Sağlıklı Yaşam

Televizyon Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Televizyon bağımlılığı, herhangi bir televizyon programını seyretmekle ve zorlayıcı davranışlar ile ilişkili bir bağımlılık modeli olarak tanımlanmaktadır. Pek çok durumda televizyon bağımlılığını kontrol etmek son derece zordur. Uyuşturucu gibi diğer çeşitli davranışsal bağımlılık türleri ile paralellik gösterir.

Davranışsal bağımlılık bir tür bağımlılıktır. Kişi, zihinsel, fiziksel, sosyal ya da maddi düzenini olumsuz yönde etkileyebilecek olmasına rağmen, kendisi ile ilgili olmayan bir davranışa kendini kaptırır. Televizyon bağımlılığı herhangi bir televizyon programı ya da televizyon dizisi ile ilgili olabilir.

televizyon bağımlılığı

Televizyon Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Televizyon bağımlılığının belirtileri genel olarak şu şekildedir;

  • Uzun saat televizyon izleme: Uzun saatler boyunca televizyona sürekli bağlı kalırsanız, bu televizyon bağımlılığının en büyük belirtisidir.
  • Televizyon olmayınca canı sıkılma: Kişinin bağımlı olduğu şeyi yapması kısıtlandığında bazı belirtileri görülebilir. Televizyon bağımlılığı ile ilgili olarak televizyon seyretmesi engellendiğinde ya da seyredemediğinde yoksunluk belirtileri görülebilmektedir. Zihinsel ve fiziksel hareketleri dikkatlice gözlemlenmelidir.
  • Sinirlilik: Kişi oldukça sinirli olabilir. Her zaman agresif ya da oldukça hiperaktif olabilir.
  • Psikolojik sorunlar: Yaşayabilecek diğer duygusal rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.

televizyon bağımlılığı

Televizyon Bağımlılığının Tedavisi

Bağımlı kişinin yanı sıra o kişinin aileleri ve büyük özen göstermeleri gerekmektedir. Televizyon bağımlılığı sistematik, metodolojik ve tutarlı bir şekilde ele alınmalıdır.

  • İlham verme: Kişinin diğer yakınlarından ilham alması ve aynısını uygulaması gerekir. Seçilen rol modelin ilişki kurabileceği iş arkadaşı, eşi ya da benzeri kişiler olması oldukça etkilidir.
  • Televizyon izleme kısıtlaması koyma: Televizyon karşısında boşa harcanan ekstra saatleri bilmek ve takip etmek önemlidir. Belli bir süre sınırı koymanız size fayda sağlayacaktır.
  • Boşa geçen zamanın farkına varılması: Kişinin enerjisini televizyonda boşa harcadığının anlatılması sağlanmalıdır. Kişi bunun yerine yaşamın amacına, hedeflerine doğru çalışabilir ve zamanını iyi değerlendirebilir.
  • Uğraşlar bulma: Kişi kendi hobileri, tutkuları ve ilgi alanlarını ele alabilirler. Resim yapmak, kitap okumak, spor yapmak gibi hobiler ile ilgilenmek fayda sağlar.

televizyon bağımlılığı

Televizyon Bağımlılığı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu