Uğur Böcekleri Neden Birçok Kültürde Şans Alametidir?
‘Uğur Böcekleri Neden Birçok Kültürde Şans Alametidir?’ yazımızda herkesin görmekten keyif aldığı ve kendini şanslı hissettiği uğur böcekleri ile ilgili incelememizi paylaşacağız. Eğer bir sivrisinek eve girerse, tüm insanlık onun öldürülmesi talebine katılacaktır. Aynı şey hamam böcekleri için de geçerli. Sinekler can sıkıcıdır ama oldukça zararsızdır, ancak pastanın üzerine konmaya devam ederlerse ölüm zamanı gelmiş demektir.
Gümüş balıkları iğrenç küçük şeylerdir ama kolayca yok edilebilirler, tıpkı hap böcekleri gibi. Ama uğur böcekleri? Pek çok insan evdeki bir uğur böceğine parmağını uzatarak ‘Hadi, hadi’ diyebilir, o şeyin sürünmesine, küçük noktalarını incelemesine ve sonra bir pencere bulmasına izin verebilir. Ve birçok insan için uğur böcekleri sadece sevimli değil, aynı zamanda iyi şans sembolleridir.
Unutmayın ki ne zaman kehanet, şans, talih, kader, vs. hakkında konuşsak, %100 batıl inanç bölgesine girmiş oluruz. Evinizde, evinizin dışında, rüyalarınızda, bahçenizde, kolunuzda, her neyse, bir uğur böceği görmenin gerçek, ölçülebilir, ölçülebilir bir sonucu olmadığı açıktır. Ancak pek çok şeyde olduğu gibi, önemli olan psikolojik etkidir.
The Lucky Antler, uğur böceklerinin örneğin Çin‘de büyük bir manevi öneme sahip olduğunu ve ‘beş zaferi” temsil ettiğini söylüyor: “cesaret, sevgi, mutluluk, bilgelik ve bereket.’ Hatta bazı insanlar uğur böceği sanatını evlerinde batılılaştırılmış feng shui‘ye dahil ediyor. Bununla birlikte, uğur böceklerinin bu kadar iyi ve tarihi bir üne sahip olmalarının gerçek bir nedeni vardır – bahçelerde harikadırlar ve mahsulleri haşerelerden uzak tutmaya yardımcı olurlar.
Uğur Böcekleri Neden Birçok Kültürde Şans Alametidir?
Yaprak Bitleri Dünyasının Yok Edicisi
Dürüst olalım, nihayetinde uğur böcekleri, insan yaşamına ve çabalarına olan faydalarından dolayı ‘iyi şanstır’. Öte yandan, küresel yaprak biti popülasyonu, uğur böceklerini muhtemelen ölüm tanrıçası olarak görüyor. Yaprak bitleri, yaprak bitlerinin gövde ve yapraklardan sıvı emmesi gibi, uğur böceklerinin de tercih ettiği besinlerdir. Yaprak bitleri bitkileri sararmış, buruşmuş, renksiz, çiğnenmiş bırakır ve yeterince büyük miktarlarda arkalarında karıncaları çeken yapışkan bir kalıntı bırakarak durumu daha da kötüleştirir.
Yaprak bitleri ayrıca virüsleri bitkilere aktarır ve onları tamamen mahveder. Ulusal Pestisit Bilgi Merkezi‘nin (NPIC) açıkladığı gibi, her nesil sadece yaklaşık bir ay yaşar, ancak bir yaprak biti bu süre içinde 40 ila 85 yaprak biti daha üretebilir. Sonuç olarak, yaprak bitleri genel mahsul verimini ve kalitesini etkileyebilir ve bu da insan gıda kaynaklarını riske atar.
Yüzlerce yaprak bitini yiyen uğur böceği işte burada devreye giriyor. Bazı bahçıvanlar yaprak bitlerini tüketmeleri için uğur böceklerini doğrudan bahçelerine sokarken, bazıları da su ve bitkilerle onları bahçelerine çekiyor. Niagara Frontier Publications gibi siteler, uğur böceklerini ‘doğayı kontrol etmenin şiddetli, militarize bir yolu’ olarak tanıtmanın ahlaki karmaşıklıklarından bahsediyor, ancak çoğu çiftçinin umurunda olmadığından eminiz. Ve tarım, dünyadaki her toplumun ortak temelini oluşturduğundan, uğur böceklerinin evrensel olarak iyi sayılması ve “şanslı” olarak kabul edilmesi mantıklıdır.
Uğur Böceği Mi Hanım Böceği Mi?
Uğur böcekleri sadece yaprak bitlerini yemezler. Örümcekleri, un kurtlarını ve patates ve mısıra zarar veren diğer yıkıcı böceklerin yumurtalarını da yerler. Bazen uğur böcekleri polen ve nektar yer ya da uğur böceği larvaları diğer uğur böceği yumurtalarını yer, ancak bu sadece yiyecek için çaresiz kaldıklarında olur.
Yine de National Geographic bize dünya çapında 5.000‘den fazla uğur böceği (bazen uğur böceği olarak da adlandırılırlar) türü olduğunu söylüyor, yani tipik, yuvarlak, kırmızı-siyah benekli çeşitliliğin ötesinde pek çok çeşitlilik bulunabilir. Bazı uğur böcekleri (teknik olarak Coccinellidae familyasından böcekler) diğerleri kadar iyi huylu değildir. Bunlara uğursuz uğur böcekleri diyebiliriz.
Spesifik olarak, mutlu yaprak biti yiyen uğur böceğimize son derece benzeyen, ancak vücudunun üst yarısının beyaz kısmındaki siyah bir ‘M’ şekli ile ayırt edilebilen Asyalı uğur böceğinden (Harmonia axyridis) bahsediyoruz. Hanım böcekleri istilacı bir türdür ve yüzeylerde kötü kokulu, yapışkan sarı bir madde bırakırlar. Sevimli kardeşlerinin aksine onlar aynı zamanda ısırırlar.
Adından da anlaşılacağı gibi, bu böcek çeşitli Asya ülkelerine özgüdür, ancak Kentucky Üniversitesi‘ne göre 1960‘lardan 1990‘lara kadar denizaşırı ülkelerde yol bulmuştur. Bu yüzden bir dahaki sefere bir uğur böceği gördüğünüzde dikkatli olun ve işaretleri yorumlayın. Eğer arkadaki ‘M’ harfini fark etmediyseniz ve üzerinize pis kokulu sarı bir sıvı bulaştıysa, o zaman kesinlikle şanssızsınız demektir.