Ramazan Ayında Sıkça Yapılan 5 Hata!
Ramazan ayı manevi duygularımızın arttığı, uzun ve kalabalık iftar sofralarının muhabbet ile şenlendiği, oruç tutmanın feyzine varıldığı 11 ayın sultanıdır. Her yıl coşkuyla ve dopdolu bir maneviyatla karşılayıp, ruhani anlamda farklı bir evre idrak ettiğimiz bu mübarek ayda, çoğu kişi ibadetlerini aksatmamaya ve elinden geldiğince orucunu tutmaya özen gösteriyor.
”Oruç tut, sıhhat bul” sözünü neredeyse hepimiz biliyoruz. Oruç tutmak gerek bedenimize gerekse de mental sağlığımıza olumlu anlamda pek çok katkıda bulunmaktadır. Fakat bu faydalı etkileri görebilmek için; ramazan süresince, doğru beslenme alışkanlıkları edinmek, hangi gıdaların tüketilmesini sağlamak, hangi gıdalardan uzak durmak gerektiğini bilmek de çok büyük önem taşır.
İşte biz de bu yazımızda sizlere; ramazanda sıklıkla yapılan hatalardan ve oruç tutarken zorluk yaşamamak için neler yapılabileceğinden söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Ramazan Ayında En Sık Yapılan Hatalar
Ramazan geldikten sonra iki öğün şeklinde beslenmeye başlıyoruz. İki öğün arasındaki açlık süresini de sayarsak işimiz pek kolay değil.
Ancak çoğu kişi doğru bilinen yanlışlar nedeniyle, kolayca oruç tutabilecekken, ekstra zorluk yaşayabiliyor. Artık tamamen yerleşmiş ve benimsenmiş olan bu tutumları değiştirdiğinizde, çok daha keyifli bir ramazan ayı geçirebilirsiniz. Öncelikle bu hatalar nelermiş, bir bakalım…
Sahura Kalkmadan Oruç Tutmak
Bazı kişiler gerek ramazan ayında zayıflamak niyetiyle, gerek uykudan fedakarlık etmek istemeyerek, gerekse de daha uzun saatler aç kaldığında ibadetine yönelik daha fazla sevap kazanacağı düşüncesiyle, sahur yapmaksızın oruca niyet ediyor.
Ancak bu oldukça yanlış! Hem dini açıdan ibadetin derecesini yükseltmeyen, hem de açlık süresini çok fazla uzatarak metabolizmayı yavaşlatan bir yaklaşımdır diyebiliriz.
Yalnızca su içip yatmak ve bir şey yememek, vücudunuzun gün içindeki enerji miktarını azaltacak, daha çabuk acıkmanıza ve halsiz düşmenize yol açacaktır. Bu nedenle, sahur sırasında yumurta, tuzsuz peynir, salatalık domates, zeytin gibi kahvaltı türü yiyecekleri tercih etmelisiniz. Özellikle yumurtanın günlük protein gereksiniminizi karşılayacağını unutmamalısınız.
İlginizi çekebilir: Ramazanda Halsizlik Nasıl Geçer?
Sahurdan Sonra Hemen Uyumak
Özellikle çalışanlar ve okuyanlar için sabahları uyunacak 2 dakikalık uyku bile çok kıymetlidir. Dolayısıyla yemeği yedikten hemen sonra yatmak isteyebilirsiniz.
Fakat mükellef yapılmış bir kahvaltı ve içilen bol miktardaki suyun ardından, hemen yattığınız takdirde sindirim sisteminiz yeterli düzeyde çalışamayacaktır. Bu da başta mideniz olmak üzere diğer iç organlarınıza zarar verecektir. Gün içinde reflü veya gastrit gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz artabilir.
Buradan hareketle; sahur sonrası en azından yarım saat kadar ayakta kalmaya özen göstermeniz, sağlığınız açısından çok daha uygun olacaktır.
İftarı Uzun Bir Öğün Olarak Yapmak
Ramazan ayındasınız, saatlerdir açsınız ve bütün gün bu anı hayal ettiniz. Ancak uzun süre boyunca boş kalmış olan midenize, bir anda bu kadar yüklenmek sağlık açısından uygun olmayacaktır. Bunun yerine zeytin, hurma, ılık su ile orucu açmak, sonrasında ise bir kase çorba içip, 15 dakika kadar beklemek en doğru yaklaşım olabilir.
Böylece mide kendisini toparlayacak ve zaten araya zaman girdiği için yoğun açlık hissi yok olacaktır. Böylece sofradaki her şeyden ölçülü olarak tüketebilirsiniz.
Orucu Soğuk Suyla Açmak
Aç ve boş mide, ilk olarak buz gibi suyla karşılaştığında afallıyor. Dolayısıyla, bu da iç organlara zarar vermesinin ve hücrelerin çalışmasını engellemesinin yanı sıra, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek, deyim yerindeyse, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
O halde yapmanız gereken bir adet hurma ve ardından içeceğiniz 1 bardak ılık su ile oruç açmak...! Ayrıca suya da çok yüklenmeden; iftarla sahur arasında, her yarım saatte bir su bardağı tüketmek yeterli olacaktır, bilginize…
İftardan Hemen Sonra Birkaç Bardak Çay İçmek
Çayı millet olarak çok sevdiğimiz ve içemeyince de yoksunluk çektiğimiz doğru! Ramazan ayında, oruç açıldıktan sonra ise, iftarla sahur arasında bir demlik çay bitirenlerin sayısı hiç de az değil. Fakat çay, hem tüm gün dinlenme halinde olan vücudunuza yoğun şekilde girdiğinde tansiyon yüksekliği yapabilir, hem de demir emilimini azaltarak kansızlığa neden olabilir.
Öyleyse iftar sonrası çay konusunda sınırlı davranmakta, aşırı tüketimden kaçınmakta ve en önemli sıvı olarak suyu tercih etmekte fayda vardır diyebiliriz.