Şu Sıralar Gündemimizi Meşgul Eden,Katar Hakkında Bilmeniz Gereken 13 Faydalı Bilgi
Her dönem bir ortadoğu ülkesi bu tarz gündemlere alınıyorlar. Sonucunda savaş çıkıyor. Ya iç savaş ve sonrasında dış ülkelerin bu ülkeye olan, savaş politikası ya da direk savaş ile ülkeyi mahvediyorlar. İnşallah sonucu savaş olarak gündemlerimizde yer almaz. Gelelim konumuza;
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır, Yemen ve Libya, bölgedeki istikrarı tehlikeye attığı gerekçesiyle, Katar’la her tür diplomatik ilişkiyi kestiğini duyurmuştu. Bunun asıl nedeni ise, Katar’ın Işid, Müslüman Kardeşler ve El Kaide gibi terör örgütlerine destek vermesiydi.
Gelin gündemimizi şu sıralar meşgul eden Katar ülkesine hızlıca bir bakalım:
1 . Başkenti Doha olan Katar’ın tek kara sınır komşusu Suudi Arabistan’dır. Ülkenin geriye kalan tarafları, Basra Körfezi ile çevrili. Ülkenin , Kuzeybatısında Bahreyn, batı ve güneyinde Suudi Arabistan, doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve kuzeyinde İran bulunmaktadır. (Haritada gösterili yer)
2. Katar’ın ülkesinde toplamda,2,15 milyon insan yaşamaktadır. Artan petrol fiyatları ve sahip olduğu doğalgaz rezervleri sayesinde kişi başına düşen gelire göre dünyanın en zengin ülkesi olarak biliniyor.
3. Ülke Yönetimi olarak diğer ülkelerden farklı görünen Katar, 7 ayrı belediyeye bölünmüş durumda yönetiliyor. Bu belediyeler; Ad Doha, Al Rayyan, Umm Salal, Al Khor, Al Wakrah, Al Daayen ve Al Shamal Belediyeleri.
4. Katar’da neredeyse nüfusun tamamı İslam dinine mensup ve resmi dil Arapça. Bununla birlikte zenginliğiyle ünlü olan Katar’da , hastaneden Üniversite’ye kadar birçok eğitim ve hizmet alanı ücretsiz hizmet veriyor.
5. Ülke nüfusunun,birçoğunu göçmenler oluşturmakta.Enerji ve inşaat sektörü için çalışmaya gelen 1,8 milyona yakın işçi vardır.
6. Ülkenin başında ise Muhammed al Sani’nin torunu vardır. Muhammed al Sani 1852’de, daha sonra ve kesin olarak 1871’de Osmanlı Devleti’ni ülkesine davet etmiş ve Türklerin egemenliklerini kabul etmiştir.
7. Osmanlı imparatorluğu ve Katar arasındaki ilişkiler 1913’de sona ermiştir. Ülke 1940’a kadar balıkçılık ve diğer sektörlerle geçimini sağlarken, petrol 1940’da keşfedildi
8. Ülkede petrolünün keşfi ve değerlenmesinin ardından, kısa süre sonra yaşam standartları bir anda yükselmiştir. Ancak 1915’de İngiltere sömürgesi altında olduklarından dolayı,bağımsızlık mücadelesi 1971’e kadar sürdü.
9. Her sömürü ülkesi gibi Katar’da tam anlamıyla gelişmesi, İngiliz sömürgesinden kurtulduktan sonra başladı. Katar’ın farkı ise 1 tanesi karada 6’sı açık denizde olmak üzere toplam 7 adet doğalgaz üretim noktası bulunması.
10. Katar’ın Türkiye ile ilişkileri ise, 1972 yılında başladı.
11. Katar ve Suriye ilişkileri özellikle 2010 yılından sonra yakınlık gösterdi. Türkiye, Suriye İç Savaşı dahil, birçok konu için Katar’la yakın ilişkiler halindeydi.
12. Türkiye’de ise diğer birçok ülkede gibi etkinliğini gösteren Katar iş adamları,2016’da Finansbank ve Digiturk gibi büyük şirketleri satın aldı. Türkiye’deki yatırımlarına şuan hala devam ediyorlar.
13. Katar dünyanın en büyük spor turnuvası olan 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonu gerçekleştirecek. Organizasyonu gerçekleştirmek için ise 170 milyar dolarlık yatırım yaptı.