Slayt Nasıl Yapılır? Powerpoint’te Nasıl Hazırlanır?
Slayt Nasıl Yapılır? Powerpoint’te Nasıl Hazırlanır?…Kimi zaman toplantılar için kimi zaman ise okul ödevlerinde hazırlamamız gereken projelerde karşımıza çıkan, toplumda pek sık olarak kullanılan çalışma ve sunum yöntemlerinden biri olan Slayt Nasıl Yapılır? Powerpoint’te Nasıl Hazırlanır? adlı konuyu bugün sizlerle paylaşıyorum. Dilerseniz alt kısıma bırakacağım videolarla da konu hakkında detaylı içeriklere ulaşabilirsiniz. İyi okumalar…
İş ya da okullarda ihtiyaç duyduğumuz sunum hazırlama programlarının başında Powerpoint gelmektedir. Powerpoint’te bilgi sahibi olunan konular, karşı tarafa aktarılması istenilen bilgiler, ödevler, projeler ve sunumlar gibi birçok içerik hazırlanarak karşı tarafa aktarılabilir. Çeşitli görseller ile de zenginleştirilerek sunum biçiminde hazırlanabilir. Slaytlarda yazıların az olması, görsellerin fazla olması, tema ve renk uyumu, punto, efektler gibi bir çok kriter slaytların başarılı olması yönünde etkilidir.
Slayt Nasıl Yapılır?
Slayt hazırlamaya ilk olarak Powerpoint sayfasının açılması ile başlanmalıdır. Karşımıza çıkacak ekle menüsünden yeni slayt seçeneğine basarak slayt hazırlamaya başlayabiliriz. Yukarıda bulunan tasarım seçeneğine tıklayarak da kendi zevkimize göre tasarımı seçebilirsiniz. Çarpıcı ve dikkat çekici bir başlık sunumların bir adım önde olmasını sağlar. Bu yüzden Başlık eklemek için tıklayın alanına tıklayarak istediğiniz şekilde bir başlıkta sunumunuza ekleyebilirsiniz.
Daha sonra arama motorlarından seçeceğiniz görsellerden de ekleme yaparak slaytınızı zenginleştirebilirsiniz. Tıpkı ilk başta tarif ettiğimiz biçimde yeni slayt ekleyerek sunumunuzun devamını hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde bir bütün olarak projeniz hazırlanmış olur.
Sunum Nasıl Daha Etkili Hazırlanabilir?
Hazırlanan sunum hedef kitlesinin dikkatini ve ilgisini çarpıcı bir şekilde çekmelidir. Bunun için sunumunda sade, görsel içerikten zengin ve etkili bir şekilde karşı tarafa aktarılması gerekmektedir. Başarısız sunumlar genellikle düşük kalitede resimlerin kullanıldığı, okunurken ya da karşı tarafa sunumu gerçekleşirken sıkıcı, uzun uzun paragraflara ve metinlere yer verilen tarzdadır.
Aşağıda belirteceğim kriterler ile sizde daha başarılı ve etkileyici sunumlara imza atabilirsiniz.
Tema Ve Renkler
Slaytların belli bir uyum içinde olması gerekmektedir. Birbirinden alakasız renklerin ve puntoların kullanılmaması gerekmektedir. Dinleyicinin göz ahenkini boğmayan, dikkatin dağılmasına yol açan renklere slaytlarda yer verilmemelidir.
Taslak Hazırlayın
Hazırlanmak istenen slaytlar için ilk olarak bir yol haritasının belirlenmesi önemlidir. Sunulmak istenilen bilgilerin belli bir düzen içinde olması, giriş-gelişme-sonuç bölümlerinin ayrılması, görsellerin nerelere konulacağı taslak biçiminde hazırlanmalıdır.
Yazı Tipi Ve Punto
Slaytlarda dinleyicinin ve okuyucunun yazılan yazıları okuyabilmesi de önemlidir. Bu yüzden yazıların büyük tipte ve puntolarda olmasına dikkat edilmelidir. Fontta bulunan bütün karakterlerin kolayca okunabilmesi gerekmektedir. Gotik veya Graffiti tarzında hazırlanan fontlar slaytları okuyan insanların kolayca sıkılmalarına ve yazıları okuyamamalarına sebep olabilir. Sunum yapılan toplantı odasının ya da sınıfında konumunu göz önünde bulundurarak aynı zamanda okuyucunun görme problemi olduğunu da varsayarsak hazırlanan slaytlar büyük punto ile hazırlanmalıdır.
Daha Çok Görsel
Sıkıcı bir sunum olmamasının belki de en önemli kriterlerinden biri bu başlıkta yer almaktadır. Slaytlarda çok uzun metinler koyulursa büyük ihtimal okurken okuyucunun sıkılmasına ve dikkatinin dağılmasına neden olacaktır. Okuyucunun yazıları okurken sıkılmaması için slaytlarda daha fazla resim ve görsel içeriğe yer verilmelidir.
Kısa Ve Sade
Slaytlarda anlatılan konular kısa ve dinleyiciyi sıkmamalıdır. Her slaytta bir konudan bahsetmeye özen gösterin yalın bir dil kullanmaya dikkat edin. Hem konunun karışmaması hem de dinleyicinin dikkatini tek bir odakta toplanması amaçlanmalıdır.
Aşırı efektler kullanmamak
Anlatılan konuyla uyumlu ve içeriğe uygun efektler kullanmak gereklidir. Konudan alakasız hiç bir ilgisi olmayan efektler slaytların saçma ve başarısız olmasına neden olabilir. O yüzden ilk hedef dinleyici kitlesi tarafından önemsenmek ve dikkat çekici olmaktır. Dikkat çekmeye çalışırken de aşırıya kaçmamak önemlidir.
Zamanlama
Sunum yaparken zamanlama çok önemlidir. Eksik yapılan bir sunum konunun anlaşılmamasına sebep olur. Aynı şekilde uzun süre yapılan sunumlarda dinleyicinin sıkılmasına ve sunumu yapan kişinin aktarılan konu hakkında sınırlanmasına da neden olur. Bu yüzden ne uzun ne kısa slaytlar hazırlanmalıdır. Sunum yapılırken genellikle sunucuya verilen süre kısıtlıdır. Bu yüzden aktarılan konunun önemli ve kritik yerlerini dinleyiciye aktarması için pek de fazla zaman yoktur. Zamanlama bu yüzden aşırı önemlidir. Sunum hazırlanırken doğru şekilde zamanlama planlaması yapılmalıdır.