Yaşam

Sulukent Çeşitleri Neler? Bakımları Nasıl Olur?

instagram takipçi hilesi

Sulukent kelimesi özü ve suyu olan demektir. Kaktüs familyasından bir bitki olan sulukent, isminden anlaşılacağı üzere etli ve sulu bitki türüdür. Farklı renkleri ve ilginç şekliyle ilgi çeken sulukent dekoratif bir bitki olarak sıkça tercih edilir. Sukulent bakımı kolay olması da tercih edilmesinde etkendir.

Sıcak yapılı şık görünümlü sulukentler hediye olarak hatta gelin buketinde de kullanılmaktadır. Sulukent kiti yani toprak, malzeme ve tohum ile evde sulukent çoğaltmak da mümkündür. Peki, sulukent çeşitleri nelerdir, bakımları nasıl olur? Yanıtları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

sulukent çeşitleri

Sulukent Nedir?

Saksı veya teraryum içerisinde hediye olarak sunulan sulukent kaktüs familyasından olduğundan kaktüs görünümündedir. Hatta dikensiz kaktüs olarak da bilinir. Sulukent bitkisi dünyanın birçok yerinde bulunur. Aşırı suya ihtiyaç duyan bu bitki susuz bir ortamda yaşayamaz.

Ortamdaki radyasyonu etkisiz hale getirmesiyle de bilinen sulukent bitkisi sıcak ve tropikal bölgelerde yetiştir. Sulukent soğuğa karşı dayanıklı olduğu için sulukent çürümesi durumuna sıklıkla rastlanır.

Sulukent Çeşitleri Nelerdir?

Sulukent çok çeşitleri olan bir bitkidir. Sulukent türleri; aloe, Aeonium, Adromischus, Cotyledon, Graptopetalum, Graptosedum, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Pachyphytum, Rochea, Senecio, Peperomia, Rhipsalis, Sansevieria, Sedum ve Tillandsia’dır. Sukulent gruplarının altındaki türler de bir araya geldiğinde yüzlerce sulukent çeşidinden bahsedilebilir. En çok bilinen sulukent türleri ise şunlardır:

  • Aloe Vera: Kozmetik ürünlerinin olmazsa olmazı aloe vera bitkisi sulukent türüdür. Aloe vera, humuslu ve organik madddeler açısından zengin topraklarda yetişir. Cilt hastalıklarında etkili olması gibi faydaları nedeniyle çoğu evde bulunur.
  • Senecio Rowleyanus (inci tanesi): Güneybatı Afrika’nın daha kuru kısımlarına özgü bu bitki tırmanıcı ve yayılıcıdır. Yüksek bir yere asılırsa görsel şölen yaratır.
  • Kalanchoe Blossfeldiana (Kalandiva): Bakımı kolay çiçekli bitki yetiştirmek isteyenlerin tercihi olan bu sulukent türü menekşeyi andırır. Yazın 7-8 günde bir kışın ise 15-20 günde bir sulamak yeterli olur.
  • Haworthia Fasciata: Sulukent çeşitleri arasında en çok karşılaşılan bu bitki aşkın gözyaşları olarak da bilinir.
  • Sedum Morganianum: Üzüm salkımı gibi yapraklara sahip olan bu bitki dam koruğu olarak da bilinir. Salkımları 50-60 cm uzunluğuna kadar çıkabilen bu türü sularken toprağının kuru olması gerekir.

sulukent çeşitleri

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

Minimalist şık bir ev aksesuarı görevi gören sulukent, hemen her ortama uyum sağlayabilir. Sukulent ailesine ait tüm türlerin bakımı aynıdır. Fazla kök salmayan ve boydan büyümeyen bit bitki olan sulukentler su tatabilen yapıda olduğu için kolay bakılabilir.

Sıcaklık

Sulukent bitkisi  sıcak ve ılıman iklimleri sever. Akdeniz ve Ege bölgeleri sıcak havaya sahip olduğu için bu bölgelerde yaz-kış balkonda bakılabilir. Soğuk iklimli şehirlerde evin içinde ısıtıcı gibi aşırı ısıdan uzakta bakmak gerekir.

Saksı tercihi

Sulamanın fazla olması durumunda saksının dibinde biriken su bitkiye zarar verebileceğinden delikli saksı kullanılabilir. Saksı seçimini sulukentin boyutuna göre yapmak gerekir. Sulukentin yapraklarının toprak altında kalmaması gerekir.

Toprak

Sulukent çöl toprağına alışık bir bitkidir. Genel olarak torf adı verilen toprağa ekilir. sulukent için toprak alırken suyu tutma özelliği olmayan toprak tercih etmek gerekir.

Sulama

Sulukenti yazın 7-10 günde bir kış aylarında 20-30 günde bir sulamak gerekir. Kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalıdır.

Vitamin desteği

Sulukent aşırı bakımı zor zayıf bir bitki değildir. Dolayısıyla bu güçlü bitki vitamin, gübre desteğine ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte sağlıklı olması için ek besin verilebilir. bu besinler çiçekçilerden temin edilir.

sulukent çeşitleri

Sulukent Çoğaltma

Sukulent bakımı ve çoğaltılması kolay bir bitkidir. Çoğaltma yapraktan, tohumdan ya da kök ayırma yöntemiyle yapılabilir. Her tür yapraktan çoğaltma yapılmaz. Yapraktan sulukent çoğaltma işlemi şöyledir: Bitkiyi çoğaltmak için öncelikle çok dikkatli bir şekilde yaprağı gövdeden ayırmak gerekir.

Sukulent yapraklarını gövdeden ayırmak için steril bir makas ya da bıçak kullanılır. Ardından yapraklar köklenmek üzere, nemlendirilmiş bir toprağın üzerine bırakır. 2-3 hafta sonra köklenme başlayınca bitkiler nemli bir saksıya alınır.

Sulukent Çeşitleri ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu