Seyahat Etmeden Duramama Hastalığı: Dromomani Nedir?
Dromomani nedir? Dromomani hastalığının bugüne kadar duyduğunuz en ilginç vakalardan biri olduğuna eminiz. Çünkü dromamani seyahat etme hastalığı olarak bilinir. Diğer isimleriyle gezginlik, seyyahlık, wanderlust ve patolojik turizm olan dromomani hastaları herhangi bir plan yapmadan yolculuğa çıkar. Kendilerinin bile haberinin olmadığı bu yolculuk, yapmak istedikleri seyahat tutkusunun yanlış olduğunu bilse bile iç seslerine engel olamazlar. Bu nedenle kendi evini terk etme arzusu içinde olup da bunun yanlış olduğunu bile bile yuvasını terk edip giden birçok insan vardır.
Dromomani Hastalığı Belirtileri Nedir?
- Dromomani hastaları çıkmak ve gezmek için büyük bir tutku hissederler. Ancak, gezmek ya da yürümek için öne sürdükleri nedenlerinden hiçbiri büyük bir gerekçe değildir. Hatta kendi söylediklerine kendileri bile inanmazlar. Ancak yine de çıkmak ve yürümek için üstesinden gelemedikleri bir tutku hissederler.
- Dromomani hastalarının gezmek için herhangi bir maksadı yoktur. Amaçsız bir şekilde dışarı çıkar ve yürürler. Hava şartları ya da sağlık durumları önemli değildir. Hatta etrafta vahşi bir hayvan bile olsa, bu onların içinde yer alan gezme tutkusuna engel olamaz. Önemli olan tek şey içinde yer alan tutkudur.
- Hastalar dışarı çıkarken yağmur yağdığını görseler şemsiye almayı düşünmezler ya da para almaya da ihtiyaç duymazlar. Sadece evden çıkmak isterler, geriye kalan hiçbir şey önemli değildir.
- Seyahat ederken yanlarına para almadıkları için dilencilik, kaçakçılık ya da hırsızlık gibi yasal olmayan yollarla para kazanmaya çalışırlar. Yürüyerek çıktıkları yolculukta kimi zaman otostop çekerler. Geceleri ise terminalde, parklarda ya da tren istasyonunda uyurlar.
- Yaşadıkları durumdan asla mutlu olmazlar. İçleri sürekli sıkılır ve eve dönmeyi çok isterler. Ancak, içlerinde durmadan yer eden seyahat tutkusu ile baş edemezler ve ne kadar isteseler de eve geri dönemezler.
Dromomani Nedenleri
- Dromomani hastalığı genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar. Özellikle toplum kurallarına karşı çıkan ergenler bu durumu özgürlük olarak algılar. Onlara göre dışarı çıkmak ve uzun seyahatler etmek özgür ruhunun göstergesidir. Genellikle annesi ya da babası alkolik olan ve şiddete maruz kalan bireylerde dışarı çıkmak adeta bir kurtuluş yolu gibidir.
- Ailenin aşırı koruyucu ve muhafazakar davranması
- Kişinin kendini ifade etmesine ve kendi için iyiyi – kötüyü ayırmasına müsaade edilmemesi
- Aile bireylerinin kişinin yerine karar vermesi
- Ailenin anlayışsız olması
- Çevreden baskı ve şiddet görülmesi
- Ergenlik çağındaki kişinin durmadan suçluluk hissi yaşaması.
Dromomani Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Dromomani hastalığı tedavi edilirken hastanın seyahat etme tutkusu dizginlenmeye çalışılır. Bu nedenle hastanın düşünce yapısı kontrol edilir. Hastalığın tedavisinde psikoterapi yöntemi kullanılır.
Hastalığın tedavi edilmesinde en önemli adım, hastanın bilgilendirilmesidir. Hastaya yaşadığı durumun ne olduğu, tedavi süreci hakkında anlaşılır bir şekilde bilgilendirme yapılır. Hastaya stresle başa çıkabilmesi için yürüyüş yapması, sorun meydana geldiğinde daha kolay baş edebilmesi için destek olunur.
Hastaya zihnen gevşeme teknikleri anlatılır. Bunun yanı sıra hastada bu sorunun ortaya çıkmasının altında yatan sebepler araştırılır. Ayrıca, hasta yakınları da bilgilendirilir. Hastanın yaşadığı durum ve ona nasıl davranılması gerektiği aktarılır.