Tavuk Derisi Hastalığı Nedir? Nasıl Geçer?
Tavuk derisi hastalığı, cildinizi zımpara kağıdı gibi hissettirebilecek küçük, sert izlerle karakterize yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Tıpta keratoz pilaris olarak bilinir. Çoğu zaman üst kollarınızda, uyluklarınızda ve kalçalarınızda görülürler. Bazen kızarıklık ya da şişlik eşlik eder. Bazı durumlarda yüzünüzde görünebilirler.
Cildi enfeksiyonlardan koruyan bir protein olan keratin birikmesinden kaynaklanır. Bu birikme oluştuğunda, bir kıl folikülünün açılmasını engeller ve yumrular oluşturur. Ancak doktorlar birikmeyi neyin tetiklediğini tam olarak bilmemektedir.
Tavuk Derisi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Tavuk derisi, çok küçük kırmızı ya da ten rengi şişliklerden oluşan dağınık, yamalı bir döküntü olarak görünür. Bölgede 10 kadar az ya da birkaç yüz kadar küçük, pürüzlü yumru olabilir ve cilt ince, zımpara kağıdı benzeri bir dokuya sahip olabilir. İltihap varsa, bazı şişlikler hafif kırmızı olabilir veya açık kırmızı bir haleye sahip olabilir.
Genel olarak tavuk derisi hastalığı belirtileri şunlardır;
- Kuru cilt
- Cildinizin pembe, kırmızı veya renksiz görünümü
- Kaşıntı ve tahriş
- O bölgede zımpara kağıdı hissi
- Cilt tonunuzdan farklı olan tümsekler
Tavuk Derisi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Gözeneklerinizde biriken saç proteini keratin genellikle suçlanır. Keratin gözeneklerinizi tıkadığında, vücut kıllarınız cildinizin altında kalır. Bu, saçınızın sıkıştığı yerde görünen küçük yumrularla sonuçlanır. Bu hastalığın kesin nedenini tam olarak bilinmiyor. Ancak atopik dermatit ve iyi genetik ile ilişkili olabilir.
Aşağıdaki durumlarda tavuk derisi de yaygındır:
- Kuru cilt
- Egzama
- Saman nezlesi
- Obezite
- Balık pulu hastalığı
- Daha az pigmentli cilt
- Yaş ve cinsiyet de rol oynar.
Kadınları ve 30 yaşın altındaki bireylerde görülme olasılığı daha fazladır. Hormon düzeylerinden meydana gelen değişiklikler bu durumu tetikleyebilir. Bu da hamilelik ve ergenliğin tavuk derisine yol açabileceği anlamına gelmektedir.
Kimler Risk Altında?
Tavuk derisi hastalığı çocuklarda ve ergenlerde yaygın olarak görülür. Ancak yetişkinlerde de zaman zaman ortaya çıkabilir. Kadınların bu durumu yaşama olasılığı erkeklerden daha fazladır ve genellikle 10 yaşında başlar. Doktorlar nedenlerinden emin değiller. Ancak kalıtsal olduğuna inanılır. İkizlerde, atopik dermatitli ve atopik dermatitli kişilerde daha sık görülüyor. Kuru bir cilde sahipseniz görülme şansı daha fazladır.
Tavuk Derisi Hastalığının Tedavisi
Bu hastalığın spesifik bir tedavisi olmasa da nemlendirici losyonlar ya da kremler yardımcı olabilir. Topikal eksfolyantlar ölü derinin giderilmesine yardımcı olurken, topikal retinoidler kıl folikülünün tıkanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Şiddetli vakalarda kızarıklık ve iltihabı azaltmak için lazer tedavileri kullanılabilir.
Bu alanda görev yapan uzman doktorlar, durumunuz için hangi tedavilerin en iyi olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunabilir. Peeling tarzı temizlemeye yönelik uygulamalarda işe yarayabilir. Fakat kesin bir çözüm için ecde kendi başınıza denemek yerine bir doktora danışarak ilerlemek daha iyi olacaktır. Bu sayede iyileşme süreciniz de kısalır.
Tavuk Derisi Hastalığı İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=3XcTJx0iQKY