Psikolojisi Bozuk İnsanların 6 Özelliği!
Psikolojisi bozuk insan davranışları, gerek psikologlar gerekse de sosyologlar tarafından yıllardır yakın markaja alınıyor. Kimileri kendisinde bir sorun olduğunu kabul edip iyileşme yoluna yönelmeyi tercih ederken, kimileri ise kabullenmeden yaşamayı seçiyor. Ancak bunun hem kişinin kendisi hem de çevresi için oldukça yıkıcı sonuçları olabiliyor.
Hayat şartları, travmalar, çocukluk yaraları, genetik kodlar ve daha pek çok nedene bağlı olarak bozulabilen psikolojik sağlığımız, belki de bizim en değerli hazinemizdir. Çünkü mental açıdan iyi hissetmediğimiz dönemlerde, hepimiz fark etmişizdir ki, bedenen de yorgun, bitkin ve psikolojik ağrı çeken bir halde olabiliyoruz. Öyleyse önceliğimiz ruhsal dengemiz olmalı, ancak bu dengede şaşmalar olduğunda da muhakkak bir uzmandan yardım almalıyız.
Peki psikolojimizin tehlikede olduğunu nasıl anlarız? İşte bu yazımızda sizlerle, buna dair bir takım ipuçlarını ve ünlü terapist Canten Kaya‘dan kaynak aldığımız detaylı bilgileri paylaşıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Psikolojisi Bozuk İnsanlarda Bulunan 6 Özellik!
Korkularının Esiri Olurlar: Psikolojik sağlığı bozulmuş olan kişiler en basit ve güncel konularda ya da olaylarda bile kaygı halindedirler. Her daim her şeyin bir felaketle sonuçlanabileceğini kurgularlar. Elbette hepimizin korkuları veya hassas noktaları vardır. Fakat bu insanlar daima endişeli bir ruh haline sahiptirler. Öyle ki atacakları her adımda sahip oldukları kaygılar onları ele geçirerek durdurabilir ve tüm cesaretlerini kırabilir.
Kendilerini sevmezler: Psikolojisi bozuk insanlar kendileriyle daima içsel savaş halindedirler. Sürekli kendilerini olumsuz yönde eleştirirler. Bu eleştiri bazen fiziksel görünümleriyle ilgili olabileceği gibi (burnum kemikli, ayaklarım büyük vs) bazen de karakterlerine ya da yeteneklerine yönelik acımasızca cümleler sarf edebilirler. (ben zaten işe yaramazın tekiyim vs) Bu yargılar, aynı zamanda onları öz güvensiz bir tutumun içine sokar.
Problemlerden Kaçınma Davranışı Sergilerler: Sorunları oturup konuşarak, tartışarak ya da bir bilene danışarak çözümlemeye çalışmak asla onlara göre değildir. Aksine bu sorunları yok sayarak, kendilerini başka alanlara adapte ederler ve o can sıkıcı durumdan kaçmaya çalışırlar. (Örneğin içkiye sarılmak, sürekli yemek yemek ya da kendini sadece işine adamak gibi)
Çevreleri İle İlgili Sorunlar Yaşarlar: Etrafındaki insanlara, hatta en sevdikleri kişilere karşı bile gergin olabilirler. Öfke patlamaları yaşayıp kırıcı davranabilirler. Sonrasında bundan her ne kadar pişmanlık duysalar da ne yazık ki aynı olaylar yeniden tekrarlanabilir. Veya tam tersi çevrelerine karşı duyarsız ve umursamaz bir tavır takınma ihtimalleri de olabilmektedir. Bu biraz da kişinin yapısına göre değişkenlik gösterir.
Yalnızdırlar: Psikolojisi bozuk insanlar; konuşmaktan, dertleşmekten ya da etrafındaki insanlarla paylaşım içerisinde olmaktan eskisi kadar keyif almazlar. Buna çeşitli bahaneler üretirler, ancak kendileri yalnızlığı seçerler. Sosyalleşmek, etkinliklere katılmak ya da değişik ortamlara girmek onlar için anlamsızdır.
Mutlu İnsanları Görünce Şaşırırlar: Psikolojisi bozuk insanlar, hayatın çok da gülünüp eğlenilecek bir tarafı olmadığı kanaatindedirler. Onlara göre dünya; zorluklarla, acılarla ve sürekli mücadele etmeyi gerektirecek sıkıntılarla dolu bir yerdir. Dolayısıyla mutlu ve gülen kişileri gördüklerinde, buna şaşkınlıkla tepki verirler. Onların nasıl bu kadar keyifli olabildiklerini düşünüp, bir mana veremezler.
Psikolojisi Bozuk İnsanlara Söylenmemesi Gereken Cümleler
Sevdiğimiz insanların psikolojilerinin bozulduğunu düşündüğümüzde, iç güdüsel olarak onlara yardım etmek isteriz ve bunun için de kolları sıvarız. Onlara söyleyeceğimiz cümlelerin etkili olabileceğine ve ruh hallerini bu şekilde düzeltebileceğimize inanırız. Ancak bazı yaklaşımlar vardır ki, tabir yerindeyse; kaş yapayım derken göz çıkarabilir! Peki bunlar nelermiş bir göz atalım..
Her şeyin var, niye gerginsin/mutsuzsun: Kişilerin psikolojileri yalnızca maddesel yokluktan dolayı bozulmaz. Manevi boşluklar, duygusal travmalar ve daha pek çok şey buna etkendir. O nedenle bu cümle, karşı tarafa hiç bir şey kazandırmaz. Aksine anlaşılmadığını düşündürür ve kötü hissettirir.
Her şey senin kafanda bitiyor: Muhakkak ki öyledir, pek çok şey zihnimizde çözümlenir ya da düğümlenir. Fakat bu söylem, psikolojisi bozuk insanlara çok yüzeysel gelir. Olayın daha da çözümsüz olduğu hissine kapılmalarına yol açabilir veya yetersizlik duygusunu tetikleyebilir.
İnsan içine çık, havan değişsin: Yalnızlık psikolojik açıdan çöküntü halinde olunduğunda, kişinin bilinçli bir tercihi olabilir. Böyle yaklaştığınızda ise, onun tercihine saygı duymadığınız izlenimi yaratabilirsiniz.
Herkesin ne derdi var, seninki de sorun mu: Evet bu cümle psikolojisi bozuk insanlara söylendiğinde, onlarda, kendi sorunlarını küçümsediğiniz imajını uyandırır. Oysa ki onların ihtiyacı olan şey, hafife alınmak değil, anlaşılabiliyor olmaktır.