Akıllı Telefonlar ve Tabletlerİnternet ve Web

Podcast Nedir ve Nasıl Çalışır?

Her geçen gün gelişen teknoloji sayesinde dijital mecralarda her an her yerde elimizin altında bulundurabileceğimiz çeşitli faydalı ve eğlenceli imkanlara sahip oluyoruz. Bunlardan biri de Podcast yayınları... Peki, nedir bu Podcast dediğimiz programlar, nerede ve nasıl kullanabiliriz? Buyrun beraber bakalım.

instagram takipçi hilesi

Podcast, dijital platformlarda yer alan müzik, konuşma veya videolardan oluşan programları internet üzerinden indirilebilme kolaylığı sağlayan sistemdir.

inline image mobile

Bir dizi programları (radyo, tv programı, videolar vb.) bilgisayar ve taşınabilir cihazlarımıza indirilecek formata getirilmesi gibi bir kolaylık sağlar. Podcast sisteminin sıradan bir video veya müziği internetten indirmekten farkı bu sistemde ‘feed’ kullanılması, yani her takipçisi veya abonesi olunan programı özel yazılımlarıyla otomatik olarak herhangi bir cihazınıza yüklüyor olmasıdır.

Podcast ilk ne zaman ortaya çıktı?

Blog kullanımların popülerleşmesi ve çoğalması okuyucuların takip etmesini zorlaştırmıştır. Bu yüzden RSS Feed teknolojisi, okuyucularının bir blogda yeni güncellemelerin var olup olmadığını takip etmesini kolaylaştırmak amacıyla Dave Winer tarafından verileri otomatik olarak kullanıcının bilgisayarına indirilmesini sağlayan bir sistem olarak yaratılmıştır. Bu olayla insanlarda bloglarındaki kullanımlarında ses kayıtları oluşturarak Podcast sisteminin gelişimine yol açmışlardır. 2001- 2003 yıllarında taşınabilir müzik aletlerinin yaygınlaşması RSS Feed dosyalarının mp3 formatına dönüştürülmesine yol açıp kullanıcılara ekstra kolaylık sağlamıştır.

podcast nedir anlami ne

Podcast terimi nerden geliyor?

Podcastlar Apple iPod’larının ortaya çıktığı zamanlarda popülerleşmeye başlamıştır. ‘iPod’ sözcüğündeki Pod(Kapsül) ve Broadcast(Canlı yayın) kelimelerinden oluşturulan Podcast, ilk olarak iPod’lar için geliştirilmiş olsa da günümüzde her yerde kullanımı mevcuttur.

Podcastların kullanım alanları nelerdir?

Podcastlar eğlence alanı dışında eğitim ve iş alanlarında da kullanılabilir. Öğrenciler için çoğu dersin takibi için çeşitli podcast yayınları giderek artmaktadır.

shutterstock 163052525

Podcastların avantajları nelerdir?

  • Kullanıcının istediği zaman izleyebilme ve dinleyebilme şansı vardır.
  • Tekrar tekrar izleme ve dinleyebilme imkanı.
  • Ücretli veya ücretsiz abonelik ile yayınların takipçisi olabilme.
  • İnternete bağlanabilen herhangi bir cihaza sahip olmak yayın yaratabilmek için yeterlidir.
  • Çabuk güncelleme yapılabilen bir sistem olması.

podcast 2659480 960 720

Podcast Çeşitleri

Ses Podcastı

Adından da anlaşılacağı gibi sadece ses kaydı içeren dosyaların olduğu podcastlardır. Podcastlar arasında en yaygın olandır.

Video Podcast

Video kliplerinden oluşan podcastlardır. .m4v veya mp4H.264 formatları tercih edilir. Bu podcastlar tv şovlarından dolayı popüler hale gelmiştir.

Zengin Podcast

Bu podcastlar daha dolu içeriklerden oluşur. Ses kayıtlarına ek olarak görsellerde bulunur. Slayt şeklinde oluşturulur ve sadece iTunes da kullanılır.

Podcast Romanları

Klasik romanların bölüm bölüm podcast üzerinden yayınlanmasıdır. Sesli kitap uygulamasına benzer.

Podcast sistemini hangi cihazlarda kullanabiliriz?

Podcast kullanmak için iOS, Android, Blackberry OS ve Windowsphone işletim sistemlerine sahip olan akıllı cihazlardan biri yeterli olacaktır. Dilediğiniz her yerden amatör veya profesyonel yayıncıların podcastlarına kolayca ulaşabilirsiniz.

Popüler Türkçe Podcastlar:

TRT Radyo Tiyatrosu – Zaman yolculuğu – Spotify, iTunes

AÇIK BİLİM – Derinlemesine bilgi, Spotify – iTunes

STORYTEL – Bunu ben de yaparım – iTunes 

VIRGIN RADIO – Mesut Süre ile Rabarba – iTunes

 

Kaynak
wikipedia

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu