Sağlıklı Yaşam

Uzak Durmanız Gereken 6 Beyaz!

instagram takipçi hilesi

Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyor ve mide ekşimesi, gaz, hazımsızlık, dil ve ağızda tekrarlayan yaralar, çok terleme, tırnaklarda çatlama ve aşırı saç dökülmesi sorunları yaşıyorsanız yazımızda bahsettiğimiz 6 beyaz besini fazlaca tüketiyorsunuz demektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için uzun durulması gereken besinler hakkında yazık.

Uzak Durmanız Gereken Beyaz Besinler

1.Şeker

6 beyaz

Enerji verme, düşük tansiyonu çözme, depresyonu tedavi etme gibi olumlu etkileri bulunan şeker aşırı tüketildiğinde son derece zararlı hale gelir. Zararlı damgası alan besinlerin başında gelen şekerin 3 gramında 12 kalori bulunur.

Bu nedenle diyetisyenlerin en çok mücadele ettiği besin şekerdir. Rafine şeker, meyve şekeri ve glikoz veya fruktozun girdiği her türlü tatlı zararlı besinler listesinin başında yer alır. Şeker yerine keçiboynuzu özü, bal, hurma, stevia bitkisi, akçaağaç şurubu, pekmez, Hindistan cevizi şekeri ve kuru meyve kullanabilirsiniz.

2.Tuz

6 beyaz

Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tuz tüketim miktarı 6 gram olup 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığına denk gelir. Tuzun uzak durulması gereken 6 beyaz arasında yer almasının nedeni içeriğinde sodyum bulunan besinlere eklenmesidir. Vücutta yüksek oranda su tutan sodyum ödem oluşmasına neden olur. Tuz tüketiminin artması hipertansiyon tuzağına düşmek anlamına gelir. Tuz yerine kakule, zerdeçal, biberiye, zencefil, kekik kullanabilirsiniz.

3.Beyaz un

6 beyaz

Beyaz un elde edilirken buğdayın insan sağlığı için gerekli olan bölümleri ayrıştırılır. Ayrıca unun daha beyaz ve parlak görünmesini sağlamak için pek çok kimyasal işlemden geçirilir. Basit karbonhidrat içeren un hem çabuk acıktırır hem de hızlı kilo alımını kolaylaştırır. Sağlıklı tarifler için beyaz un alternatifi olarak kinoa unu, kestane unu, Hindistan cevizi unu, nohut unu, badem unu, keçiboynuzu unu, soya unu, karabuğday unu, pirinç unu, darı unu, siyez unu ve tam buğday unu kullanabilirsiniz.

4.Beyaz çikolata

6 beyaz

Bir çikolata türevi olan beyaz çikolata; kakao yağı, şeker ve süt katılarından oluşur. Beyaz çikolatanın yalnızca 100 gramında 32 gram yağ bulunur. Dolayısıyla birkaç parçadan fazla tüketildiğinde ciddi zararlar verir. Beyaz çikolata yerine yüzde 70 oranında kakao içeren bitter çikolata tercih edebilirsiniz.

5.Beyaz patates

6 beyaz

100 gram beyaz patates 29 g karbonhidrat ve 2 gram şeker içerir. Beyaz patates glisemik indeksi yüksek bir besin olduğundan kan şekerini hızlıca yükseltir. Tatlı patates kan şekerini yüzde 30 daha az yükselttiğinden beyaz patatese göre sağlıklıdır.

6.Beyaz şarap

6 beyaz

Renksiz üzüm posasının alkol fermantasyonu ile üretilen beyaz şarabın bir kadehi  yaklaşık olarak 70 ile 270 kalori arasındadır ve kalp krizine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), alkolü ilk olarak 1988 yılında karsinojen olarak tanımlamıştır. Beyaz şarap olmadan olmaz diyorsanız da düşük kalorili olan beyaz kuru üzüm şaraplarını tercih etmenizi öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu