Şeffaf Plak Tedavisi Nedir? Çarpık Diş Tedavisi
Güzel bir gülümsemeye sahip olmak herkesin hayalidir. Fakat dişlerin görünümü gülümsemeye doğrudan etki eder. Çarpık dişlere sahip olan kişiler gülümserken zorluk yaşar. Hatta eliyle ağzını kapatarak gizleme amacına girişir. Tel kullanmak yaygın olarak başvurulan ortodonti tedavileri arasında yer alır. Fakat tellerin görünümünden rahatsız eden kişiler kullanmak istemez. Bu nedenle şeffaf plak tedavisi sıklıkla tercih edilir. Şeffaf plakların estetik görünümü koruması sıklıkla tercih edilme nedenlerindendir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Şeffaf plak ve diş teli tedavisi sıklıkla başvurulan yöntemler arasında yer alır. Dişlerin üzerine renksiz bir plak yerleştirilir. Bu plak asla fark edilmez. Siz söylemediğiniz takdirde hiç kimse bir tedavi sürecinde olduğunuzu göremez.
Şeffaf plak tedavisinde ilk seansta doktor sürecin nasıl ilerleyeceği hakkında bilgi verir. Bilgisayar ortamında dişlerin düzelmiş halini gösterir. Hasta, elde edilen görünümden memnun kaldığı takdirde tedaviye başlanır. Genellikle plak değişimi haftada bir ya da iki haftada bir olmak üzere gerçekleşir.
Her değişim sürecinde dişlerde düzelme görülür. Süreç hastanın dişlerindeki çarpıklık durumuna göre değişiklik gösterir. Herkesin tedavi süreci birbirinden farklıdır.
Plak kullanan kişilerin 20 – 22 saat boyunca çıkarmaması gerekir. Keyfi olarak çıkarıp takmak tedavi sürecini yavaşlatır. İhtiyaç anında çıkararak temizliğini yapabilirsiniz. Fakat bunun dışında çıkarmanızı tavsiye etmiyoruz.
Şeffaf plak tedavisi ücretleri değişiklik gösterir. Fiyatlar belirlenirken; klinik, hekimin tecrübesi, tedavi süresi ve dişlerdeki çarpıklık durumu etkili rol oynar. Ayrıca farklı tedavilerin uygulanması gerektiğinde de fiyatlar artış gösterebilir.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir? Avantajları Nelerdir?
- Dışardan bakıldığında görülmez.
- Temizlenmesi oldukça kolaydır.
- Ağız içi yaraların oluşmasına neden olmaz.
- Tedavi süreci hızlıdır.
- Hasta, tedavinin sonucunu görür. İşlem sonucunu beğendiği takdirde tedavi süreci gerçekleşir.
- Konuşmayı başlarda olumsuz yönde etkilese de alışma süreci oldukça kısadır.
- Her yaştan kişinin kullanıma uygundur.
Dişlerde Ortodontik Bozukluk Olmasının Başlıca Nedenleri
Dişlerde çarpıklık oluşmasının birçok nedeni vardır. Bazı bozukluklar genetik olarak meydana gelirken, bazıları sonradan oluşur. Genellikle genetik faktörler dişlerde çarpıklık oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra; çocukluk döneminde ilaç kullanımı, 20’lik diş, diş sıkma, çeneye darbe alma, ağız ve diş bakımını doğru şekilde yapamama gibi nedenler dişlerin şeklini bozar.
Çarpık dişlerin düzeltilmesi için erken yaşlarda tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Özellikle 10 – 14 yaş aralığı diş teli tedavisi için idealdir. Bu yaşlarda tedaviye başlandığında sonuçlar daha etkili olur. Ayrıca sık sık doktor kontrolüne gitmek gerekir.