Yaşam

Yangınlar Söndürülmezse Ne Olur?

Yangınlar Söndürülmezse Ne Olur?‘ adlı yazımızda çok önemli bir konuyu paylaşacağız. Hepimiz ateşin ne kadar tehlikeli olduğunu ve insanlık tarihi ve hayatta kalması için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Basitçe söylemek gerekirse, ateşe hakim olmadan, bildiğimiz anlamda insanlık olmaz. Smithsonian Magazine‘in açıkladığı gibi, ateş kullanımı uzak atalarımızın ağaçlarda değil yerde daha fazla zaman geçirmesine olanak sağladı.

Gece avcıları korktu, iki ayaklılık gelişti, ellerimiz aletler için serbest kaldı, uzuvlara değil beyne daha fazla enerji ayrıldı. Ve böylelikle enstrüman çalıyoruz, araba sürüyoruz, e-posta yazıyoruz ve çivi çakıyoruz. Pişmiş yiyecekler ayrıca genel olarak çiğ yiyeceklerden daha fazla enerji verir ve bu da insan beyninin gelişimini tetikler.

Yine de, ateş her zamanki gibi tehlikeli olmaya devam ediyor. Ormanları yalayıp yutar, mülkleri tüketir ve etleri yer. Ve söndürülmezse, neredeyse sonsuza kadar yanabilir ve yanabilir.

yanginlar sondurulmezse ne olur 1

Tekrar hatırlatmak gerekirse, ateşin başlaması ve yanması için üç unsura ihtiyacı vardır: yakıt, oksijen ve ısı. Ya da Smokey Bear‘ın kısaca söylediği gibi, yangınlar ‘aşırı yüksek sıcaklıkta oksijen varlığında yanıcı yakıt gaza dönüştüğünde’ başlar.

Yangınlar hatta orman yangınları bile insan müdahalesi olmadan doğal olarak meydana gelebilir, ancak Western Fire Chiefs Association,  orman yangınlarının %90‘ının insan kaynaklı olduğunu söylüyor. Ateşin kendisi titreyen, sıcak turuncu-sarı şey tutuşmuş gazın yalnızca görünür kanıtıdır.

İlginizi çekebilir: Orman Yangınlarının Nedenleri Nelerdir?

Yakıt olmadan bir yangın doğal olarak sönecektir. Ancak bir yakıt kaynağı olduğu sürece, binlerce yıl boyunca bile bir ateş yanmaya devam edecektir.

Yangınlar Söndürülmezse Ne Olur?

Yakıt Kaynakları Yangının Devam Etmesini Sağlar

yanginlar sondurulmezse ne olur 2

Neyse ki, yangınlar sonsuza kadar yanabilse de, çoğu kendiliğinden söner ve söndürülmeleri gerekmez. Eğer kendi haline bırakılırsa yangınlar, oksijen ya da yanıcı maddeler gibi yakıt kaynaklarından herhangi biri ortadan kalkar kalkmaz soğuyacak ve sönecektir. Ev yangınlarına bakıldığında, itfaiyeci Robert Vahle Quora‘da tüm bir evin birkaç dakika içinde alevler içinde kalabileceğini söylüyor.

Yangınlar, mevcut yakıt miktarına, yangının yakıt kaynakları arasında ne kadar kolay hareket ettiğine, hava akışının nasıl olduğuna vb bağlı olarak daha uzun veya daha kısa sürer. Eğer yangın diğer yapılara sıçramazsa, ev yok olur olmaz yangın da yok olacaktır. Yangın devam ederse eğer bir ev bir saat gibi kısa bir süre içinde tamamen yanabilir.

Buna karşılık Batı İtfaiye Şefleri Birliği, 2013 yılındaki orman yangınlarının ortalama 37 gün sürdüğünü söylüyor – küresel ısınmanın şiddetlendirdiği bu rakam 1986’da sekiz gündü. Bu, bırakın insan yerleşimini, bir ekosisteme büyük zarar vermek için bile yeterli bir süre. Yine de bazı ekolojistler yangınların doğal yollarla ölmesine izin vermenin daha iyi olacağına inanıyor.

Bunun nedeni, yangınların daha yoğun yangınlarda tutuşması halinde daha da fazla zarara yol açabilecek çalı ve çırpıları ortadan kaldırmasıdır. Firewood for Life, ek yanıcı malzeme ile beslenmemesi koşuluyla, basit, kontrollü bir kamp ateşinin köz haline gelmesinin 24 saat kadar sürebileceğini söylüyor. Ancak yangının yayılmasını önlemek için her zaman söndürülmelidir.

Sonsuz Alevler

yanginlar sondurulmezse ne olur 3

Bir yangının devam etmesini neyin sağladığını daha derinlemesine incelemek için, onları söndürmek için kullandığımız yöntemlere bakabiliriz. Yangın söndürücüler yakıtı boğarak oksijeni denklemden çıkarır ve yangının ısısını azaltır.

Bu nedenle yangın söndürücüleri yangının tabanına doğrultmanız ve yakıt kaynağını köpükle kaplamak için ileri geri süpürmeniz gerekir. Su yangınları söndürür çünkü ısıyı emmede çok iyidir. Suyun moleküler bağlarını kırmak için çok fazla ısı gerekir ve ondan önce su buhara dönüşür.

Nadiren de olsa, bir ateşin yakıtı bitmeden yanmaya bırakılması halinde neler olabileceğini görebiliyoruz. Insider‘a göre Türkmenistan‘daki ‘Cehennem Kapıları’nı ele alalım: 1971 yılındaki bir Sovyet sondaj kazası sonucu Karakum Çölü‘nün ortasında devasa, sürekli yanan bir krater oluştu. Krater bugüne kadar 207 Fahrenheit (97°C) derecede metan yakmaya devam etti ve hiç sönmedi.

Günümüz İran‘ındaki Yezd Zerdüşt Ateş Tapınağı‘nda bulunan Behram Ateşi gibi diğer ateşler de insanlar onlara baktığı için yanmaya devam etmektedir. Behram Ateşi, Hz. Muhammed peygamberin doğumundan yaklaşık 100 yıl öncesine dayanıyor ve Apochi‘nin söylediğine göre bölgedeki Sasaniler Hanedanlığı döneminde M.Ö. 470 yılından bu yana, yani 1.500 yıldan fazla bir süredir sürekli yanıyor. Eninde sonunda, yeterli zaman verildiğinde, tüm yangınlar sönecektir.

Yangınlar Söndürülmezse Ne Olur ile İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu