Yaşam Üçgeni Nedir? Yaşam üçgeni, deprem sırasında uygulayabileceğiniz ve hayatta kalmanıza büyük oranda yardımı olacak bir önlemdir. Evlerinizin içerisinde hayatta kalabileceğiniz büyüklükteki alanlara yaşam üçgeni adı verilmektedir.
30 Ekim 2020 günü saat 14:51‘de meydana gelen AFAD‘a göre 6,6, Kandilli Rasathanesi ve Yunan kaynaklara göre 6,9 – 7,1 büyüklüğündeki depremde 91 saat sonra bir mucize yaşandı. 3 yaşındaki Ayda bebek, depremden tam 91 saat sonra enkazdan sağ olarak çıkartıldı.
Ayda‘nın hayatta kalmasının en önemli faktörlerinden bir tanesi ise mutfakta olmasıydı. Yetkililerin verdiği bilgilere göre Ayda bebeğin yanında bir bulaşık makinesi vardı. Bu bulaşık makinesi tonlarca ağırlıktaki beton kütlesinin Ayda bebeğin üzerine düşmesini engellemişti.
Ayda bebeğin belki de farkında olmadan yaptığı bu hareket yaşama tutunmasına neden oldu. Deprem sırasında ne yapacağınız bilmeniz sizin yaşama tutunmanıza büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
Yaşam Üçgeni Nasıl Oluşturulur?
Eğer ki deprem sırasında ev, iş yeri ya da başka bir kapalı alan içerisinde iseniz kesinlikle panik yapmamanız gerekmektedir. Duvara sabitlenmemiş raf, dolap, televizyon ya da diğer eşyalardan uzak durmalısınız.
Evinizde sandalyeleri sağlam bir masa takımı var ise onun altına girebilirsiniz. Bulunduğunuz binada bir yıkım meydana gelirse masanın ayakları kırılsa dahi sandalyeler sayesinde size bir yaşam alanı kalacaktır. Fakat sandalyeler plastik ise ya da masa etrafında hiç sandalye yoksa kesinlikle masa altına girmeyin.
Kanepe, içi eşya ile dolu olan bir sandık vb. gibi ağırlığı taşıyabilecek eşyaların yanına çömelerek yaşam üçgeni ya da diğer bir adı ile hayat üçgeni oluşturmuş olursunuz. Elleriniz başınızın iki yanına koyarak, eğer ki erişme imkanınız varsa bir kitap yada yastık yardımı ile başınızı koruma altına almanız gerekmektedir. Deprem sona erene kadar bu pozisyonda beklemelisiniz.
ÇÖK, KAPAN, TUTUN Tekniği Nasıl Uygulanır?
Yaşam üçgeni oluşturmanın üç adımı vardır. Bunlar; ÇÖK, KAPAN, TUTUN adımlarıdır.
- ÇÖK: Güvenli bir alan (çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, duvara sabitlenmiş dolaplar) bulup onun önüne ya da yanına çökme.
- KAPAN: Başınızı ve ensenizi yukarıdan düşebilecek maddelere karşı yastık, kitap vb. malzemeler ile korumaktadır. Hiç bir eşya bulamazsanız elleriniz ile baş ve boyun kısmınızı koruma altına alabilirsiniz.
- TUTUN: Eğer ki sarsıntı çok yüksek ise bir elinizle yanınızda yer alan bir eşyaya ya da duvara tutunabilirsiniz. Eğer bir masa yanına çömelmiş iseniz bir eliniz ile baş ve boyun kısmınızı korurken, diğer eliniz ile de masanın bir ayağını tutabilirsiniz.
ÖNEMLİ: Deprem anında merdivenlerde iseniz kendinizi duvar kısmına atın. Bunun nedeni merdivenler duvara bağlıdır. Eğer merdiven yıkılmaya başlar ise ilk olarak yıkılma işleminin merdiven korkulukların tarafından başlaması büyük bir olasılıktır.
👇 Kesinlikle Okumanız Gereken Yazılarımız..! 👇
- Deprem Anında Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
- Deprem Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Ne Yapmalıyız?
- Deprem Çantası İçerisinde Olması Gereken 5 Temel Şey