İş & FinansPolitika

Türkiye Avrupa Birliğine Girince Neler Olacak?

Türkiye Avrupa Birliğine girerse neler olacak? Türkiye’nin Avrupa birliğine girmesi için kaç madde kaldı? Bu maddeler nelerdir? 

Türkiye Avrupa Birliğine girerse neler olacak?

turkiye avrupa birligine girerse neler olacakTürkiye Avrupa Birliğine girerse neler olacak sorusunun cevabı oldukça yararlı şeyler olacağıdır. Bunları bir bir açıklamadan önce sizce Türkiye Avrupa birliğine katılmalı mıdır?

İlginizi Çekebilir: Avrupa Birliği (AB) Nedir? Türkiye AB’ye Girecek Mi?

Türkiye Avrupa birliğine girerse öncelikle olacaklar nelerdir işte cevapları…

1- Türkçe Avrupa birliğinde resmi dil olarak kabul edilecek

2- Euro banknotlarında Türkiye’ye dair şeyler olabilecek

3- Tüm Avrupa’da vizesiz dolaşım hakkımız olacak

4- Başka bir Avrupa ülkesinde iş yeri açma ve çalışma izini olacak. 

5- Avrupa Parlamentosunda Türkiye yer alacak

turkiye ab sureci6- Avrupa birliği dışında olan ülkelere uygulanan Schengen Vize uygulamasını Türkiye de kullanacak ve birlik dışında olan ülkelerden AB standartlarında vize başvurusu alacak ve vize alım süreci biraz ağırlaştırılacak.

7- Tarımda sürdürüle bilirlik, çevre koruma kanunları, kültürel kalkınma ve akla gelebilecek her sistem desteklenip güçlendirilecektir. 

8- Gıda ürünlerinde denetimler artacaktır. İnsan sağlığını tehdit eden her durum ortadan kaldırılacaktır. 

9- Her hangi bir ekonomik olumsuzluk karşısında Avrupa birliğinden destek gelecektir. Birliğin amacı zaten ortak kalkınma olduğundan kötü giden durumlarda destekler hep olacaktır. 

10- Yargı ve Eğitim sistemi Avrupa birliği standartlarına entegre edilecek ve yargıda, eğitimde, sağlıkta ve bir çok alanda bu entegrasyon sağlanacaktır. 

turkiye ab sureci 1

11- Avrupa birliği katılımdan sonra pasaportlar yenilenecek ve üzerinde Avrupa Birliği yazısı yer alıp yeniden basımı gerçekleşecek aynı zamanda Türk pasaportu dünyanın en güçlü ilk 10 pasaportu arasında yer alacaktır. 

12- Avrupa birliğine üye herhangi bir ülkede her vatandaşın eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı doğacaktır. 

13- Türkiye parlamentoda Almanya’dan sonra en çok söz sahibi olacak ülke olacak. (Nüfus durumuna göre bu sıralama değişiklik gösterebilir.)

14- Kültürel mirasların, yerel kültürün yok olması değil desteklenmesi amaçlanacaktır.

15- Avrupa birliği proje oluşturma konusunda insanlara teşvik verip, hibe desteği sağlayacaktır.

turkiye ab sureci 2

Türkiye’nin Avrupa birliğine girmesi için kaç madde kaldı?

Türkiye 16 aralık 2013’ten beri başlattığı vize serbestisi diyalogu ile Avrupa birliğinin Türkiye’nin karşılamasını beklediği 72 madde vardır. Bu maddeler genel olarak bu başlıklar altında toplanır. Bu başlıklar ise; belge güvenilirliği, göç yönetimi, kamu yönetimi ve düzeni, temel haklar ve geri kabul anlaşmasıdır.

Bu sürecin başarıyla tamamlanması ardından Türkiye’ye vize serbestisi verilecektir. Türkiye bu başlıkları başarıyla tamamladığı halde bu hak verilmemiştir. Başka bahanelerle Türkiye sürekli oyalanmaktadır. Terörle mücadelenin daraltılması, Kıbrıs sorunu vb. her türlü şey Türkiye’ye dayatılmaktadır. 

turkiye ab sureci 3

Amaçları verilen 72 maddenin uygulanması olmayan ve sürekli işi yokuşa süren Avrupa birliğinin ne amaçladığı bilinmemektedir. Ama bilinen şu ki; amaçları Türkiye’nin birliğe girmesini zorlaştırmaktır. Yoksa başka türlü düşününce, bu birlikte olup Türkiye kadar gelişmemiş bir çok ülke mevcuttur. Sadece birlik açısından değil vize serbestisi olarak bakınca da bir sürü ülke Türkiye’den ekonomik olarak bu kadar güçsüzken vizesiz seyahat haklarına sahip ama Türkiye sahip değildir. 

Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkeler, bir çok siyasal ve ekonomik probleme rağmen vize serbestisi hakları vardır. Normal şartlarda Türkiye’nin çoktan vize serbestisi alıp, aynı zamanda birliğe 2015’te tam katılımı gerçekleşmeliydi. Ama görünen şu ki birlik bunu istememekle beraber işleri daha da zorlaştırma yönünde çabalamaktadır. 

İlgili Video

Kaynak:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu