Pirola Varyantı (Virüsü) Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Pirola varyantı son dönemde adını sıkça duyduğumuz ve yeni bir pandemi sürecine gebe olup olmayacağımız konusunda bizi endişeye düşüren bir koronavirüs çeşididir. Hepimizin bildiği üzere; 2020 yılının mart ayından bu yana Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid 19 virüsü ile savaşmaktayız. Özellikle hamilelerde, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan kişilerde oldukça ağır seyreden bu virüs, yurtta ve dünyada pek çok insanın ölümüne yol açtı. Ardından aşının bulunmasıyla birlikte; bir nebze daha rahatlama sağlansa da maske, mesafe ve hijyen üçlüsü hayatımızın merkezine oturdu.
Süreç aşının faydalarından söz eden hekimlerle ve aşı karşıtlığı yapan bir kesimin çeşitli söylemleriyle çetrefil bir hal aldı. Aradan geçen zaman yeni normale alışmamızı sağlarken, öte yandan da ortaya çıkan farklı varyantları beraberinde getirdi. Virüsün mutasyona uğrayarak form değiştirmiş hali şeklinde, karşımıza farklı hastalık etkenleri çıktı. Bunlardan biri de kış mevsimine adım adım yaklaştığımız şu günlerde, adını sıklıkla duymaya başladığımız Pirola Varyantı..! İşte biz de sizlere bu yazımızda bu yeni virüs kolu ile ilgili bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Pirola Varyantının Belirtileri Nelerdir?
BA.2.86 adı da verilen pirola virüsü; 35’ten fazla mutasyona sahip, omicron varyantından üremiş bir hastalık etkeni olarak biliniyor! Virüs ile ilgili belirlenen en önemli sorun ise aşıdan kaçma ihtimali olması ve aşıya direnç göstermesi! İlk kez 2023 yılının başlarında Hindistan’da görülmeye başlanan virüsün, bulaş oranı ve yayılma hızı ise bir hayli yüksek! Bu varyant ile ilgili yeni aşılar üretilmesi amacıyla çalışmalara ise başlanmış durumda! Gelelim hangi belirtilerle kendisini gösterdiğine….
- Ateş
- Boğaz ağrısı
- Tekrarlayan hapşırıklar
- Ağızda kuruluk
- Tat ve koku kaybı
- İnatçı öksürük
- Baş ağrısı
- Eklem ağrıları
- Halsizlik ve yorgunluk
- Burun akıntısı
- Nefes almakta yaşanan güçlükler
Yeni Varyanttan Korunma Yolları Nelerdir?
Omicronun bir kolu olarak türemiş olan Pirola; kronik hastalığı olan kişilerde, 65 yaş üstü bireylerde, bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda, astım veya KOAH gibi akciğeri etkileyen hastalığı olanlarda ve hiç covid aşısı olmamış bireylerde daha sık görülmektedir. Peki nasıl korunabiliriz, bir bakalım…
- Kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanın. (maskeyi mutlaka her gün yenileyin)
- Hijyen kurallarını harfiyen uygulayın. Özellikle ellerinizi en az 30 saniye boyunca sabun ve su ile bolca yıkayın.
- Hastalık semptomları gösterdiğinizi hissettiğiniz andan itibaren evde kalmaya ve eve misafir kabul etmemeye özen gösterin.
- Evinizi, iş yerinizi, aracınızı ve bulunduğunuz diğer ortamları gün içerisinde mutlaka sıkça havalandırın. Hava sirkülasyonu virüsün yayılma hızını düşürmekte!
- Hasta olduğunu düşündüğünüz kişilerle aynı ortamda olmamaya çalışın. Zorunlu hallerde aynı ortamı paylaşacaksanız; gerekli fiziki mesafeyi koruyun ve maske kullanımını ihmal etmeyin.
- El dezenfektanlarını yanınızdan eksik etmeyin. Elinizi yıkama imkanınız yoksa, bu ürünler sizin için kurtarıcı olacaktır.
- Koronavirüs aşılarınızı takip edin, hatırlatma dozlarını mutlaka gecikmeden yaptırın.
- Bağışıklık sisteminizi güçlü tutun. Beslenme düzeninize, vitamin alımına ve stresten uzak kalmaya önem verin.
- Uyku düzeninize gereken özeni gösterin. Unutmayın dirençli bir vücut için kaliteli bir uyku olmazsa olmaz! Bu nedenle 23:00 ile 06:00 arasında uykuda olmaya gayret edin.
- Sıvı alımınıza dikkat edin. İç organlarınızın sağlıklı çalışabilmesi için vücuttaki elektrolit denge çok önemlidir. Günde en az 2 litre su tüketin.
- Hastalık semptomları gösterdiğinizde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Yeni varyanta ilişkin yapılan araştırmalar, Covid 19 aşısı olanlarda veya son 6 ay içerisinde koronavirüs geçirenlerde hastalığa yakalanma riskinin daha az olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizde rastlanmayan Pirola varyantının, Yunanistan’da görülmeye başlandığı ise gelen bilgiler arasındadır.
Pirola Varyantı Nedir İle İlgili Video