Sağlıklı Yaşam

Tatilde Gözleri Tehdit Eden 7 Hatalı Alışkanlık

Yaz Tatilinde Göz Sağlığı Nasıl Sağlanır? Yaz tatili geldi çattı. Kavurucu sıcaklardan serinlemek için denize girmek iyi gelir. Bütün yılın yorgunluğunu, stresi atmak için güzel zamanlar. Fakat yaz tatilinde sağlığımızı da korumaya devam etmeliyiz. Özellikle de göz sağlığımızı. Bu yazımda, “Tatilde gözleri tehdit eden 7 hatalı alışkanlığı” ele alıyor olacağım. Yazımda kanyağım ise Göz hastalıkları uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu’nun makalesidir.

Tatilde Gözleri Tehdit Eden 7 Hatalı Alışkanlık

1. Hijyenik Olmayan Suda Yüzmek

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 aliskanlik hijyenik havuz

Hijyenik olmayan havuz suları gözlerimiz için büyük tehdit konusudur. Havuzlardaki yosunları öldürmek için işletmeler, ph değerini yükseltir veya düşürürler. Bunun yanı sıra bazı kimyasal maddeler kullanabilirler. Bu anlamda tatil yaptığınız veya yapacağınız işletmenin havuzuyla ilgili denetim yapılıp, yapılmadığıyla bilgi edinmenizde fayda var.

2. Suyun İçinde Gözleri Açmak

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 aliskanlik gozleri acmak

Havuzda yüzerken, gözlerinizi açmak, enfeksiyon riskini arttırıyor. Kimyasalların, gözlerinizi açtığınız anda enfeksiyonun yanı sıra, bazı alerjik durumlara da davet çıkarıyor. Bunun gibi problemlerle karşılaşmamak adına, havuzda yüzerken, yüzücü gözlüğü ile yüzmelisiniz. Bununla birlikte havuza girmeden ve girdikten sonra duş almanız da enfeksiyon riskini azaltıyor.

3. Güneş Işınlarına Gözlüksüz Bakmak

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 aliskanlik gozluksuz gunese bakmak

Yaz aylarında güneş ışınları, yer yüzüne daha dik geliyor. Daha dik gelen güneş ışınları da göz sağlığımız için risk oluşturuyor. Bu riskler kornea yanığı, alerjik konjunktuvit, katarakt gibi göz rahatsızlıkları bu dönemde 5 kat daha fazla görünüyor.

Özellikle de renkli göze sahip olan bireylerin, güneş ışığını süzen pigmentin az olmasından dolayı, hem katarakt hem de sarı nokta rahatsızlıklarını artırıyor. Gözün çevresinde ciltte meydana gelebilecek kanserleri geliştiriyor. Güneş ışınlarının en dik geldiği süreler ise; 11:00-15:00 saatleri arasında.  Bu saatlerde fazla dışarı çıkmamak, güneşe maruz kalmamak gerekiyor.

Sevgilinle romantik bir ortam ayarlayıp, gün batımını çıplak gözle izlemek isteyenler ise daha dikkatli olmalı. Çıplak gözle temas halinde makula yanığı rahatsızlığı oluşma ihtimali ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden güneş gözlüğü olmadan çıplak gözle güneş ışınlarına maruz kalmayın.

4. Güneş Kremini Gözle Temas Ettirmek

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 aliskanlik gunes kremi goz

Güneş kremini sürerken, göz çevresine sürme esnasında gözünüze krem kaçırmamaya çalışın. Eğer krem göz içine kaçarsa, kimyasal konjonktivit yapabilir. Kimyasal konjonktivit : gözlerde yanma,  batma, kızarıklık ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Bu durum gerçekleştiğinde;

  • gözleri bol suyla yıkayın.
  • 1-2 gün göz makyajı yapmayın.
  • Güneş gözlüğü ile gözleri koruyun.
  • Suni gözyaşı  damlaları ile gözünüzü rahatlatın.

5. Gözleri Ovuşturmak

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 aliskanlik gozleri ovusturmak

Açık alanlarda ve deniz kenarında kum göz kapağı içine kaçıp, kornea hasarına neden olabiliyor. Bu süreçte en erken olası durumlar batma, kızarıklık, sulanma ve gözde kızarma meydana gelebiliyor. Gözde yabacı cisim hissi belirtilerine yol açarak, geç dönemde kist oluşmasına neden olabiliyor. Kum kaçtığında gözleri ovuşturmayın. Ardından hemen göz hekimine gidin.

6. Kontakt Lensle Suya Girmek

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 kontakt lens

Tatilde gözleri tehdit eden alışkanlıklar arasında kontakt lens ile girmek yer alıyor. Kontakt lensli gözde enfeksiyona neden olan etken, uzun süre canlı kalabiliyor. Bu yüzden kornea refleksi azaldığı için belirti vermeden direk derine yayılabiliyor.

Buna ek olarak kızarıklık ve batma gibi sorunlarınız varsa kontakt lens kullanımına ara vermek gerekir. Tatil döneminde günlük kontakt lens tercihi daha makul gibi görünüyor.

7. UV Korumasız Güneş Gözlüğü Kullanmak

tatilde goz sagligini tehdit eden 7 gunegozlugu

Tatilde gözleri tehdit eden alışkanlarda son maddemize geldik. Dr. Emel Çolakoğlu, göz sağlığını korumak için dışarı çıkarken Ultraviyole A ve B filtreli güneş gözlüğü tercih etmenizi belirtiyor. Bununla birlikte;

  • Geniş camlı,
  • yüze iyi oturan,
  • göze yakın yerleşen,
  • Sertifikası %100 UV blokajı olan,

gözlükler en iyi tercih olduğunu belirtmekte. Bu gözlükleri marketlerden vs gibi yerlerdense, gözlük optik merkezlerinden almanız en doğru karar olacaktır.

Dereceli Güneş Gözlüğü Nedir? adlı içeriğimizi de göz atabilirsiniz.

Günlük hayatta numaralı gözlük kullananlar ise yine yaz aylarında güneş gözlüğü seçimini numaralı olarak yapmaları gerekir. Yine bu seçimlerinde yukarıda listelediğim 4 maddeye uygun bir biçimde tercih etmeleri gerekir.

Tatilde Gözleri Tehdit Eden Alışkanlar ile İlgili Videolar

İbrahim İbil

MaksatBilgi'nin kurucusu ve geliştiricisidir.Daha önce yüksek hitli web siteleri ve reklam ajans şirketi kurmuştur.Şimdi ki hedefi ise MaksatBilgi'de , İnsanların aradığı içeriği ;düzenli ve anlaşılır ,bol içerikli sunmayı hedeflemiştir.MaksatBilgi, 2013 yılından beri yayında olup öncesinde araştırma ve ekip kurmayla çalışma yapmak için bir sene boyunca çalışılmış bir projedir.Sürekli geliştirilmektedir...

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu