Yemek Tarifleri

Ramazan’da Susuzluğa İyi Gelen 10 Besin

Susuzluğa İyi Gelen Besinler

Ramazan ayında susuzluk nasıl giderilir sorusuna yanıt arıyorsanız doğru sayfadasınız. Sizin için susuzluğa iyi gelen besinler listesi hazırladık. Bu besinler sayesinde oruç tutarken vücutta oluşan su kaybını önleyebilir ve sahurdan iftara kadar olan süreyi iyi değerlendirebilirsiniz.

Susuzluğa İyi Gelen Besinler

1. Salatalık

Susuzluğa iyi gelen besinler

Salatalığın yüzde 95’inde su bulunur. Bu nedenle Ramazan ayında, egzersiz yapıldığında veya sıcak hava koşullarında su açığının salata ile kapatılması önerilir. Salata A ve C vitaminleri bakımından da zengindir. Sahurda bir adet salatalık tüketebilirsiniz. Yoğurt ile tüketmek istiyorsanız katkısız ev yoğurdu kullanmalısınız.

2. Domates

susuzluğa iyi gelen besinler

Domates de salata gibi yüzde 95 oranında su içerir. Sıvı kaybını önlemenin yanı sıra flavanoid madde içeriği sayesinde antioksidan etkisi gösterir. İçerisinde asit içerikli maddeler bulunduğu için günde 3 ya da 4’ten fazla tüketmemelisiniz. Sahur sofranızda domates ve salatalık ile hazırlanan söğüş salatalığa yer vermenizi öneririz.

3. Marul

marul

Dünyanın hemen her yerinde salataların vazgeçilmez malzemesi olarak kullanılan marul da yüzde 95 oranında su içerir. Zengin vitamin ve mineral deposu olan marul, vücuttaki toksinleri temizlemede de etkilidir. Ramazan sofralarında bol marullu salata tüketmenizi öneririz.

4. Biber

biber

İçeriğindeki su miktarı, yüzde 90’dan fazla olan biber, A ve C vitamini bakımından da zengindir. Susuzluğu giderdiği gibi tok tutmada da etkilidir. İftar sofralarındaki yemeklerde ve sahur sofralarındaki salatalarda biberi kullanmanızı öneririz.

5. Kabak

kabak

Kabak, yüzde 90 su içeriğiyle salata ve domatesten sonra en çok su içeren besindir. İki tabak haşlanmış kabak, vücudun ihtiyacı olan sıvının yüzde 50’sini karşılamak için yeterlidir. Kızartılan kabak su miktarını çok çabuk kaybettiği için kabağı kızartarak değil haşlayarak tüketmenizi öneririz.

6. Limon

limon

Limon da yüzde 90 oranındaki su içeriğiyle susuzluğa iyi gelen besinler arasında bulunur. İftardan sonra bir bardak naneli limonata tüketerek sıvı kaybını önleyebilirsiniz. İftardan sonra çay içerken  bir limon dilimi eklemeniz de faydalı olacaktır.

7. Çilek

cilek

Ramazan ayında hem daha uzun süre tok kalmak hem de daha az susamak için çilek tüketmelisiniz. Lifli yapıdaki çilek yüzde 90’dan fazla su içerir. C vitamini bakımından da zengindir. İftardan sonra birkaç adet çilek tüketmenizi öneririz.

8. Karpuz

karpuz

A vitamini deposu karpuzun yüzde 91’i sudan oluşur. Potasyum ve C vitamini içeriği sayesinde kan basıncını düzenler. Tok tutma etkisi de bulunan karpuz, kabızlığı giderir. Ramazan ayında tatlı yerine karpuz tükebilirsiniz.

9. Kefir

susuzluğa iyi gelen besinler

Faydaları saymakla bitmeyen kefir, barındırdığı vitamin ve mineraller ile vücudun virüslü hücrelere karşı direncini artırır. Uzun süreli açlığa bağlı bağırsak ve mide sorunları oluşmasını önler.  İftardan sonra ve sahura başlamadan önce kefir tüketmenizi öneririz. Sahurda 2 su bardağı kefir tüketerek gün içerisinde susuz kalmanın önüne geçebilirsiniz.

10. Hurma

susuzluğa iyi gelen besinler

Kuran’da pek çok ayette bahsi geçen, cennet nimetleri arasında  bulunan hurma, vücuttaki su dengesinin korunmasına yardımcı olur. 100 gramı 3,5 gram lif içerdiğinden tokluk hissi oluşturur. sindirimi de kolaydır. Sahurda  2 adet hurma tüketmenizi öneririz.

Susuzluğa iyi gelen besinler ile sofranızı donatmanın yanı sıra orucu bir bardak su içerek açmanızı, sahura kadar olan sürede en az 1.5 litre su içmenizi ve iftarda mutlaka çorba tüketmenizi öneririz.

Susuzluğa iyi gelen besinler ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu