Bilim ve Teknoloji

Sicim Teorisi Nedir? Sicim Teorisi: Evrenin Gizli İplikleri ve Çok Boyutlu Dünyalarının Sırları

Sicim Teorisi Nedir?

Sicim teorisi, kuantum mekaniği ile Einstein’ın genel görelilik teorisini birleştiren parçacık fiziğinde bir teoridir. “Sicim” adı, klasik yöntemlerde “sıfır boyutlu noktalar” olarak tanımlanan atom altı parçacıkların aslında “tek boyutlu ve iplik benzeri varlıklar” olabileceği varsayımına dayanmaktadır.

Sicim teorisi, belirli bir şekilde titreşen bir filamentin, kütle ve elektrik yükü gibi özelliklere sahip bir parçacık gibi davranabileceğini belirtir. 1980’lerde fizikçiler, doğadaki sicim teorisinin dört ana kuvvetini; yerçekimi, elektromanyetizma, güçlü etkileşim, zayıf etkileşim ve tüm madde türlerini tek bir kuantum mekanik modelinde birleştirdiler.

Sicim Teorisi

Sicim teorisi hızla gelişen ve yoğun olarak araştırılan bir alan olmasına rağmen henüz deneysel olarak gözlemlenmemiş matematiksel bir modeldir.

1984’te M. Green ve J. Schwarz, evrenin boyutsuz nokta parçacıklardan değil, sürekli titreşen tek boyutlu Planck uzunluğundaki filamentlerden oluştuğunu öne sürdüler. Teorem, doğanın temel yapı taşlarının sıfır boyutlu nokta parçacıklardan ziyade sicim adı verilen küçük tek boyutlu titreşen sicimlerden oluştuğunu varsayar.

Temel parçacıkları genellikle sıfır boyutlu nokta cisimleri olarak düşünmeyi tercih ederiz. Ancak temel sicim teorisi onları tek boyutlu sicimler olarak kabul eder. Bu teoriye göre kalınlıkları yoktur, sadece uzunlukları vardır. Sicim teorisi, 4’ten fazla boyut olduğunu öne sürer. Dizeler açılabilir veya kapatılabilir.

sicim teorisi nedir3

Zamanda yolculuk ederken hayali bir yüzeyi süpürürler. Bu tellerin kendi titreşim kalıpları vardır. Bu modeller kütlelerini, dönüşlerini ve diğer kuantum sayılarını belirler. Buradaki mantık, her modelin belirli bir kuantum sayısı kümesi içermesidir. Böylece her bir temel parçacığın diğerlerinden farklı olmasını sağlar.

Sicim Teorisi Kuramları Nelerdir?

D-Zar Kuramı

D-zarlarının boyutu -1’den bizim uzay-zaman boyutumuza kadar uzanır. Başka bir deyişle, bir süper sicim 10 uzamsal boyuttan ve 9 uzamsal boyuttan ve 1 zaman boyutundan oluşur.

Süpersimetrik Dizi Kuramı

Doğada iki tür parçacık vardır; fermiyonlar ve bozonlar. Oluşturulacak temel teori, simetri gereksinimlerine göre çiftler ve gruplar halinde, fermiyonlar ve bozonlar olmak üzere iki tür parçacıktan oluşmalıdır ve sicim teorisine fermiyonları eklersek, bozonlar otomatik olarak eklenir.

sicim teorisi nedir4

Ekstra Boyut Kuramı

Süper sicimler 10 boyutlu uzay-zamanda mevcuttur. Bizler 4B’yi nasıl gözlemleyeceğini bilen yaratıklarız. Evreni tanımlamak için bu iki farklı boyutu bir araya getirmemiz gerekiyor.

M Teorisi Kuramı

Bu çok dilli sözlükteki kelimelerin anlamlarının araştırılması, beş süper sicim teorisinin ve 11 boyutlu süper yerçekimi teorisinin daha temel teorilerin özel durumları olduğunu ortaya çıkardı.

sicim teorisi nedir2

  • Sicim teorisinin var olma amacını anlamamız gerekiyor. Kağıt, yerçekimini diğer kuvvetlerle ilişkilendirmeye çalışıyor. Bu zayıflığın görünür bir nedeni yok gibi görünse de, böyle bir şey kabul edilemez olduğundan, fizikçiler garip bir yerel matematikten yararlandılar ve ekstra bir boyut getirdiler.
  • Uzayda kaynaktan ne kadar uzaklaşırsa, enerji kaybeder, çünkü ışık ne kadar uzağa giderse o kadar az parlak olur. Yani, iki boyutlu nesnelerin hacmi yoktur, yalnızca alanı vardır.

Sicim Teorisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu