Gezi Rehberi

Türkiye’nin En Yüksek 10 Dağı

Bugün sizlerle Türkiye’nin En Yüksek 10 Dağı hangileridir? başlıklı yazımı paylaşıyorum. Aynı zamanda ilgili videolara da aşağıdaki bölümden ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin En Yüksek 10 Dağı:

 Ağrı Dağı

Türkiye'nin En Yüksek 10 Dağı

Farklı dillerde farklı şekillerde söylenen Ağrı dağı, Ermenice de Ararat ya da Masis, kürtçe ise Çiyaye Agiri olarak adlandırılır. Çok eskilerde, selçuklular döneminde ise Eğri Dağ olarak bilinen dağ. 5.137 metrelik rakımıyla Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğini taşımaktadır.

Ağrı Dağı konumu itibariyle  İran’ın 16 km batısında, Türkiye’nin en doğu sınırında yer alır. Ermenistan’ ın ise 32 km güneyinde yer alır.

Ağrı dağı bulunduğu iller bazında % 65 Iğdır’ a, kalan % 35’lik kısmı ile Ağrı ili sınırları içinde yer alır. Ağrı dağı zirvesi 4 mevsim olmak üzere kar ve buz ile kaplıdır.

Volkanik bir dağ olan Ağrı dağı Kaplı olduğu buzullar ile Türkiye’nin en büyük buzullarına da sahiptir.

Ağrı Dağı Hristiyanlık inancında da epey fazla olarak anılmaktadır. İnanışa göre Büyük Tufandan sonra Nuh’un gemisine burada ev sahipliği yapmıştır ve bu özelliği ile Efsanevi bir dağ olarak nitelendirilmektedir. Fakat müslümanlıkta Nuh’un gemisinin Cudi Dağı eteklerinde oturduğu söylenmektedir.

 Cilo Dağı

Türkiye'nin En Yüksek 10 Dağı

Cilo Dağı aynı zamanda ”Ulu doruk zirvesi” olarak bilinmektedir. Cilo dağı Hakkari ili sınırları içinde yer alır. 4135 metre yüksekliğe sahip ülkemizin en yüksek 2. dağıdır.

Zirvesi aynı Ağrı dağı gibi 4 mevsim erimeyen karlara ve buzullara sahiptir. Cilo dağı tektonik bir dağdır. Torosların en doğusunda, Türkiye’nin en güneydoğu ucunda yer alır.

 Süphan Dağı

dağ 3

Konumuyla Van Gölü’nün kuzeyinde Malazgirt civarında bulunur. 4058 metre yüksekliğe sahip ülkemizin en yüksek 3. dağıdır. Süphan Dağı aynı zaman da sönmüş ve stratovolkan bir dağdır.

Dağın zirvesinde 1 km genişliğinde püskürme tümseği bulunmaktadır. Tümseğin iç kısmında fazla büyük olmayan bir buzul gölde bulunmaktadır.

Zirve diğer bahsettiğim dağlar gibi buzullar ile kaplıdır. En son M.Ö 8050 tarihinde püskürmüştür. Süphan dağı çevresi tarım için elverişli topraklara da sahiptir. Günümüzde bölge halkı bu bölgeyi tarım amaçlı kullanmaktadır.

 Kaçkar Dağı

dağ 4

Ermenice tabir ile haçlı taş olarak adlandırılmaktadır. Kaçkar Dağı’nın Rize ve Hopa dolaylarında olduğu bilinmektedir. Filmlerden kopma bir görünümü olan Kaçkar dağı, 4 mevsim boyunca karlı, masmavi göllere, muhteşem bir bitki dokusuna ve hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Kaçkar dağının 2 adet en yüksek tepesi (Altıparmak 3480 metre yüksekliğiyle ve Kavran 3932 metre yüksekliğiyle) bulunmaktadır. 3932 metre zirvesi olan Kaçkar dağı Türkiye’nin en yüksek 4. zirvesine sahiptir.

 Erciyes Dağı

dağ 5

Erciyes dağı 25 km mesafesi ile Kayseri ili sınırları içerisinde yer alır. Kayseri şehrinin en verimli tarım arazilerinin yanı başında büyük bir stratovolkandır.

M.Ö 253 tarihinde Roma dönemi madeni paraları üzerinde bilindiği üzere son kez püskürdüğü tahmin edilmektedir.

Erciyes Dağı 2.916 metre yüksekliği ile İç Anadolu bölgesinin en yüksek dağı olduğu bilinmektedir. Strabon ismindeki gezgin ve coğrafyacı, Erciyes dağını ziyaret ederken tüm yıl boyunca zirvenin karla kaplı olduğunu belirtmiştir. Hatta zirveden Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerinin bile izlenebildiğini söylemiştir.

Yapılan araştırmalardan 20 milyon öncesi dağın deniz ile kaplı olduğu tahmin ediliyor. Zamanla oluşan çatlaklarla çevre göl halini almıştır.

 Küçük Ağrı Dağı

dağ 6

Ağrı dağı bilindiği üzere 2 zirveden oluşmaktadır. Büyük ağrı (Atatürk Zirvesi) 5.137 metre yüksekliğiyle ve Küçük Ağrı (İnönü Zirvesi) 3.898 metre yüksekliğiyle.

 Kızılkaya Dağı

dağ 7

Kızılkaya Dağı Niğde, Adana ve Kayseri illeri sınırları arasında yer almaktadır. 3767 metre yüksekliği ile Torosların en yüksek zirvesidir. Demirkazık zirvesine göre 11 metre daha yüksektir.

 Demirkazık Dağı

dağ 8

Niğde ili Aladağlar bölgesine bağlıdır. Demirkazık dağı 3756 metre yüksekliğe sahiptir. Burası aynı zaman da ölüler dağı olarak da adlandırılmaktadır. Edinile bilgiye göre son 56 yılda toplam 18 dağcı tırmanış sırasında ölmüştür.

 Artos Dağı

dağ 9

Van ili Gevaş sınırlarında yer almaktadır. 3550 metre yüksekliğe sahip olan Artos Dağ Çadır olarak da adlandırılmaktadır. Avcılık nedeniyle bölgede bulunan hayvanlar büyük oranda azalmıştır. Bölgede bulunan şiddetli rüzgar nedeniyle rüzgar türbinleri de bulunmaktadır.

 Mercan Dağları

dağ 10

Munzur Dağları ya da Mercan Dağları olarak isimlendirilmektedir. 3463 metre yüksekliği ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzincan ilinde yer almaktadır.

Türkiye’nin En Yüksek 10 Dağı İle İlgili Videolar:

https://www.youtube.com/watch?v=JvhcYaDUtFI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu