Bilim ve Keşif

TÜBİTAK Nedir, Ne İş Yapar?

instagram takipçi hilesi

TÜBİTAK, ülkemizin bilimsel araştırmalarına öncülük eden kurumlardan biridir. Kurulduğu günden bugüne değin önemli bilimsel araştırmalara imza atmış; bilime ve teknolojiye olan ilgiyi artırmıştır. Bu yazımızda TÜBİTAK nedir, TÜBİTAK ne işe yarar, TÜBİTAK’ın görevleri nelerdir sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

TÜBİTAK nedir

TÜBİTAK Nedir?

TÜBİTAK açılımı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’dur. Kurumdaki “teknoloji” kavramı 2005 yılında “teknik” kavramı ile değiştirilmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kuruluşlarından biridir. 24 Temmuz 1963 tarihinde, yani Cemal Gürsel hükümeti döneminde 11462 sayılı Resmi Gazete yayımı ile kurulmuştur. Amacı Türkiye’deki bilimsel çalışmalara öncülük etmek ve dünyadaki bilimsel araştırmaları takip ederek Türkiye’de uygulamaktır.

TÜBİTAK, 1963 yılında ilk kurulduğunda genç bilim adamlarını desteklemeyi amaçlıyordu. Sonrasında Ar-Ge projelerinin desteklenmesi, tarım politikalarına yön verilmesi gibi alanlar da amaca dahil olmuştur. TÜBİTAK kendisini şöyle tanımlamıştır: “Toplumumuzun yaşam kalitesinin artmasına ve ülkemizin sürdürülebilir gelişmesine hizmet eden, bilim ve teknoloji alanlarında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum

Profesör doktor unvanına sahip akademisyenler tarafından yönetilen TÜBİTAK, bilimsel çalışmalar için finansman sağlama görevini de üstlenmiştir. YÖK ile yaptığı iş birliğiyle birlikte şu bölümlerde sınavda ilk 5000’e giren öğrencilere 250 TL karşılıksız burç vermektedir: Fizik, Kimya, Biyoloji, Moleküler Biyoloji Ve Genetik, Matematik, Sosyoloji, Ekonomi, Psikoloji, Felsefe ve Tarih. Tutar yıllara göre değişebilmektedir.

TÜBİTAK; “Bilim ve Teknik”, “Bilim Çocuk”, “Meraklı Minik” isimli üç yayını her ay düzenli olarak çıkarmaktadır. Bu yayınların yanı sıra internet ortamından erişilebilen “Bilim Genç” dergisi ve TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları adı altında yayımlanmış 1000’den fazla kitap vardır.

Kurumun kendi içinde de çeşitli görevleri ve amaçları bulunan birimler vardır. Bu birimler şunlar: Araştırma Destek Programları Başkanlığı, Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı, Kurumsal İletişim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı, İdari Hizmetler Daire Başkanlığı ve Mali Hizmetler Daire Başkanlığı.

TÜBİTAK nedir

TÜBİTAK’ın Görevleri Nelerdir?

TÜBİTAK, kurulduğu günden bugüne kadar bilim ve teknoloji çalışmalarını takip etmiştir. “Akıllı Otobüs ve Durağı”, “Bitki Yetiştirmede Hangi Gübre Daha Verimli”, “Rüzgâr ve Sudan Elektrik” gibi birçok projeyi desteklemiştir. TÜBİTAK projeleri TÜBİTAK’ın genç projeler sayfasında yayımlanmaktadır. TÜBİTAK’ın görevleri genel olarak şöyle:

  • Türkiye’nin bilim ve teknoloji politikasını belirleyerek uygulamaya geçirmek
  • Akademik alanda Ar-Ge desteği sağlamak ve takip etmek
  • Sanayi alanındaki araştırma, teknoloji ve geliştirme projelerini destelemek ve destek verdiği projeleri takip etmek
  • Gelecek dönemlerin bilim adamlarını keşfederek onları teşvik etmek
  • Ar-Ge faaliyetlerinin kolaylığını sağlamak için gerekli teknik desteği vermek ve bu hizmeti sağlayacak birimleri işletmek
  • Bilim alanında dergilerin ve kitapların yayımlanmasını sağlamak
  • Bilime teşvik etmek için seminerler düzenlemek
  • Uluslararası bilim ve teknoloji kurumları ile işbirliği içinde olmak

TÜBİTAK nedir

TÜBİTAK Nedir ile ilgili videolar

Bir yorum

  1. Ülkemizdeki salla başını al mangırını çalışan, vurdum duymaz kamu kuruluşlarından olup, hemen özelleştirilmesi ve maaşlı birilerinin burada asla olmaması gerekiyor. Hiçbir işe yaramayan adı sanı hiç duyulmayan ve sadece belli elit okullardaki projeleri el üstünde tutan züppeler topluluğunun ülkemizdeki adı tüpütak tır…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu