Yabancı Erkek Ünlüler

Stefan Zweig Kimdir?

instagram takipçi hilesi

stefan zweig 1

Tam adı: Stefan Zweig
Doğum tarihi: 28 Kasım 1881
Doğum yeri: Viyana, Avusturya
Ölüm Tarihi: 22 Şubat 1942  Petropolis, Rio de Janeiro
Boyu:
Ailesi: Ida Brettauer (Anne), Moritz Zweig (Baba), Alfred Zweig (Kardeş)
Eşi: Charlotte E. Altmann (e. 1939–1942), Friderike Maria Zweig (e. 1920–1938)
Çocuk (ları):
Mesleği: Romancı, Oyun ve Biyografi Yazarı, Gazeteci
Aktif Yılları: 
imdb-logo

Hakkında

Stefan Zweig Kimdir? Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 tarihinde Viyana’da varlıklı bir Yahudi ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası bir tekstil işçisiydi. Annesi ise bankacıydı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazarak genç insanlara ilham oldu.

Aynı zamanda Goethe ve Beethoven‘in el yazması eserlerini kapsayan bir el yazması koleksiyonu başlattı. Daha sonra, bu el yazması koleksiyonu Mozart‘ın kendi eliyle yazdığı çalışmalarının bir kataloğunu kapsıyordu..

Stefan Zweig, Viyana Üniversitesi’nde Felsefe okudu ve 1904‘te doktora derecesi kazandı. Bu öğrenci yıllarında Zweig ilk şiir kitabının yanı sıra Viyana’daki en prestijli gazetede, editörü Yahudi Ulusal Hareketi‘nin önde gelen isimlerinden Theodore Herzl olan Neue Freie Presse‘de çeşitli eserler yayınladı. Yeteneğini kanıtladığında, Zweig aile işinde çalışmaktan muaf tutuldu.

İlginizi çekebilir: En İyi 5 Stefan Zweig Kitabı

Sonraki on yılda Zweig sürekli olarak Viyana, Berlin, Paris ve Brüksel arasında mekik dokudu. Bu dönemde Auguste Rodin, Rainer Maria Rilke, Romain Rolland, W.B gibi ünlü şair, yazar ve sanatçılarla tanıştı. Yeats, Pirandello ve diğerleri. Bu süre zarfında, çok popüler olan romanlar ve dramalar yazmaya başladı.

Birinci Dünya Savaşı başladığında, vatansever bir Avusturyalı olan Zweig,  Avusturya Savunma Bakanlığı Arşivlerinde görev yapmak üzere görevlendirildi. Savaşın dehşetine maruz kalmış olan Zweig, önemli bir değişiklik geçirdi ve arkadaşı, ünlü yazar Thomas Mann’in beğenisini kazanan “Jeremiah” adlı başarılı bir savaş karşıtı eser ortaya çıkardı.

O zamanlar, Zweig, arkadaşı Fransız romancı Romain Rolland gibi, aşırı pasifist bir tutum benimsedi. Daha sonra savaşın sonuna kadar İsviçre’ye taşındı. Zweig, hayatı boyunca pasifist kaldı ve Avrupa’nın birleşmesi için ter döktü.

1920‘lerde Zweig, Friderike Maria von Winternitz ile evlendi ve Salzburg‘daki büyük bir eve taşındı. Sonraki yıllarda, duygusal gerginlik, kumar, fuhuş, zina ve intihar gibi meseleler etrafında dönen sosyal ve psikolojik kriz durumlarıyla dolu bir dizi roman ve biyografik eser yazdı.

Stefan Zweig‘in çalışmaları son derece popüler oldu ve bazı meslektaşları tarafından “railway carriage reading” yani “demiryolu vagonu okuma” olarak eleştirildi. Bu romanlar arasında Amok, Korku, Zorunlu ve Bir Kadının Hayatındaki Yirmi Dört Saat, biyografik konuları ise Marie-Antoinette, Joseph Fouché ve Magellan‘dır.

Stefan Zweig Faşizme Yenildi.

Adolf Hitler’in 1933’te iktidara gelmesi ile Zweig’in kitapları Almanya’da kınandı ve daha sonra yasaklandı. Faşizm Avusturya’da da yükselişe geçti ve 1934’te polis Zweig’in evini aramaya geldi. Zweig evini terk etti ve bir daha asla geri dönmedi. O zaman ilk karısını boşadı ve Londra‘ya taşındı.

1939‘da Stefan Zweig sekreteri Lotte Altmann ile evlendi. Bu yıllar boyunca Zweig Nazilere karşı ya da zulüm gören Yahudileri destek olduğu için Hannah Arendt gibi büyük Yahudi isimler tarafından eleştirildi. Londra’daki hayatını çok fazla müdahale etmeden sürdürmek istiyormuş gibi görünüyordu.

Yine de, o sırada, yazısının hem tehlikeli hem de edebi, eziyet dolu şahsiyetlere odaklanmaya başlamasıydı. Bu süre zarfında, Mary of Scots ve Marie-Antoinette, Pity’den Beware, Marie ile Antoyografik unsurları taşıyan The Chess Story adlı romanını yazdı.

Stefan Zweig, 22 Şubat 1942 tarihinde eşi ile birlikte yaşadığı evde intihar etmiş şekilde ölü bulundu. İntihar etmeden önce aşağıdaki resimde yer alan not polis ekipleri tarafından bulundu.

stefan zweig mektup

 

Videoları

Fotoğrafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu