Dünya Sağlık Örgütü’ne göre kişi başı günlük tuz tüketiminin 5 gramın altında olması gerekmektedir. Sofra tuzu dengeli kullanılmadığında kemik erimesinden böbrek hastalıklarına, kalp damar rahatsızlıklarına pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Siz de yemeğin tadına bakmadan tuz koyma eğilimindeyseniz, bu alışkanlığınız sağlığınızı etkilemeden önce farklı alternatifleri denemeye başlamanızı öneririz. Sizin için tuz yerine kullanılan baharatlar listesi hazırladık.
Tuz Yerine Kullanılan Baharatlar
1. Sarımsak Tozu
Sarımsak; vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengindir. anti-enflamatuvar ve diüretik özellikleri sayesinde sıvı tutulumu ve kardiyovasküler sorunları azaltıcı etki gösterir. Et yemeklerinde, güveçte pişirdiğiniz yemeklerde, balık ve deniz ürünlerinde tuz yerine sarımsak tozu kullanabilirsiniz. Sarımsak tozunu büyük marketlerde ve aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz.
2. Soğan Tozu
Soğan tozu da tuz yerine kullanılan baharatlar arasındadır. Taze soğan kurutulduğunda soğandaki su buharlaşır ve geriye soğanın özü kalır. Bu nedenle allisin maddesinin de etkisiyle kuru soğan tozu vitamin, protein bakımından daha faydalı olur. Soğan tuzu; et çeşitleri ve deniz ürünlerine, çorbalara, pirince, sebze soteleri ve salatalara lezzet katar.
3. Karabiber
Karabiber, vücudun ihtiyacı olan A vitamininin yüzde 70’ini karşılayan, anti-enflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahip bir baharattır. Böbreklerin fonksiyonlarını geliştirerek sıvı süzülmesini kolaylaştıran karabiber, piperin isminde bir madde içermesi sayesinde ilaçların emilimini hızlandırıyor. Faydaları saymakla bitmeyen bu baharatı; et çeşitlerinde, balıkta, sebzeli yemeklerde, makarnalar ve soslarda kullanabilirsiniz.
4. Kekik
Kekik demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez mineralleri ve A, C, E, K, B6 vitaminleri bulunan bir baharattır. Kekik B-kompleks vitaminleri, vitamin-K, vitamin-C ve folik asit kaynağıdır. Tıbbi amaçlı kullanılabildiği gibi yemeklere tat vermek için de kekik kullanılır.
Dünyanın pek çok ülkesinde yemeklere tat vermenin en iyi yolu olan kekiği et çeşitlerinde, balık ve deniz ürünlerinde, pizzada, peynir ile yapılan yemeklerde, sebze smoothilerinde, pilav çeşitlerinde, makarna ve salatalarda kullanabilirsiniz.
5. Kimyon
Kimyon; A, B12, B6, C ve D vitaminleri açısından zengin bir baharattır. Antioksidan madde içeren kimyon düzenli olarak kullanıldığında diyabetten, ülsere kadar birçok hastalıkta faydalı olur. Rafine edilmiş tuz kullanımınızı sınırlamak için az miktarda kimyonu, toz halinde değil tohum halinde et çeşitleri ve balıkta, çorbalarda, pilavlarda ve sebzelerde kullanabilirsiniz.
6. Zencefil
Zencefil geleneksel / alternatif tıbbın çeşitli biçimlerinde kullanılmaktadır. Aktarlarda taze zencefili de bulabileceğiniz gibi toz halini marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Anti-enflamatuvar, sindirime yardımcı ve antioksidan özellikler taşıyan zencefili ekmek ve kurabiyelerde, meyve ve sebze smoothielerinde, salatalarda ve çorbalarda kullanabilirsiniz.
7. Zerdeçal
Yemeklere verdiği turuncu rengiyle bilinen zerdeçal, anti-enflamatuvar, sindirime yardımcı ve anti bakteriyel özelliklere sahiptir. İyi bir demir, lif, potasyum ve B6 vitamini kaynağı olan zerdeçalı tuz yerine salatalarda, çorbalarda ve soslarda kullanabilirsiniz.
Tuz yerine yemeklere lezzet katmak için defneyaprağı, biber çeşitleri, limon veya portakal suyu da kullanabilirsiniz.