Stratejik Yetenek Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?
Stratejik Yetenek Yönetimi, yoğun rekabet ortamında bulunan şirketler gerek yerel gerek küresel pazarda yerlerini koruyabilmek ve rekabet yarışında geri kalmamak adına çeşitli stratejiler uygulamak zorundadırlar. Bunu yaparken kendi iş gücü kapasitesinden etkin bir biçimde yararlanıyor olabilmesi öncelik arz ediyor.
Şirketler sahip oldukları iş gücü içerisinden yetenek ihtiyaçlarını karşılayamazlarsa hedeflerine ulaşmakta zorlanabilirler. Güçlü bir yetenek yönetim stratejisine sahip olmak, finansal hedeflere ulaşmayı, üretkenliği ve yeniliği arttırabilir. Peki günümüzde stratejik bir yöntem olarak kullanılan stratejik yetenek yönetimi nedir?
Yetenek yönetimi uzun vadede doğru personel ile çalışmaktır. İşe alım sırasında ihtiyaç duyulan boşluğun doğru analiz edilmiş olması sürecin ilk aşamasını oluşturuyor. Seçme ve yerleştirme süreci ise ikinci önemli aşama; yalnızca özgeçmiş ve mülakata dayalı bir işe alım süreci günümüz rekabet piyasasında işletmeler tarafından oldukça riskli bulunuyor.
Stratejik Yetenek Yönetimi Nedir? Neden Önemlidir?
1. Testler ve Envanterlerle desteklenmiş stratejik işe alım
Aradığınız yetkinlik ve becerilerin hangi adayınız ile daha iyi eşleştiğini doğru tespit için İnsan Kaynakları uzmanlarınca işe alım süreci artık daha geniş bir zamana yayılıyor. Adaylara yetenek ve yetkinlik bazlı testler, değerlendirme merkezi uygulamaları, kişilik envanterleri ve dil sınavları uygulanıyor. Süreç adaylar için daha adil ve şeffaf biz zemin yaratırken; şirket ise ihtiyaç duyduğu gerçek potansiyeli gerçek anlamda keşfetmiş oluyor.
2. Etkili bir işveren markası
Yetenek yönetiminde elbette ki hizmet ettiğiniz sektör önemli. Örneğin bir yazılım şirketi için yetenek yönetim stratejisi, iyi mühendisleri kazanmak ve elde tutmak adına güncel olan tüm yapay zekâ uygulamalarını barındıran bir teknoloji tedariğidir. Bu çalışanınızı hantal bir işleyişten ve iş yükünden kurtarırken; daha iyi bir işveren markası oluşturmanızı sağlar. Yetenek, ancak doğru araçlarla desteklendiği takdirde fark yaratır.
3. Eğitim ve Gelişim
Şirketlerin gelişebilmesi için çalışanının da aynı hızda gelişim göstermesi önemlidir. Yetenek yönetimi için yukarda bahsettiğimiz aşamalar yalnızca başlangıç diyebiliriz. Doğru yeteneği doğru eğitimler ile geliştirmek ve uzun süre elde tutmak sürecin en esas kısmı. Sektöre, şirkete, role ve ihtiyaca göre değişen bu eğitimler uzun vadede şirket için rekabet avantajı yaratıyor. Yeteneğinizin öğrenme kapasitesini ve gelişimini takip etmek şirket için olumlu birçok şeyi değiştirebiliyor.
4. Yetenekleri elde tutmak için stratejiler
Pew Araştırma Merkezi anketine göre:
- Düşük ücret (%63),
- Gelişim fırsatının olmaması (%63)
- İşte saygısızlık hissetme (%57)
Işten ayrılmanın ana nedenleri olduğunu gösteriyor.
Yetenekli çalışan bir şirketin en önemli gücü iken; böyle bir güç kaybının önüne geçmek ve doğru yol alabilmek için şirketler stratejik yaklaşım sergiliyor. Çünkü yıldız çalışanlarımızı elde tutamazsak, büyük olasılıkla hedefimize de ulaşmakta zorlanacağız.
Standardın üzerine çıkmış, üretmiş, mesleğinde fark yaratmış ve işletmeye gözle görülür bir katkı sağlamış olan çalışan elbette ki şirket için elde tutulması gereken yetenekler listesindedir. Ancak tüm bunlara rağmen yeteneğiniz size aynı bağlılığı göstermeyebilir. Buna karşılık yetenek yönetiminde odaklanabileceğiniz birçok alan bulunuyor:
- Motive edici takdir ve geri bildirimler ile yeteneğin güvenini ve aidiyetini artırmak
- Belirli aralıklarla düzenlenen memnuniyet anketleri ile tehlikeyi önceden tespit ederek önlem almak
- Yine memnuniyet anketlerindeki çalışanların fikir ve düşüncelerini yazılı olarak ifade ettikleri kısımları doğru analiz etmek ve aksiyon planı oluşturmak
- Anketler dışında da özellikle iş gücünüzde fark yaratan çalışanlarınıza karşı ulaşılabilir olmak ve zaman zaman sıkıntılarını dinlemek
- Yeteneklerinizin gelişmesine olanak sağlamak
- Ekip içinde ve şirket genelinde saygı ortamı oluşturmak
5. Eksiklikleri tespit etmek ve gelişim için fırsat yaratmak
İş ayrılışlarının önüne geçmek zordur. Bu ayrılışlardan kimi zaman şirket doğrudan ilgili olmasa da kimi zaman bizzat konunun öznesidir. Şirket ve rol için sağladığınız imkân ve tutumda, ekip harmonisinde, iş süreçlerinde, işleyişte vb. eksiklikler olabilir. Bu bağlamda şirket içinde bir yeteneğiniz işten ayrıldığında yetenek yönetim stratejisinin son adımı olarak işten çıkış mülakatı yapılır.
Rol içinde hangi ihtiyaçlarının karşılanmadığı, işlerin neden yolunda gitmediği ve neden ayrılma kararı aldığı gibi sorular ile rolün eksiklikleri saptanır ve bir sonraki yeteneğin benzer sıkıntılarla karşı karşıya kalmaması için gerekli aksiyon planları oluşturulur.
Global alanda dev şirketlerin başarı sırrının emek verilmiş bir yetenek yönetimi olduğu biliniyor. Yetenek yönetimini doğru uygulayan şirketler, sürdürülebilir bir rekabet avantajı oluşturuyor ve rekabette üstünlük sağladığı görülüyor.