Yabancı Erkek Ünlüler

Sigmund Freud

instagram takipçi hilesi

freud 25

Tam adı: Sigmund Freud
Doğum tarihi: 06. Mayıs 1856
Doğum yeri: Paribor, Macaristan
Burcu: Boğa
Mesleği: Osikolog, Psikanalist, Yazar
Aktif Yılları: 19-20 yüzyıl.

imdb-logo

Başlıklar

Hakkında

Psikanaliz’in ve Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Alfred Adler ve Carl Jung ile birlikte üç büyük kurucusundan bir tanesidir.

Psikanalizin kurucusu olan Sigmund Freud, 6 Mayıs 1956 tarihinde Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nda, Paribor’da dünyaya gözlerini açmıştır. Küçük bir esnaf olan babası Jacob Freud, annesi ise babasının ikinci eşiydi. Freud’un kendisinden küçük yedi kardeşi ve kendisinden yirmi yaş büyük iki üvey abisi vardır.

Ailesi, 1938 yılına dek yaşayacakları Viyana’ya taşındıklarında Freud daha dört yaşındaydı. Yahudi ailesinden olan Freud’un babası düşüncede oldukça özgür birisiydi, Freud çok sonrada kendisinin ateist olduğunu babasına açıkladığında oğlunun bu kararına saygı göstermişti.

Dönem itibari ile Yahudiler yalnızca hukuk ve tıp alanında çalışabilmekteydiler. Freud da, bilime ilgi duyduğu için 1873 yılında Viyana Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi bölümüne girmiştir. Nöropsikoloji araştırmaları yapma niyetinde ve isteğinde olsa da varsıl olmadığı için yalnızca nöroloji üzerine çalışmalar yürütmeye başlamıştır. Sonrasında beraber çalışmalar yürüttüğü Josef Breuer ile birlikte bu dönem içinde tanışmıştır. Freud ve Breuer, konuşma kürünü beraber yaratmıştır. 1882-1883 yıllarında Theodor Meynert Psikiyatri Kliniğinde işe girmiştir. Kokain üzerine birçok çalışma gerçekleştirmiştir. Sonrasında Jean-Martin Charcot adındaki ünlü nörolog ile beraber histeri ve hipnoz üzerine çalışmalar gerçekleştirmek için Paris’e gitmiştir.

1886 yılında tekrar Viyana’ya dönerek bir muayenehane açtı ve evlendi. Hastalarının tedavisinde hipnoz yöntemini kullanıyordu ancak zaman içinde bunun yeterli olmadığını anlayarak muayeneyi bırakmıştır. 1900 yılında “Rüyaların Yorumu” adlı kitabını yayınlamıştır. 1901 yılında da “Gündelik Yaşamın Psikopatolojisi”ni yayınlamıştır. 1905 yılında yayınlamaya başlamış olduğu “Cinsellik Üzerine Çalışmalar”ı o dönem içinde büyük yankı uyandırmıştı. Çocukluk dönemi tecrübelerinin ne denli önemli olduğu ve Oedipus kompleksi teorilerini öne sürmüştür.

Freud oldukça uzun süren mutlu bir evlilik yaşadı. Söz konusu evliliğinden altı çocuğu dünyaya gedi. En küçük çocuğu Anna, babası için özel bir yere sahipti. Anna babasının yolunu izleyerek psikanalitik harekette babasının liderliğini devralarak bu alanda saygı duyulan bir kuramcı olmuştur. Freud, Anna’nın psikanalizini kendisi yaparken Ödip olasılıkları ile dolu tuhaf bir durum yaşatmıştır.

1902 yılında Viyana Üniversitesi’nde profesör olmuştur. 1906 yılında ise Psikanalitik Topluluğu’nu kurmuştur. Bu topluluğun kuruluşu ile emsalleri ciddi anlamda artmıştır. 1909 yılında Massachusetts’de bulunan Clark Üniversitesinde uluslararası düzeydeki ilk konuşmasını yapmıştır.

1923 yılında sigara bağımlılığından ötürü, çene kanserine yakalanmıştır. Hastalık 16 yıl içinde 33 kez bıçak altına yatmasına neden olmuştur. O yıllarda Avrupa’da Nazi baskısı kendisini göstermeye başlamıştı. Freud’un yazıları diğer yazarlarınki gibi yasaklanarak yakılıyordu. 1938 yılında Almanya’nın Avusturya’yı işgali ile beraber Freud eşi ile birlikte İngiltere’ye kaçmış ve 23 Eylül 1939 tarihinde yaşama gözlerini yummuştur. Viyana ve İngiltere’de yaşamış olduğu dairelerde Sigmund Freud Müzeleri yer almaktadır.

Sigmund Freud’un Eserleri:

  1. Günlük Yaşamın Psikopatalojisi
  2. Düşlerin Yorumu
  3. Psikanaliz Üzerine Beş Ders
  4. Musa ve Tek Tanrıcılık
  5. Narsizmin İncelemesine Giriş
  6. Tutukluk, Semtom ve Korku, 1926
  7. Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd
  8. Olgu öyküleri
  9. Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme, 1905
  10. Nükte ve Bilinç dışıyla İlişki, 1905
  11. Psikanalizin Tarihçesi, 1914
  12. Psikanalize Giriş Dersleri, 1917
  13. Psikanaliz ve Uygulama,
  14. Totem ve Tabu
  15. Bir Yanılsamanın Geleceği, 1927
  16. Kültür İçindeki Huzursuzluk, 1930
  17. Uygarlığın Huzursuzluğu
  18. Psikanaliz Üzerine,
  19. Yaşamım ve Psikanaliz, 1925

Videoları

Fotoğrafları

Kaynak
biyografiinfo.comgoogle.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu