Tembelliği Yenmenin 7 Yolu Nedir?
Tembellik, genellikle bir huy ya da bir hak olarak nitelendirilse de birçok psikolojik ve fiziksel rahatsızlığın da çıkış noktası gibi görünmektedir. Sosyal yaşam ile bağını tamamen koparan, hareket dahi etmek istemeyen kişilerin sayısının günden güne arttığı tembellik, “Oblomov Sendromu” adı ile de biliniyor.
Birçoklarının az hareket etmekten, az üretmekten ve az okumaktan şikayetçi olduğu bir gerçek. Bunu engellemek için bir rehbere, yönlendiriciye uyum sağlayacak kadar “çalışkanlık” potansiyeli bulunan kişiler kıza zaman içinde yaşamlarına yeni bir yön verebilmektedirler.
1-) Erken Uyanmak
Miskinliğin kalıntılarının tamamını ortadan kaldırmak isteyen kişilere sunulan ilk seçenek, güne erken bir saatte başlamaktır. Hafta sonlarında bile erken kalkan kişiler diğerlerine oranla çok daha mutlu ve enerjik oluyorlar. Yapılan araştırmalara göre beynin ertsi gün daha randımanlı biçimde çalışabilmesi ve dinlenebilmesi için 23.00 il 03.00 saatlerinde uykuda olunması gerektiğini belirtiyor. Bu saat aralığında uyanık olanlar ise güne yorgun ve isteksiz başlıyor.
2-) Spor ya da Egzersiz Yapmak
Sporu bir yaşam biçimine dönüştüren kimseler hem çok daha hareket odaklı yaşıyorlar hem de fazla kilolarından kurtuluyorlar. Bilindiği gibi fazla kilolar insanların hareket kabiliyetini büyük oranda azaltmaktadır. Evden dışarıya çıkma isteğinin günden güne kaybolması, evde zaman geçirme sürelerinin artması gibi faktörler, psikolojik rahatsızlıkların da kaynakları arasında gösterilmektedir.
3-) Kitap ve Film Listeleri Oluşturmak
Sanat her süre zarfında insanı harekete geçiren ve ayakta tutan koca bir neden olmuştur. Tembellikten kurtulmak adına opera yapmaya ya da bale yapmaya gerek yok. Herkesin rahatlıkla ulaşabileceği, gerçekleştirebileceği edebiyat ve sinema kültürü birçok programa dahil edilerek düzenli hale getirilebilir.
4-) Televizyondan Uzak Durmak
Türkiye televizyon izleme istatistiklerinde Amerika’nın arkasındaki yerini sıkı sıkı korumakta. Televizyonu izleme alışkanlığı günden güne televizyona bağımlı yaşamayı pekiştirmiştir. Çocuk, yetişkin fark etmeksizin hemen hemen herkesin televizyona bağımlı olduğu dünyada kendi tembelliklerinin sınırlarını da belirlemiş oluyorlar.
5-Sosyal Medya Hesaplarına Mola Vermek
Televizyonun ardından bağımlılık yaratan bir başka unsur da sosyal medya. Günümüz dünyasında yenilen bir yemeğin fotoğrafı paylaşılmadan veya tweet atmadan varlığını hissettiremeyen milyonlarca insanın varlığından haberdarız. Bu duruma dur diyebilmek için sosyal medyaya bir süreliğine ara verilmeli suni değil gerçek sosyalliğin peşine düşülmelidir.
6-) Evde Yerine Dışarıda Takılmak
Tembellik yıllar içinde asosyalliğe evrilmektedir. Her toplantıyı ve eğlenceyi evde düzenlemek, hafta sonlarını evde geçirme isteği miskinliğin bir parçasıdır.Bu yaşam şeklinden sıyrılarak insanların içine karışılmalıdır. Farklı yerlere geziler düzenlemek, fotoğraflar çekmek güzel anılar biriktirmek oldukça faydalı olacaktır.
7-) Sağlıklı ve Lif Ağırlıklı Beslenmek
İnsanın yaşam içinde tercih ettiği durumlar yaşamının tümünü etkilemektedir. Beslenme alışkanlıkları ve şekilleri de bunların başında gelmekte. Şeker ve yağ oranı yüksek gıda maddeleri ile beslenmek, kişinin kimyasından anatomisine kadar her durumu etkilemektedir. Bunun yerine sağlıklı, organik ve lif çoğunluklu besin şekli tavsiye edilmektedir.