Sağlıklı Yaşam

Şeker Hastalığına İyi Gelen 10 Besin!

Şeker hastalığı kandaki şeker seviyesinin normal sınırların üzerine çıkarak idrarda da şekere rastlanması şeklinde açıklanabilir. Tıp dilindeki adı Diabetes Mellitus olarak bilinir ve kısaca diyabet denir. Bu hastalıkta vücuttaki hücreler insülin hormonuna karşı direnç kazanır ve vücut kandaki faydalı şekerden yararlanamaz hale gelir.

Tip 1 diyabet küçük yaşlarda meydana gelen ve insülin üretiminin hiç olmadığı, Tip 2 diyabet ise yetişkinlik döneminde oluşan ve üretilen insülinin kullanılamadığı hastalığı ifade eder. Bu durumlarda yaşamsal organlarımızdan biri olan pankreas, vücut için yeterli düzeyde insülin üretme yetisini de kaybedebilir. Buna bağlı olarak; doğru kullanılamayan şeker, vücuttaki kan şekeri düzeyini yükseltir.

Metabolik bir hastalık olarak bilinen diyabet, tedavi edilmediği ve uygun beslenme koşullarına uyum sağlanmadığı takdirde, başta damar sistemi olmak üzere diğer yaşamsal organlara ve dokulara zarar vermeye başlar. Tıbbi tedavi yaklaşımlarının bütünleyicisi olarak, düzenlenen beslenme şekillerine de büyük önem vermek gerekir. İşte biz de bu yazımızda sizlere diyabet dostu 10 besini tanıtacağız, ilgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

şeker hastalığına iyi gelen besinler

Şeker Hastalığına İyi Gelen Besinler!

  • Yoğurt

Kalsiyum, fosfor, protein ve magnezyum deposu olan bu besin ögesini ana öğünlerde tamamlayıcı olarak yiyebileceğiniz gibi, ara öğünlerinize de ekleyebilirsiniz. Bağırsak florasını koruyan ve içerdiği yüzlerce faydalı bakteriyle bilinen yoğurdu laktoza duyarlı kişiler de tüketebilmektedir. Çünkü süte göre hazmı çok daha kolaydır.

Ayrıca Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bilimsel araştırmalar neticesinde; günde 1 veya 2 kase yoğurt yiyen kişilerin şeker hastalığına yakalanma riskinin %18 daha az olduğu ortaya konulmuştur. Sofranızdan eksik etmemeniz gerekenler listesinde başa yazabilirsiniz.

  • Zerdeçal

Bu bitki yüksek oranda kurkumin adı verilen bir madde ihtiva etmektedir. Kurkuminin sihirli gücü ise müthiş bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra; iltihap, enfeksiyon, kanser ve diyabet gibi sağlık problemlerinde tedaviye destek verici bir rol oynamaktadır. Öyle ki, yapılan bazı araştırmalara göre; gizli şekeri olan 240 kişi üzerinde 9 ay boyunca zerdeçal tüketimi sağlanmış ve diyabetin önlendiği gösterilmiştir.

Bu muhteşem baharatı, yemeklerinize, süt, yoğurt gibi besin maddelerine, salatalarınıza veya çorbalarınıza ekleyerek kullanmanız da mümkündür.

  • Tarçın

Kan şekerini dengelemesiyle ünlü olan bu nefis kokulu baharatın günde yarım çay kaşığı bile pek çok değişime sebep olurken, bir tatlı kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Ayrıca diyet listelerinin de vazgeçilmezi olan tarçın, yemek sonrası tüketildiğinde midenin boşalma süresini uzatmakta ve tokluk hissi vermektedir.

Hoş kokusu ve tadıyla pek çok kişinin severek kullandığı baharatı; yoğurdunuza, sütlü tatlılarınıza, kahvelerinize veya meyvelerinize ilave ederek zevkle tüketebilirsiniz.

sekerhasta

  • Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, lahana, karalahana gibi besinler, yüksek posalı ve koyu yeşil yapraklı sebzeler grubuna dahildir. Amerikan Diyabet Birliğinin bildirisine göre; sebze ve meyve tüketiminin artmasıyla birlikte diyabete yakalanma oranlarında düşüş görülmüştür. Lutein adlı maddeyi içererek kan şekeri dengesini sağladıkları yönünde araştırma sonuçları mevcuttur.

Magnezyum, fosfat, K vitamini ve demir deposu olan ıspanağı haftada en az 2 kez yemelisiniz. Tencere yemeği şeklinde yapabileceğiniz gibi salata olarak da tüketebilir ve şeker hastalığına karşı savaş açabilirsiniz.

  • Badem, Fındık ve Ceviz Gibi Kuru yemişler

Sekiz hafta boyunca düzenli olarak bu kuru yemişleri tüketen bireylerin, kan şekeri ölçümlerinin, açlık kan şekerlerinin ve üç aylık kan şekeri ortalamalarının normal seviyelerde çıktığı gözlenmiştir. Ancak bu besinlerin yüksek yağ oranı içerdiği unutulmamalı ve doz sınırlaması yapılmalıdır. Günde 10 adet çiğ badem veya fındığı ya da 3 adet cevizi gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

sekerhastaligi

  • Yulaf

Beta glukan kaynağıdır. Uzun süreli tok tutarak diaybet hastalığında kilo kontrolüne destek olmaktadır. Ayrıca kan şekerinin yemeklerden sonra hızla yükselmesini engelleyerek dengeleyici etki göstermektedir.

Kahvaltılarınızda veya ara öğünlerinizde tüketerek şeker hastalığı riskini en aza indirgeyebilir veya hastalığın seyrinin kontrolünü sağlayabilirsiniz.

  • Turunçgiller

Diyabet hastaları kontrollü ve sınırlı olarak meyve tüketmelidir. Özellikle C vitamininde n zengin olan portakal, mandalina gibi turunçgillerin posa oranı da yüksektir. Dolayısıyla bu meyveler, ara öğün olarak ve mutlaka doğru miktarlarda tüketildiğinde kan şekeri dengelenmektedir.

  • Armut

Glisemik indeksi düşük, posa içeriği fazla olan bu meyve şeker hastalığında mutlaka beslenme programına alınmalıdır. Böylece kan şekeri hızlı değil, yavaş ve kontrollü olarak yükselmektedir. Meyvelerin süt veya yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketilmesi gerektiği de vurgulanmaktadır.

  • Kuru Baklagiller

Demir deposu olan bu besin grubu kolesterol seviyesinin normale gelmesine, kan şekeri düzeyinin sağlanmasına ve bağırsakların çalışmasına büyük oranda katkı sağlar. Şeker hastalığında sıkça tercih edilen bir beslenme şekli de kuru baklagillerden zengin diyettir.

  • Balık

Protein ve omega 3 kaynağı olan bu besin insülinin işlevini arttırmakta ve şeker hastalarında oluşabilecek tahribatın da önüne geçmektedir. Haftada 2 kez düzenli olarak; ızgara, fırın veya buğulama şeklinde tüketilmesi önerilmektedir.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Besinler İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu