Şeker Hastalığında Görmezden Gelmemeniz Gereken 11 Belirti!
Dünya genelinde en sık görülen hastalıklardan birisi de şeker hastalığı. Özellikle ailenizde bu hastalık mevcut ve bedeniniz bunun için kimi işaretler veriyorsa bu işaretleri dikkate alıp doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Not: bu ve benzeri belirtilerin bir ya da birkaçını yaşıyor iseniz şeker hastalığına sahip olduğunuzu düşünmeyin. Doğru tanı ve tedaviyi doktorunuz dışında kimsenin uygulayamayacağını unutmayın.
1) İstenmeyen Kilo Kaybı
Kilo kaybı kimi insanların en çok yaşmak istedikleri şey olarak gözükse de bu her zaman iyiliklere dalalet etmez. Böyle bir anda pankreasınızın gerektiğince çalışmadığından kaynaklanabilir. İstenmeyen kilo kayıpları genel itibari ile diyabet belirtileri olarak bilinir. Beden sağlığınızın %5’ini kaybetmek, diyabet riskinizi %58 oranına kadar arttırabilir.
2) Bacaklarda Leke
Bacaklarınızda oluşan lekelerin tıraş bıçağından dolayı oluştuğunu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Ancak bunlar kimi durumların habercisi olabilmektedir. Birçok diyabet hastası bacaklarında oval ve küçük yuvarla lezyonlar gördükleri zaman gerekli tanı için doktoruna başvurduğunu söylüyor. Diyabetik dermopati olarak da bilinmekte olan bu yüzeysel noktaların bütün diyabet teşhislerinin %55’ine etki ettiği düşünülmektedir.
3) Kronik Yorgunluk
Yeterince uyumanıza ve uyku sorunu yaşamamanıza rağmen gündelik yaşamda kendinizi hala yorgun hissediyorsanız doktorunuza görünmekte fayda var. Diyabet bir kişinin kan şekeri seviyelerinde hasar yaratır ve akabinde gelişen yorgunluk hissinin ortaya çıkmasına neden olur.
4) Bulanık Görme
Bulanık görme genel olarak diyabetin bir belirtisidir, yüksek kan seviyesi gözünüzdeki lenslerde şişme yaratarak görüşünüzü bozar. Birçok insanda bu durum geçicidir ve kan şekeri düzeyleri doğru yönetildiğinde ortadan kalkmış olur.
5) Ağız Kokusu
Ağız kokusu farklı birçok hastalığın işareti olabileceği gibi kronikleşen koku genellikle bedenin glikozu enerjiye dönüştüremediği, kan şekerini tehlikeli bir şekilde barındıran diyabetik ketoasidozun bir halidir.
6) Aşırı Susuzluk
Bol su içmek uzmanlar kadar halk arasında da sıkça tekrar edilen bir ritüel ancak bu durum sizi rahatsız edecek seviyeye ulaştığı taktirde yüksek kan şekeri ile uğraştığınızı işaret edebilir.
7) Sık İdrara Çıkma
Antidiüretik hormonunun herhangi bir nedenle salgılanmasında bir şekilde azalma gerçekleşir ya da böbreklerin yapısal etkisi bozulur ise böbrekler kendisine ulaşan sıvının emilimini engeller ve idrar miktarında artış gözlenir. Bu durum da sizi sürekli tuvalete sevk eder.
8) Şiş Diş Etleri
Diş etleriniz belirli derecede şişiyorsa, bir endokrinologla görüşmeniz gerekebilir.
9) El Ve Ayaklarda Uyuşma
Yüksek orandaki kan şekeri sinirlerin zarar görerek yıpranmasına neden olabilir, bu durum da genellikle ayaklarınızda ve ellerinizde yorucu bir his ile kendini fark ettirebilir.
10) Kilo Alma
Şeker hastalığı kendisini kimi bünyelerde kilo alarak kimisinde de kilo vererek hissettirebilir.
11) Sürekli Hissedilen Açlık
Sürekli acıkıyor ve bir şeyler atıştırma ihtiyacı hissediyorsanız bedeniniz size kan şekerinizde bir durum olduğunu ifade etmeye çalışıyor olabilir.