Anne ve Çocuk

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

instagram takipçi hilesi

Sarılmak, her yaştan kişiye çok iyi gelir. Stresten uzaklaşmayı, sakinleşmeyi ve huzur bulmayı sağlayan sarılma eylemi, çocukluk döneminde de gereklidir. Yapılan araştırmalara göre sarılarak sevgi ifadesinin gösterilmesi çocukta güven duygusundan, büyüme hormonuna kadar etki eder. Bu yazımızda sarılmanın çocuklara etkileri hakkında bilgi vereceğiz.

1. Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? Zihinsel Anlamda Güçlendirir

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

Çocuklarda sağlıklı şekilde büyümek ve gelişmek için duyusal eylemlere ihtiyaç vardır. Düzenli olarak ebeveynleri tarafından sarılınan çocukların beyninde büyüme sürecine katkı sağlayan uyarı bulunulur. Çocuk, zihinsel anlamda güçlü hale gelir.

Fiziksel temasla ailesinin sevgisini hisseden çocukların gelişmiş beyin fonksiyonlarına sahip olduğu görülür.

Sarılmanın etkileri hakkında yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

2. Büyüme Hormonu Gelişir

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

Sarılmak çocuklarda oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlar. Oksitosin hormonunun vücutta birçok önemli etkisi vardır. En önemli etkileri arasında beyindeki sinir hücrelerine mesaj göndermesi yer alır. Yapılan araştırmalara göre oksitosin hormonunun yükselmesi büyüme hormonu salgılanmasına da etki eder.

Bu nedenle çocukların fiziksel gelişimi için sarılmak şarttır. Büyüme hormonu hakkında ilgi çekici bir videoyu buraya bırakıyorum, tıklayarak izleyebilirsiniz.

3. Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? Bağışıklık Sistemi Güçlenir

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

Sarılmanın bağışıklık sistemine etkileri yadsınamayacak kadar çoktur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sarılma eylemi oksitosin hormonuna etki eder. Oksitosin hormonu ise bağışıklık sistemi üzerinde rol oynar. Çocukların sağlıklı ve güçlü olabilmesi için düzenli olarak sarılmak şarttır.

Sarılmanın bir diğer faydası ise ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı kuvvetlendirmesidir. Sarılarak hislerini belli eden ebeveynlerin, çocuğu ile arasında güven ve sevgi bağı olduğu görülür.

4. Duygularını Toparlar

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

Sarılmak duygular arası iletişimde büyük rol oynar. Çocuklarda da sinir ve stres durumuna sıklıkla rastlanır. Çocuğun sakinleşmesi ve huzurlu olması için sarılmak gerekir. Bu konuyu bilim insanları ise şu şekilde açıklıyor; oksitosin hormonu stres hormonunu dengeler. 

Bunun yanı sıra; çocuklarda belli zamanlarda öfke nöbetleri görülebilir. İstediği alınmayan ya da davranışları engellenen çocuklar sinir ve ağlama nöbetleriyle duygularını dışavurur. Bu durumda ebeveynlerden biri çocuğuna sarılarak sakinleşmesini sağlayabilir.

5. İlişkilerinde Güven Duygusu Kazanır

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? 5 Bilimsel Veri

Çocuklarda güven kazanmak oldukça önemlidir. Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren insanları tanımaya ve onların hareketlerini çözümlemeye başlar.

Çocuk ebeveynlerini sözcükleri ve davranışları ile analiz eder. Anne ve babası tarafından sevgi gören çocukların ileri yaşlarda daha kaliteli ilişkiler kurduğu saptanır. Çocuklara bulduğunuz her fırsatta sarılarak onların güvenlerini arttırabilir, korkularının azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sarılmanın Çocuklara Etkileri Nelerdir? Konusu Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu