Tüm Yönleriyle Türk Pasaportu Ve Özellikleri
Bu yazımızda tüm yönleriyle Türk Pasaportu ve özellikleri nelerdir? Türk pasaportu dünyada kaçıncı sırada yer alır? Türk pasaportunun çeşitleri nelerdir bu konular hakkında bilgi vermeyi amaçladık.
Türk Pasaportu ve özellikleri nelerdir?
Türk pasaportu 15 temmuz 1950 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yurtdışı seyahatleri için verilir. K.K.T.C. vatandaşları da Türk pasaportu için başvuru yapıp, alabilir. Avrupa birliği aday ülke şartlarından biri olan biyometrik pasaport uygulaması Türkiye’de 2010 yılından bu güne kadar kullanılır.
Türk pasaportu dünyada 76 ülkeye vizesiz 52 ülkeye kapıda vizeyle toplamda 128 ülkeye vizesiz seyahat imkanı sağlar. Dünya pasaport güç endeksine göre Türk pasaportu dünyanın en güçlü 37. pasaportu olarak geçmekte. Kendisiyle aynı sırada olan ülkeler sırasıyla Rusya, Marshall Adaları, Kiribati, Venezuela yer almaktadır.
Eğer ki Türkiye Avrupa birliğine girer veya Avrupa birliği vize serbestisi alırsa Türkiye’nin pasaport sıralamasında ilk 10’da yer alacağı kesindir. Çünkü hali hazırda bordo pasaportla vizesiz gidilen ülke sayısı 128 iken bu sayı 170-175 arasında olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Randevu, Gerekli Evraklar Neler?
Türk pasaportunun çeşitleri
1- Bordo pasaport
Her Türk vatandaşının alabileceği kişiye özel pasaport olarak geçmekte, halk arasında bordo pasaport olarak bilinmektedir. Toplamda 128 ülkeye vizesiz seyahat yapılabilir.
2- Yeşil pasaport
Kamu personellerinin, belediye başkanlarının ve diğer önemli meslek gruplarının sahip olduğu pasaport türüdür. Bu pasaport Avrupa birliği ülkelerinde 90 günlük vizesiz kalış imkanı sağlar. Eğer ki Türk vatandaşlarının sadece yeşil pasaportu olsaydı dünyada en güçlü ilk 10 pasaportta sahip ülke olacaktır ama pasaport kanununca bu pasaport sadece belli mesleklere ve belli zaman aralığında görev yapmış insanlara verilir.
İlginizi çekebilir: Yeşil Pasaport Kimlere Verilir? Nasıl Başvurulur?
3- Gri pasaport
Bu pasaportta yeşil pasaportla aynı güce sahiptir. Bunlar genelde sporculara, uluslararası organizasyonlarda görev alan insanlara verilen pasaport türüdür. Belediyelerin sosyal sorumluluk projeleri ve diğer aktiviteler için devletin verdiği pasaport türüdür. Bu pasaport halk arasında hizmet pasaportu olarak bilinir.
4- Diplomatik pasaport
Bu pasaport genelde devlet başkanları, bakanlar ve üst düzey insanlarda bulunur.. Tüm dünyaya vizesiz seyahat imkanı tanır. Tüm dünya liderlerinde, büyükelçilerde, konsoloslarda bulunur ve oldukça büyük önem taşır. Tüm dünyada olan bir uygulamadır. Siyah pasaport olarak bilinir.
5- Geçici Pasaport
Bu pasaport türü yurtdışındaki vatandaşlar için olan uygulamadır. Pasaport süresi bittiyse, hasar gördüyse, kaybolduysa gibi gerekçeler için verilir. Yurtdışında olan insanlar, ülkeye acil giriş yapmak için alır. Pembe pasaport olarak bilinir ve geçerliliği ülkeye giriş anına kadardır. Bu pasaportta yurtdışındaki vatandaşlar, konsolosluklarda veya büyükelçiliklerde başvuru yapabilir. Hızlı alınır, genelde aynı gün verilir. Alınan pasaportla sadece Türkiye’ye giriş yapılabilir ve bu belge ile üçüncü bir ülkeye giriş yapmanız yasaktır.
İlgili Video:
Kaynak: 1