Hastalıklar

Tifo Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Tifo Hastalığı Nedir? Tifo hastalığı, hayatı tehdit edebilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Tifo ateşi vakalarının çoğu gelişmekte olan ülkelerde görülür. Bununla birlikte, hastalık sanayileşmiş ülkeler de dahil olmak üzere her yerde ortaya çıkabilir.

tifo hastalığı 1

Tifo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın erken evrelerinde semptomlar karın ağrısı, ateş ve genel bir rahatsızlık hissini içerir. Bu başlangıç ​​belirtileri diğer hastalıklara benzerdir.

Tifo ateşi kötüleştikçe semptomlar sıklıkla şunlar olabilir;

  • 40 dereceye kadar yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Karın ağrısı,
  • Döküntü
  • İştahsızlık ve halsizlik

Tifo hastalığının diğer belirtileri şunlardır:

  • Vücut ağrıları
  • Kanlı dışkı
  • Titreme
  • Şiddetli yorgunluk
  • Dikkat güçlüğü
  • Ajitasyon, karışıklık ve halüsinasyonlar

Tifo Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Salmonella typhi bakterisi tifo hastalığına neden olur. Bakteri kontamine yiyecek, içecek ya da su yoluyla bulaşır. Salmonella typhi ile enfekte olan insanlar bakterileri bağırsak yollarında ve kanlarında taşırlar.

Salmonella typhi dışkıya vücuttan atılır. Bakterileri temas eden ve ellerini düzgün şekilde yıkamayan biri tarafından hazırlanan yiyecekleri veya içecekleri yerseniz tifo ateşi olabilirsiniz. Daha az gelişmiş ülkelerde, Salmonella typhi içeren kanalizasyon yerel su kaynaklarını kirletebilir.

Bazı durumlarda, daha önce tifo hastalığı olan insanlar hala Salmonella typhi bakterilerini taşırlar. Bu insanlar hastalığın taşıyıcılarıdır. Enfeksiyonu belirtileri olmasa bile enfeksiyonu yayabilirler.

tifo hastalığı 2

Nasıl Teşhis Edilir?

Uzmanlar tifo hastalığını teşhis etmek için basit bir kan ya da dışkı testi uygulayabilir. Bu test kan veya dışkı örneklerinde Salmonella typhi varlığını tanımlar.

Türkiye’deki doktorlar, tifo hastalığını ilk başta düşünmeyebilir çünkü çok nadirdir. Tifo hastalığınn olabileceği bir bölgeye seyahat ettiyseniz veya enfeksiyon geçirebilecek birine maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuza söylemeniz önemlidir.

Tifo Hastalığı Hangi Komplikasyonlar İlişkilidir?

Tifo ateşi için tedavi görmeyen kişilerde aylarca hastalık belirtileri görülebilir. Bu durumlarda, böbrek yetmezliği veya bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar mümkündür. Şiddetli vakalarda, tedavi edilmezse tifo ateşi ölümcüldür. Ayrıca taşıyıcı olabilirler ve hastalığı başkalarına yayabilirler. Bu yüzden bu hastalığın sık sık meydana geldiği bir ülkeye gitmiş iseniz bir doktora görünmelisiniz.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tifo hastalığını tedavi etmek için antibiyotikler kullanılır. Bu ilaçlar enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür. Tifo hastalığını tedavi etmek için birkaç farklı tipte antibiyotik kullanılır. Çoğu durumda, tifo ateşi ampisilin, kloramfenikol veya kotrimoksazol ile tedavi edilir. Bununla birlikte, doktorlar ayrıca florokinolonlar, sefalosporinler ve azitromisin kullanırlar. Bazı insanlar, enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak sıvı veya elektrolit replasmanı gibi destekleyici tedavilere ihtiyaç duyarlar.

tifo hastalığı 3

Tifo Hastalığı ile ilgili videolar

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu