Yaşam

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü tarama testi nedir, anne karnındaki bir bebeğin Down sendromu (trizomi 21), nöral tüp kusurları ve trizomi 18 adı verilen genetik bir bozukluğa sahip olup olmadığını tespit eden bir kan testidir. Üçlü tarama testi yardımıyla diğer bazı anormallikler de tespit edilebilir. Bebeklerde karın duvarındaki anormallikler ve böbrek anormallikleri yüksek olabilir.

uclu tarama testi nedir4

Üçlü tarama testlerinde sonuç pozitif çıktığında ek testler yapılır. Risk tablosunda önemli olan üç faktör vardır. Bunlardan biri anne adayının yaşı, diğeri kilosu diğeri ise üç hormon ölçümüdür. Down sendromunda AFP ve uE3 gebelik haftasına göre olması gerekenden düşük, HCG ise olması gerekenden yüksektir. Bilgisayar üzerinden yapılan test sonuçlarında önemli olan etmenlerden birisi de gebeliğin kaçıncı haftada olduğudur.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Üçlü tarama testi hamileliğin 15. ve 22. haftalarında yapılabilir. En iyi sonuçlar genelde 16. ve 18. haftalarda alınır. Bu yüzden doktorlar da bu haftalarda yapmayı uygun görürler. Down sendromu için genelde riskli grup belli olsa da tüm hamile kadınlara üçlü tarama testi uygulanmalıdır. İsteğe göre uygulamak istemeyenler olabildiği gibi ek testlerde yaptırmak isteyenler olabilir.

uclu tarama testi nedir3

Anne adaylarından alınmış olan kan örneği incelenir. İncelenen kan örneğinin değerleri, bilgisayar programı yardımıyla işlenir. Bu aşamada kanda madde düzeyini direkt etkileyecek olan anne adayının sigara kullanımı, kilosu ve boyu gibi değişiklikler de eklenir. En önemli etmenlerden birisi de gebeliğin kaçıncı haftada olduğudur. Son adet tarihi yanlış verildiğinde de genelde bu testlerde yanlış sonuçlar ortaya çıkabilir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Anne adayından alınan kan örneğinde 3 maddenin incelemesi yapılır. Bunlar:

  • BETA-hCG: İnsan koryonik gonadotropin (hCG) hamileliğin ana hormonudur. Hamileliğin erken döneminde artmaya başlar ve 14. ve 16. haftalarda zirve yaptıktan sonra giderek azalır.
  • Alfa-feto protein (AFP): Alfa-fetoprotein, bebeğin karaciğeri tarafından salgılanan bir proteindir. Bebekten amniyotik sıvıya oradan da anne adayının kanına geçer. Hamilelik sırasında, anne adayının kan seviyeleri yavaş ama düzenli olarak artar.
  • Estriol (E3)’dir: Estriol, aynı zamanda bebeğin dokusu olan plasenta tarafından salgılanan bir östrojendir. Anormal gebeliklerde bu maddelerin değerleri çarpık olabilir.

uclu tarama testi nedir1

Üçlü tarama testlerinde yanılma olasılığı muhakkak bulunur. Hatalı pozitif veya hatalı negatif sonuçları elde edilebilir. Üçlü tarama testlerinin doğruluk oranı %60’dır. Anne yaşı genelde oldukça etkilidir. 35 yaşın altında olan kadınlarda hatalık pozitif oranı %4 olup yakalanma oranı %50 iken, 35 yaş üstü anne adaylarında yakalama oranı %80, pozitif oranı %25 oranındadır.

Üçlü Tarama Testi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu