Yemek Tarifleri

Pumpum Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)

Bartın yöresine ait pumpum çorbası nasıl yapılır?

instagram takipçi hilesi

Batı Karadeniz’in adı çoğunlukla bilinmeyen, olduğu bölge karıştırılan Bartın ilinin yöresel lezzeti olan pumpum çorbası nasıl yapılır? Bartın, denizi, yeşilliği, tertemiz havasıyla göz kamaştıran, kendine hayran bırakan bir ildir. Az nüfuslu oluşu da huzurlu olmasının getirdiği bir etkidir. İster tatil için, ister seyahat için geldiğinizde ayrılırken zorlanacağınız, muazzam bir şehir olduğu konusunda hiç şüphemiz yok.

Pumpum Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır? (Videolu)

Bartın; Amasra, Kurucaşile, Ulus ve Merkez olmak üzere 4 ilçeye sahiptir. Nüfusu ilçeleriyle birlikte 200 bin kadardır. Özellikle Amasra ilçesi, tarihi, doğal güzellikleri ve maden ocağı ile bir hayli meşhurdur. Kurucaşile, diğer ilçelere göre saha sessiz ve sakindir. Bir hayli küçük olmasına rağmen, Kapısuyu Köyü, deniz feneri, yar dibi gibi birçok doğal güzelliğe sahip bir ilçedir. Güzelliği ile göz kamaştıran bu il, Batı Karadeniz’in gözde illerinden bir tanesidir.

Pumpum çorbası haricinde de birçok kendine özgü lezzete sahip olan mutfağı bulunur. Amasra salatası, yumurtalı ıspıt, zırva, halışka, deli oğlan sarığı, tavuklu köy böreği gibi çeşitli yemekler içerir. Her damak zevkine uygun yemek bulunmaktadır. Ayrıca “Bartın Galla Bazarı” isimli yöre halkından gelen kadınların kendi bahçelerinde yetiştirdikleri organik ürünleri sattıkları pazar Salı günleri açıktır.

Yöre halkı tarafından sıklıkla tercih edilen, kış aylarının şifa kaynağı pumpum çorbası ise şehrin en lezzetli ürünüdür. Sizler için pumpum çorbasının malzemelerini, hazırlanışını, nasıl servis edileceğini detaylı bir şekilde anlattık. Dilerseniz aşağıya izlemeniz için bir video da bıraktık. Anlatması bizden, yapması sizden! İşte pumpum çorbası tarifi…

Hakkında

bartin

Şifasıyla bilinen, lezzetiyle vazgeçilmez olan pumpum çorbası, deneyen herkesin bir kere daha yemek isteyeceği bir lezzettir. Bartın yöresine ait olan bu çorba, hastalıklarınızın dermanı olacaktır. Kış aylarınızın vazgeçilmez bir ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çorbanın asıl özelliği mısır unuyla yapılmasıdır. Bazı yörelerde mısır unu yerine nişasta kullanılsa da asıl özelliği mısır unundan gelmektedir.

Kış aylarında sıklıkla tercih edilen ve sofralardan eksik edilmeyen bu çorba, şifa deposu olması ile birlikte çok lezzetli ve yapımı çok pratiktir. İsmini kaynamasından alıyor. Hemen hemen her aşamasında kaynatılıyor. Güzeller güzeli bir il olan Bartın’ın en güzel ürünlerinin arasında yer alıyor. Hangi eve girerseniz girin mutlaka yöre halkının bildiği bu çorbayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Malzemeler

pumpum corbasi

  • 4-5 su bardağı mısır unu
  • 1-1.5 su bardağı et suyu
  • 2.5 su bardağı süt
  • 3.5 su bardağı soğuk su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım kahve fincanı ayçiçek yağı
  • İstediğiniz kadar kıtır ekmek
  • İstediğiniz kadar rendelenmiş taze kaşar

Hazırlanışı

  1. İsmini kaynamasından alan pumpum çorbası, öncelikle 3.5 su bardağı soğuk su, 1-1.5 su bardağı et suyu ve 4-5 su bardağı mısır unu tencereye alınarak yapımına başlanır.
  2. Alınan malzemeler kaynayana kadar çırpılır. Kaynamasıyla birlikte kıvamı koyulaşacaktır.
  3. Kıvamı koyulaşan ürüne 2.5 su bardağı süt ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir.
  4. Karıştırılan çorbaya 1 çay kaşığı tuzu ve 1 çay kaşığı karabiberi eklenir.
  5. Eklenen malzemelerle birlikte kaynayan çorba, servis için kaseye alınır.

Servis İçin

  1. Çorbadan farklı bir tavaya ayçiçek yağı konulur.
  2. İstediğiniz kadar kıtır ekmek ayçiçek yağı ile birlikte kavrulur. Kavrulan kıtır ekmekler çorbanın servisi içindir.
  3. Hazırlanan ve kaseye alınan çorbanın üzerine kaşar peyniri ve kavrulan kıtır ekmekler eklenerek servis edilir. Şimdiden herkese afiyet olsun!

NOT: Bazı yörelerde mısır unu yerine nişasta kullanılan çorbanın özgün tarifi budur. Özelliğini mısır unundan almaktadır. Kıtır ekmek, ayçiçek yağı ve kaşar peyniri opsiyonel olduğu için tam tarif vermedim. Dilerseniz onların yerine kıyma kavurabilir, salça ve yağ yakabilirsiniz.

Özellikle kış aylarında olmak üzere, hastalandığınızda mutlaka tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bartın’a yolunuz düşerse Kurucaşile’yi, Amasra kalesini, Boztepe’yi, Bartın Çayı’nı, Mugada’yı, bir eşi daha sadece Meksika’da bulunan Güzelcehisar Lav Sütunları’nı ziyaret etmeyi, Bartın’ın çeşitli mutfağını tatmayı, samimi, sıcakkanlı insanlarını selamlamayı, “galla bazarı”nı ziyaret etmeyi, en önemlisi de pumpum çorbası içmeyi unutmayın. Bütün Bartınlılara buradan selam olsun!

Maksatbilgi.com sitemizde Karadeniz yöresinin farklı lezzetlerinin tarifleri yer almaktadır. Bu zengin içerik platformunda dilediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Bir Karadeniz esintisi almak istiyorsanız veya Karadeniz mutfağını özlediyseniz ve internetteki tariflerin ölçüleri tutmuyorsa buraya tıklayabilirsiniz, afiyet olsun!

Tarif Videosu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu