Ramazan Ayında Oruç Tutarken Zorlanmamak İçin Yapabilecekleriniz
Ramazan Ayının da gelmesiyle birlikte ruhen ve bedensel olarak bir arınma sürecine girmiş bulunmaktayız. Ruhen nefsimizi terbiye ederken , bedenen de kısa bir süreliğine beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek durumundayız. Tuttuğumuz oruç nedeniyle değiştirdiğimiz beslenme alışkanlığımız her ne kadar kısa bir süreliğine olsa da bedenimizin bu süre zarfında yorgun düşmesine neden olabiliyor.
Bu ayda en çok dikkat etmemiz gereken beslenme alışkanlığımıza ise oldukça dikkat etmeliyiz. Bizde bu konuyu ele alarak Ramazan ayında orucun sizleri daha çok zorlamaması ve bu ayda daha dinç kalabilmeniz adına bir araştırma yaptık ve yazımızda sizlere birkaç ipucu verdik.
İşte Ramazan Ayında Zinde Kalmak İçin Yapabilecekleriniz
1- İftar İle Sahur Arası Bol Su İçilmeli
İftarla sahur arasında oldukça kısa bir zaman mevcut. Bu zamanı iyi değerlendirebilmekte bizim elimizde. Bu zaman zarfında bolca su tüketmelisiniz. 8 bardak kadar içecek olduğunuz su ertesi gün oruç tuttuğunuz süre zarfında size kolaylık sağlayacak ve vücudunuzun bitap düşmesini bir nebze engelleyecektir.
2- İftar başlangıcı olarak “çorba” tercih edilmeli
Günde 17 saat gibi bir süre zarfında tuttuğumuz oruç nediyle vücudumuz gün boyu su alamamakta. Bu sebeple gün içindeki enerjiniz de düşük olacağından fazla hareket halinde olmamanız sizin yararınıza olacaktır. Peki gün boyu su ihtiyacını karşılayamayan vücut için iftarda ne yapmalısınız?
Vücudun su eksikliğini iftarda ilk önce çorba ile başlayarak bir nebze giderebilirsiniz. Ardından protein almanız gerekeceğinden et,tavuk gibi hayvansal gıdalarla protein ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.
3- Sahurda Midenizi Tok Tutacak Yiyecekler Tüketin
Ramazan ayında oruç nedeniyle uzun bir açlık sürecine girdiğimiz için beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sahurda ne kadar midenizi tok tutacak besinler tüketirseniz ertesi gün oruç süresince bir o kadar da zinde kalabileceksiniz. Tok tutan besinlerden kasıt ne peki?
Daha çok protein ağırlıklı besinler örneğin ; yumurta,peynir,yulaf ezmesi,zeytin,ceviz içi gibi. Sıvı olarak ise yoğurt, çorba,ayran veya komposto gibi sıvılar midenizde geniş yer kaplayacağından oruç süresi zarfından sıvı gereksinimleriniz böylece karşılanacaktır.
4 – Günlük Tatlı İhtiyacınızı İftardan Sonra Mutlaka Karşılamalısınız
Tatlı hemen hemen herkesin vazgeçilmezi arasında yer almakta. Malum uzun süreli oruçtan sonra da tatlıya olan ihtiyacımız oldukça artmakta. Bunun sebebi ise uzun süre aç kalan midenin karbonhidrat isteğinden kaynaklanmaktadır. Yalnız bir ayrıntı vardır ki ona dikkat etmek gerekir.
Malum tüm gün aç kalan mide için ağır tatlılar midenizi rahatsız edecektir bu yüzden tatlı tercihinize dikkat edip iftardan sonra daha hafif tatlılar tüketmelisiniz. Böylece hem tatlı ihtiyacınızı karşılayıp hemde midenizin rahat olmasını sağlayacaksınız.