İnsan Kaynakları

Kocasından Dul Maaşı Alanlar Babasından Yetim Aylığı Alabilir Mi? Çift Maaş Alma Şartları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Haber detaylarına göre eşini kaybedenler doğrudan SGK’dan dul maaşı alabiliyor. Vefat eden babanın emekli maaşı bulunuyorsa maaşın belirli bir bölümü emeklilik koluna bağlı olarak evlada bağlanırken, emeklilik durumu söz konusu değilse yetim aylığı sağlanmaktadır. Peki her iki maaşı aynı anda alabilmek mümkün mü?

dul maasi yetim ayligi

Kocadan dul maaşı, babadan yetim aylığı alınabilir mi?

Ekonomi haberleri SGK’nın gerekli şartları taşıyan kişilere iki maaş verebileceğini ortaya koyuyor. Üstelik bu durumdan yalnızca eşini kaybeden kadınlar değil, erkekler de yararlanabiliyor. Aktif olarak bir işte çalışıyorsanız, vefat eden eşinizden (sigorta kolu fark etmeksizin) dul aylığı alabilirsiniz.

Haberler eşin sigorta kolu bağlanacak maaşın oranını belirlediğini işaret ediyor.

Eğer; vefat eden eşin SKK veya Bağ-Kurlu olması durumunda maaşın %50’si,

Emekli Sandığı’ndan emekli memur ise maaşın %50’si alınabilmektedir.

Çift maaş veya daha fazla maaş alınabilir mi?

SGK’nın belirlediği çift maaş alma şartları maddelerini taşıyanlar bu haktan yararlanabiliyor. Bazı durumlarda emekli kadın aynı anda üç farklı maaş da alabilmektedir. Öneğin SSK emeklisi bir kadın, vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinden dul aylığı ve Emekli Sandığı emeklisi babasından yetim aylığı alabilmektedir. Ancak pek çok kişi mevcut maaşlarını da kaybedebileceği ihtimali nedeniyle bu konuyla ilgili çekimser davranıyor.

Çift maaş hangi durumlarda kesilir?

Çift maaş hakkı elde etseniz bile maaşınızın devam etmesi için bazı durumlara dikkat etmeniz gerekiyor. Ebeveynlerinden herhangi birini kaybeden kız çocuğu evleninceye kadar ya da yaşı kaç olursa olsun sigortalı bir işe girene kadar ömür boyu yetim aylığı alabiliyor.

Erkeklerdeyse bu durum biraz daha farklı. Ebeveynlerinden herhangi birini kaybeden erkek çocuk 18 yaşında kadar, eğitiminin devam etmesi halinde 25 yaşında kadar yetim aylığı alabilir. Erkekler ancak malullük durumu söz konusu olduğunda ömür boyunca yetim aylığı alabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu