SRC belgesi, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu‘nda belirtildiği üzere yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçları kullanmak için alınan bir mesleki yeterlilik belgesidir. Otobüs, tır, kamyon vb. araçları kullanan kişilerin aşağıdaki belgelere sahip olmaları zorunludur.
- Sürücü Belgesi
- Mesleki Yeterlilik (SRC) Belgesi
- Psikoteknik Raporu
Yukarıda saydığımız belgeler bir tanesi dahi eksik olduğu takdirde yakalanmanız durumunda cezai işlem ile karşı karşıya kalırsınız. Tüm ülkelerde bu durum geçerlidir. Yurt dışında da yakalansanız ceza yiyebilirsiniz. Ülkemizde belgenin adı SRC olarak geçerken, ABD’de bu belgenin adı CDL olarak geçmektedir.
SRC belgesi aşağıdaki araç sürücüleri tarafından alınmaktadır.
- Otobüs
- Minibüs
- Çekici
- Panelvan
- Kamyon
- Kamyonet
- Tır
SRC Belge Çeşitleri Nelerdir?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 5 çeşit SRC belgesi bulunmaktadır. Bunlar;
SRC 1: Uluslararası taşımacılık yapan kişiler için gerekli bir belgedir. Bu belgeyi alabilmek için 32 saatlik bir eğitim almalısınız. SRC 1 Belgesi alabilmek için 26-66 yaşları arasında olmalısınız. Psikoteknik raporu zorunludur.
SRC 2: Ülke içerisinde taşımacılık yapan kişileri için gerekli bir belgedir. SRC 1 belgesine sahip olan kişiler SRC 2 belgesi almak zorunda değildirler. Taksi ve dolmuş şoförler, okul servisi veya personel servisi şoförleri, şehir içi ya da şehirler arası taşımacılık yapan otobüs şoförleri de bu bu belgeyi almak zorundalardır. Psikoteknik raporu zorunludur.
SRC 3: Ülkeler arasında eşya ve kargo taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken bir belgedir. Tır, kamyon, kamyonet, panelvan ve pikap sürücüleri için gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için 19-66 yaşları arasında olmanız gerekmektedir. Psikoteknik raporu zorunludur.
SRC 4: Ülkeler arasında arasında eşya ve kargo taşımacılığı yapan şoförlerin alması gereken bir belgedir. Bu belgeyi alanlar SRC 3 belgesini de almış sayılırlar. SRC 4 Belgesini alabilmek için 28 saatlik bir eğitim almalısınız. Kamyon, kamyonet ve çekici sürücüleri için gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için 19 yaşından büyük olmalısınız. Psikoteknik raporu zorunludur.
SRC 5: Tehlikeli madde ve mal taşımacılığı yapan kişiler için zorunlu bir belgedir. Bu belgeyi alabilmek için 19 saatlik bir eğitime tabi tutulursunuz. Tanker taşımacılığı yapacak kişiler 13 saatlik, radyoaktif ve patlayıcı madde taşımacılığı yapan kişiler 8 saatlik eğitim alırlar. Bu belgeyi alabilmek için 19 yaşından büyük olmalısınız. Psikoteknik raporu zorunludur.
SRC Belgesi Nereden, Nasıl Alınır?
SRC belgesini alabilmek için ilk olarak yetkili sürücü kurslarına ya da e-devletten başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru şartları şöyledir;
- 2003 senesinden önce sürücü belgesi almışsanız sınavsız ve eğitimsiz olarak başvuru yapabilirsiniz. Fakat 2003 senesinden sonra sürücü belgesi almışsanız da eğitim ve sınav adımlarını geçmeniz gerekmektedir.
- Sınavdan en az 70 puan almanız gerekmektedir.
Başvuru yapabilmek için aşağıdaki belgelere sahip olmanız gerekmektedir.
- Kimlik fotokopisi
- Ehliyet fotokopisi
- 2 adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ayda çekilmiş)
- Diploma fotokopisi
SRC Belgesi Fiyatları
SRC 1:
- Ders saat ücreti: 25 TL
- Toplam ücret: 1000 TL
SRC 2 :
- Ders saat ücreti: 25 TL
- Toplam ücret: 900 TL
SRC 3:
- Ders saat ücreti: 25 TL
- Toplam ücret: 1025 TL
SRC 4:
- Ders saat ücreti: 25 TL
- Toplam ücret: 900 TL
SRC 5:
- Toplam ücret: 750 TL
NOT: Fiyatlar 2020 yılı içindir.