gelmektedir. Karpuz yetiştirenler, hem zaman kazanmak hem de mahsulü artırmak için farklı yöntemler uygulayabilirler. Bu nedenle piyasadaki karpuzların tatları farklılık gösterebilir.

karpuz ülkemizde diyarbakırda yetişir 1

Karpuz aynı zamanda kolay bozulabilen bir meyvedir. Bu nedenle doğru koşullarda saklamak önemlidir. Kalan karpuzlar streç filmle kaplanmalı ve buzdolabında saklanmalıdır.

Karpuzu meyve olarak biliriz fakat toprakta yetiştiğinden dolayı aslında sebze olarak da değerlendirilir. Bu konu biraz tartışmalıdır. Familya olarak baktığımızda kabakgiller familyasının bir üyesidir.

Karpuzun Faydaları Var mıdır?

karpuzun faydaları nelerdir

Karpuz, %90ından fazlası su olan bir meyvedir. Doğal su kaynağı olmasından dolayı da kilo vermeye yardımcıdır. İyi kolesterolü yükseltip kötü kolesterolü kontrol altına alma özelliği olduğu için yaz diyetlerinin de vazgeçilmezidir. Aynı zamanda elektrolit bakımından zengin bir meyvedir.

Karpuza rengini veren likopen, kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyici özelliğe sahiptir. İçinde bulunan L-citrulline ise çeşitli kas ağrılarını azaltır. Aynı zamanda yüksek oranda C vitamini de içerir. Kan dolaşımını hızlandırma, güneşin zararı etkilerinden koruma gibi faydaları da vardır.

İçinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminizi düzenler. Vücudunuzun zinde kalmasını sağlar. Aynı zamanda serinletici etkisi ve yüksek tansiyonu engelleyici özelliği vardır.

Karpuz Nasıl Tüketilmelidir?

karpuz soğuk tüketilmelidir

Eğer yavaş bir sindirim sisteminiz varsa karpuzun çekirdeklerini çıkarmak sizin için doğru olacaktır. Suyunu çıkartıp meyve suyu olarak da tüketebilirsiniz. Fakat bunun yerine en sağlıklısı çiğneyerek tüketmektir.

Karpuzun Zararları Var mıdır?

karpuzun zararları nelerdir

Karpuz için zararlı bir meyvedir cümlesi doğru olmaz. Fakat her şeyin fazlası zarar diye bir söz vardır. Karpuz, şeker oranı yüksek bir meyve olduğu için şeker ve böbrek hastalığı olanların kontrollü olarak tüketmesi önerilir.

Sıcak yaz günlerinde misafirlerinize şekerli tatlılar ikram etmek yerine onları serinletecek buz gibi karpuz ikram edebilirsiniz. Eminiz tatlıdan daha çok hoşlarına gidecektir.

Hazır mevsimindeyken bol bol tüketmenizi öneririz. Afiyet olsun.

Kaynak
guncelmakaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu