Şahtere Otu Nedir? Faydaları Nelerdir?
Şahtere otu, belki de adını hiç duymadığınız bir bitki. Çok sık karşılaşmadığımız bu bitki türünün faydalarını öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız.
Şahtere Otu Nedir?
Şahtere otu, sarılık otu olarak da bilinen, şahteregiller familyasına aittir. Çok parçalı yaprakları, küçük düzensiz beyaz ya da pembe çiçekleri olan mide dostu, otsu bir bitkidir.
Yaklaşık 50 adet türü vardır. En önemlisi olan tıbbi şahtere, ülkemizde yetişen türüdür. Beyaz, pemve ya da mor çiçekleri vardır. Yol kenarlarında rastladığımız Şahtere otu, Mayıs ayından Ekim ayına kadar toplanır. Gölgede kurutularak kaldırılır. Eğer tentürü yapılacaksa taze olarak işlenir.
İçeriğinde şeker, tanen, fumar ve fumarin asidi bulunan Şahtere otunun anavatanı Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın Türkiye, Horasan ve Türkistan bölgeleri başta olmak üzere günümüzde Kuzey Amerika ve Avustralya’da da yetişmektedir.
Şahtere otunun kullanımı çok eski dönemlere dayanmaktadır. Eski Mısır’lılar, Mezopotamya ve Roma imparatorluğu dönemlerinde kullanmıştır. Halk tarafından safra ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiğine inanılmış bu sayede yaygınlaşmıştır. Çeşitli yörelerde sarılık otu, yer çiçeği, tilki kişnişi, yer safrası ve tavukayağı otu olarak da bilinir.
Kronik kabızlık tedavisinde kullanılabilir. Aşırı dozda kullanıldığında müshil etkisi yaratır ve idrar söktürücü özellik gösterir. Fakat bu etkilerinden dolayı mide ağrısına sebep olabilir. Bu nedenle kullanımına dikkat edilmelidir.
Bağırsak tembelliği olan kişilerde düzenli kullanımda tedavi etmeye yardımcı olur. Bunların yanında idrar söktürmeye, zayıflamaya, tansiyon düşürmeye, kanı temizlemeye, karaciğer ve sarılık hastalıklarına iyi geldiği bilinir.
Her türlü bahçe, tarla ve otluk alanlarda rahatlıkla yetişebilen yıllık bir bitkidir. Kurutulduktan sonra ağzı kapalı bir şişede serin bir ortamda saklanarak bir yıl boyunca kullanılabilir.
Şahtere Otu Ne İşe Yarar? Faydaları nelerdir?
- Deri hastalıklarında iyileştirici etkisi vardır. Kaşıntıya karşı kullanılabilir.
- Sivilce tedavisinde kullanılabilir.
- Safra kesesi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.
- Kepek önleyici özelliği bulunmaktadır.
- Basur tedavisinde kullanılır.
- Damar sertliğine karşı koruyucudur.
- Yatıştırıcı etkisi vardır.
- Soğutulmuş şahtere otu çayı tonik olarak kullanılabilir.
- Egzamayı tedavi edici etkisi vardır.
- Terlemeyi tetikleyerek toksinleri atmaya yardımcı olur. Karaciğer sağlığını korumada etkilidir.
- Sarılık hastalığını iyileştirici etkisi vardır. Bu nedenle sarılık otu olarak da bilinir.
Şahtere otunun, kaynatılmadan demlenerek suyunun tüketilmesi veya kurutulduktan sonra dövülüp balla karıştırılarak yenmesi önerilmektedir.
Görüldüğü üzere şahtere otunun sağlığımız için birçok faydası vardır. Fakat yine de özellikle belirtmekte fayda var, kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi taktirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.