Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni, kişinin ayağının alt kısmında oluşabilecek kemikli bir çıkıntıdır. Ayrıca, osteofitleri olarak da bilinir. Topuk dikenleri sivri, çengel veya raf benzeri olabilir. Topuk dikeninin büyümesi, topuğun altından arka doğru uzanır. Ayağın bu bölgesine plantar fasya denir.
Bir röntgende görüldüğü zaman, bir topuk dikeni yarım 1.5 cm uzunluğunda olabilir. Eğer bir X-ışını şüpheli bir topuk dikeni görmüyorsa, doktor bu duruma “topuk dikeni sendromu” diyebilir.
Topuk Dikeni Belirtileri
Topuk dikenlerinin genel belirtileri şunlar olabilir;
- Sabahları ayağa kalkarken topuktaki bir bıçak gibi keskin bir ağrı
- Günün geri kalanında topukta donuk bir ağrı
- Topuk önünde inflamasyon ve şişlik
- Etkilenen bölgeden yayılan ısı
- Topuk altında küçük, görünür kemik benzeri çıkıntı
- Yalınayak yürümeyi zorlaştıran topuğun altındaki hassasiyet noktası
Bir kişi bu semptomları yaşarsa, doktor sorunu belirlemek için ayağının röntgenini çekebilir. Çıkıntının bir röntgende görülmesi, bir kişinin bu hastalığa maruz kaldığından emin olmanın tek yoludur.
Bu hastalığı olan herkes bu semptomların hepsini yaşamayacaktır. Topuk dikenleri bazı insanlar hiçbir semptom yaşatmayabilir. Bu insanlar sadece başka bir nedenden dolayı röntgen çekiyorlarsa topuk dikenleri olduğunu keşfedebilirler.
Nedenleri
Topuk dikenleri, uzun süreli kas ve bağ gerginliği topuktaki yumuşak dokuları yıprattığında gerçekleşir. Topuk kemiğini kaplayan zarı yırtmak da bir nedendir. Topuk ayrıca yaşla daha savunmasız hale gelebilir. Topuk ağrısı ile ilgili 2015 yılında yapılan bir inceleme, kişi yaşlandıkça topuktaki pedlerin aşındığını ve şok emilimi sağlayamadığını belirtti. Zamanla, topuk altında kalsiyum birikintileri oluşabilir. Bu birikintiler, topuk dikenleri olan kemikli çıkıntılar oluşturur.
Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikenleri için yapılan tedaviler şunlardır;
- Dinlenme: Bol miktarda dinlenmeniz ve ayaklarınızdan baskı altında bırakmamanız, etkilenen bölgede ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
- Buz uygulamak: Bu ağrı ve şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
- Ortopedik spor ayakkabı giymek: Bunlar aynı zamanda basıncı hafifletmeye ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
- Anti-enflamatuar ilaçlar: Bu, şişliği azaltmaya yardımcı olur.
- Kortizon enjeksiyonları: Etkilenen bölgedeki şişliği ve ağrıları azaltır. Reçetesiz satılan anti-enflamatuar ilaçlar etkili değilse, bunlar daha güçlü bir seçenektir.
Nadir durumlarda, topuk dikenini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Bununla birlikte, yukarıdaki tedaviler genellikle etkilidir ve ameliyat gerektirmez. Topuk dikenlerine iltihaplı bir artrit türü neden olmuşsa, altta yatan durum için tedaviler de belirtileri iyileştirebilir.
Topuk Dikeni İle ilgili videolar