Bilim ve Keşif

Uydu Nedir, Nasıl Çalışır?

instagram takipçi hilesi

Uydu Nedir, Nasıl Çalışır? Dünyanın dış katmanlarında elektromanyetik radyo dalgalar yardımıyla haberleşmemizi sağlayan aynı zamanda gözümüz ve kulağımız olan bu benzersiz araçlar ile ilgili yazımı sizlerle paylaşıyorum. Bulunduğumuz Dünya için büyük anlamlar ifade eden Uydu Nedir, Nasıl Çalışır? gelin yakından okuyalım…

Uydu Nedir, Nasıl Çalışır?

Uydu Liginde Türkiye

Uzay ve haberleşme alanında büyük atılımlara imza atan ülkemiz Türkiye toplamda 6 tane uyduya sahiptir. Yakın gelecekte uydu sayısında artış olacağı tahmin edilmektedir. Şimdi Turksat 3A, Turksat 4A ve Turksat 4B haberleşme uydusuna sahibiz.

Türk silahlı kuvvetleri tarafından kullanıldığı bilinen Göktürk 1 uydusu vardır. Göktürk 2 ve Rasat uydularıyla etkin şekilde uydu liginde yer alabiliyoruz ve almaya da devam edeceğiz.

uydu tr

Dünyanın en prestijli şirketleri ve gelişmiş ülkeleri için en önemli finans kaynağı sahip olunan bilgi hafızasıdır.

 Meteorolojiden askeri konulara bilimsel araştırmalardan yön bilgilerine uzay bilimden belki de en çok fayda sağlanan sınırı olmayan haberleşmeye kadar bir çok kullanım alanı vardır. Uydular günümüzde yaşadığımız her anın bir parçasını oluşturuyorlar. Televizyon yayımcılığından tutunda ülkeler arası bankacılık transferlerine kadar bir çok işlemi mümkün kılıyor. Aynı zamanda yapılan telefon görüşmelerinde de büyük katkıları vardır.

Peki bu insan üstü teknolojik araçların sahip olduğu özellikler nelerdir. Nasıl ve hangi şartlarda yüksek verim alınabilir sizler için daha detaylı bir şekilde aşağıya bırakıyorum.

uydu ligi

Uydu araçları atmosferin ortalama 500 ve 600 km dışında önceden belirlenen ve hesaplanan yörünge rotaları üzerinde saatte ortalama 40000 km/s hızla hareket etmektedirler. Uzayda meydana gelebilecek çeşitli olumsuzluklara karşıda özellikle hafif malzemelerden üretilir. Ortalama büyüklükleri araba veya otobüs kadardır. Sağlam ve dayanabilen bir durumda olmaları gerektiği için titanyum, ağır olmamaları için ise alüminyum gibi malzemelerden yapılmaktadırlar.

Örneğin; Dünya’nın bir ucundan Türkiye’deki ailenizi aramak isterseniz bunu size sağlayacak olan araçlar uydulardır. Ünlü düşünür ve filozof Yunan Sokrates ” İnsan yeryüzünün üzerinde atmosferin ve ötesinin üzerine yükselmelidir çünkü bu şekilde yaşadığı dünyayı tam anlamıyla tanıyacaktır” sözüne sahiptir. Günümüzde bu sözün ne kadar da doğru olduğunu anlıyoruz.

türkiye uydu

Uydunun Katkıları

Uydular, sahip oldukları alıcılar ve yüksek çözünürlükte bulunan görüntüleme cihazları sayesinde meydana gelen veya gelebilecek doğa olaylarını, hava olaylarını çok daha kolay ve etkin bir şekilde inceleyebilmektedir. Uyduların bu özellikleri dolayısıyla insanlara sağladığı katkı muhteşem durumdadır.

Uydulara olan ilgi ilk olarak Dünya devi ülkelerden biri olan Rusya’nın SPUTNİK 1 uydusunu uzaya fırlatması ile başladı. Daha sonraki zamanlarda Dünya, Amerika ve Rusya arasında büyük bir çekişmelere sahne oldu. Genelde insanlar uyduların işlevinden çok uzaya nasıl ve hangi şartlarda ulaşması gerektiği ile ilgilendiler. Yıllar ilerledikçe gelişen ve gelişmekte olan ülkeler uyduları modern atılımlar vasıtasıyla geliştirmeyi sürdürdü.

Günümüzde gelişmiş ve modern çalışan uydu sistemleri uzayda takibi gerçekleştirmek için bilgisayar ve radyo sistemlerine sahiptirler. Tüm işlemleri oldukça hızlı, özenli ve titiz bir haliyle gerçekleştirebilen bu cihazlar insanlara bilgiler aktarıp yarar sağlamaktadır.

uydu1

Uyduları Yörüngede Tutabilmek

Günlük yaşamda bahsedildiği kadar basit olmayan bu araçlar. Büyük sermaye ve prensip gerektiren cihazlar topluluğudur. Uyduların izlediği yol ve takip sistemlerini yapan aygıtların kurulumu aylar ve yıllar alabilir. En önemli durum ise yeryüzünden uzaya gönderilen sinyalin gökyüzünde birleşmesi gereken sinyaller ile birleşebilmesidir.

Bu uygulamalar çok eski zamanlardan beri antenler yoluyla  yürütülmüş olsalar da çağımızda kablolu ve kablosuz haliyle kullanılabilmektedir.

Eski zamanlardan beri büyük uğraşlar sonucunda yapılabilen en doğru iş  yörüngesinde ilerleyebilen uyduları sabit ve dengede tutabilmektir.

Günümüzde Dünya’nın etrafındaki uydu sayısı 5000 e kadar ulaşmıştır. Önemli olan nokta uyduları önceden belirlenmiş belli amaçlar doğrultusunda fırlatabilmektir. Finansal açıdan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri zarara uğratmış olsalar da hayata geçirilen teknoloji ve altyapı bakımından oldukça önemlidir.

Uydu Nedir, Nasıl Çalışır? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu