Vertigo Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde birçok kişide görülen bu hastalık toplumda Vertigo nedir algısını yaratmıştır. Bizde bu soruya cevap olarak belli araştırmalar yaptık ve yazımızda sizleri bilgilendirmeyi amaçladık. Vertigo denge problemi yaşamanıza neden olan bir hastalıktır en öz haliyle. Gördüğünüz şeylerin veya kendinizin döndüğünü hissetmenize neden olur. Baş dönmesi olarak da tabir edilebilen bu hastalık her baş dönmesinin Vertigo Hastalığı olduğu kanısını karşılamaz. Baş dönmesinin yanı sıra aniden gelen ataklar sizleri gün içinde kısıtlanmaya doğru götürürse ancak o zaman hastalık belirtisi sayılabilir.
Hastalığın Belirtileri
Baş dönmesinin yanı sıra kusma, çift görme, kulakta çınlama ve anormal göz hareketleri birer belirti sayılabilir. Bunun yanı sıra sabahları yataktan kalkamama, yürümede bozukluk ve görmede yaşanan problemler belirti olarak sayılabilir. Birde şu sorunlardan birkaçını sıkça yaşıyorsanız doktora başvurmanız gerekir. Bu sorunlar şunlardır:
- Baş Ağrısı
- Denge Güçlüğü
- Konuşma Güçlüğü
- Çift Görme
- Kol Ve Vücutta Güçsüzlük
Vertigo Hastalığı Tanısı İçin Hangi Bölümde Muayene Olunmalı?
Genelde hastalar baş dönmesi problemi nedeniyle doktora başvurmaktadır. İlk olarak bunun için Kulak Burun Boğaz bölümü için randevu alınabilir. Sonrasında doktorun varmış olduğu teşhis ile Nörolojik bir muayene gerekirse ilgili bölümlere yönlendirilme sağlanacaktır. Eğer kulakta bir sorun teşhis edilirse Kulak Burun Boğaz muayenesi yeterli olacaktır, ama beyinde bir problem olduğu teşhis edilirse sizden Nörolojik muayenede işitme testi, denge testi, MR ve tomografi gibi belli testler istenecektir.
Vertigo Tedavisi
Varılan teşhis sonrası sorun orta kulak enfeksiyonu olarak belirlenmiş ise doktorun vereceği antibiyotik yeterli olacaktır. Ama hastalık eğer ilerlemiş ve iyileşmeyen tekrar eden bir enfeksiyona dönüşmüşse cerrahi müdahale gerekli olacaktır. Vertigo Hastalığı içerisinde ayrılmış farklı müdahaleler gerektiren hastalıklarda vardır. Ama genel olarak tedavi sırasında uygulanacak faktörler şunlardır:
- Hastalığının tetikleyicisi konumundaki etkenleri yok etme (stres, alkol, kafein, tütün, tuz vb..)
- Hastalığı nüksettirici hareket ve hallerden uzak durma
- İlaç ve denge tedavisinin yanı sıra gerekli görülmüşse fizik tedavi koşullarına uygun davranma
- Orta kulak veya beyinde saptanmış bulgulara göre cerrahi müdahale
Tedavi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tuzu Azaltın: Orta kulakta sıvı artışına sebep olan tuz, tedavi sonrası hastalığı nüksettireceği için azaltılmalı.
- Egzersiz Yapın: Size denge kurmanızda yardımcı olacak bir diğer husus spordur. Hem sağlığınıza iyi gelecek hem de hastalığın nüksetmemesine neden olacaktır.
- Stresten Uzak Durma: Hastalığın başlıca nedenlerinden biri de stres’dir. Sinir sistemini etkilediğinden uzak durulması gerekir.
- Günlük Bol Su Takviyesi Yapın: Tuz gibi kafein içeren içeceklerde kulak içinde sıvı artışına neden olmakta. Bunun yanı sıra vücutta tuz ve su oranını eşitlemek adına bol bol su tüketilmelidir.
- Hız İçeren Hareketlerden Uzak Durun: Ani hareketlerden, hızlı araba kullanmaktan ve lunapark gibi baş dönmenize neden olacak durumlardan uzak durmalısınız.
Vertigo Hastalığ ile İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=Ejao48Oocmo
https://www.youtube.com/watch?v=TgPgnE9h_fo