İnternet ve Web

PBN Nedir? Neden Önemli?

instagram takipçi hilesi

PBN, İngilizce “private blog networks” tabirinin kısaltması olan özel blog ağları anlamına gelir. Özellikle konuk yazarlık hizmeti satın alanların dikkat etmesi gereken bir unsurdur.

PBN Nedir? Neden Önemli?

PBN Zararlı mı?

PBN, genellikle arama motoru algoritmalarını manipüle etmek amacıyla tek bir kuruluşun sahip olduğu ve kontrol ettiği web siteleri ağlarıdır. Ek olarak, özel blog ağları arama motoru sıralamalarında üst sıralara çıkmak için yaygın kullanılır.

SEO uzmanları PBN’in zararları konusunda ikiye ayrılmakta. Bir kısmı, site otoritesini yükseltmek için konuyla alakalı kaliteli blog ağlarından alınacak geri bağlantıların (backlink) çok faydalı olduğunu düşünürken, PBN zararları hakkında çok ciddi argümanları olan başka SEO uzmanları da vardır.

Google İndeks Kaybı Yaşanabilir

PBN’e dahil olan bir web sitesinden backlink aldığınızda yazılarınızın önce indekslenip sonra indeksten çıkarıldığına şahit olabilirsiniz. Bu nadir yaşanan bir durum olsa da özellikle spam PBN ağlarından gelen kalitesiz geri bağlantılar nedeniyle indeksten çıkarılma riski her zaman vardır.

Yüksek Maliyet

Bunca risk barındırmasına rağmen halen pek çok kişi her yıl PBN sitelerden geri bağlantı almak için milyarlarca lira harcıyor. Bunun en önemli nedeni, konuk yazarlık hizmeti veren sitenin bir özel blog ağına bağlı olduğunu çoğu zaman gizlemesi.

PBN Siteleri Nasıl Tanırız?

Özellikle guest post yani konuk yazarlık hizmeti ile sitenizin alan adı otoritesini yükseltmeye karar verdiyseniz bu kısım sizin için önemli. Misafir yazarlık ile sitenizin dolaylı olarak tanıtımını yapmanız mümkün ve geri bağlantı almada misafir yazarlık en etkili olan hamledir. Peki sitenin PBN dahilinde olup olmadığını nasıl anlarsınız?

PBN Sitelerde Marka Vurgusu Yoktur

PBN sitelerde site sahibinin markası çoğu zaman ön planda değildir. Örneğin bu sitede her sayfada “Maksat Bilgi” logosunu görüyorsunuz. Site hızlı ve tasarımı iyi. Oysa PBN dahilindeki sitelerin tasarımı veya logosuyla fazla uğraşılmaz. Çoğu zaman hızlıca yüzlerce site açılır.

Alakasız Sitelere Link Çıkışları Vardır

Bir sitedeki link çıkışları aslında PBN dahilindeki siteleri teşhis etmekte en etkili yöntemdir. PBN zaten çoğu zaman geri bağlantı satmak için oluşturulur. Dolayısıyla kim para verirse o siteye link çıkışı yapar.

Şüpheli Alan adı

PBN sitelerinde alan adı geçmişine baktığınızda genellikle sitenin sık sık sahip değiştirdiğini görürsünüz.

Düşük Site Kalitesi

Geri bağlantı alacağınız her türlü websitesinde önceliğiniz sitedeki mevcut makalelelerin kalitesi olmalı. PBN siteler genelde kalitesiz içeriklerle doludur.

Backlink için 6 Kalite Göstergesi

PBN’den bağımsız ve siteniz için etkili olacak konuk yazarlık hizmeti almayı planlıyorsanız ya da basitçe backlink almak istiyorsanız aşağıdakilere dikkat edin (kaynak: Guest blogging https://peloteksourcing.com/guest-blogging-quality/)

  1. Etki Alanı Otoritesi (DA)
  2. Ahrefs’in Alan Adı Derecelendirmesi (DR)
  3. Organik Trafik
  4. Nişin Uygunluğu
  5. Site Yaşı
  6. Majestic Güven Skoru

İçerik Hala Kral Mı?

İçeriğin SEO açısından önemine dair pek çok teori mevcut. İçeriğin artık eskisi kadar önemli olmadığını ve backlink almanın siteyi arama motorlarında çok üst sıralara çıkaracağını söyleyen büyük bir kitle var. Hatta SEO eğitimlerinin bir kısmında söyleniyor bunlar. Ancak tam tersi, içerik kalitesizse sitenin sadece backlinklerle arama motorlarında asla yükselemeyeceğini söyleyenler de var. Bu da eğitimlerde dile getiriliyor.

Bu iki karşıt görüşe karşın dengeli bir yaklaşım benimsemek en iyisi gibi görünüyor. Yani arama motorlarında üst sıralara çıkmak için içerik kalitesine ve backlink alımına eşit önem verin.

PBN Hakkında Sık Sorulan Sorular

PBN Zararlı mı?

PBN Zararlarına dair makale sayısı oldukça fazla. Ancak kaliteli PBN ağları oluşturup sadece kendi konusunda (niş) geri bağlantı veren PBN ağları da mevcut. Bu nedenle direkt PBN zararlı demeden önce ağa bir bakmak lazım.

Backlink Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Backlink başka bir deyişle geri bağlantı almadan önce siteyi mümkünse Semrush, Ahrefs gibi araçlarda inceleyin. PBN riskini bertaraf etmek için geri bağlantılarına muhakkak bakın. Sitedeki içerik kalitesine ve tasarımına bakın. Geri bağlantı alacağınız sitenin muhakkak trafiği olmalı ve DA puanı en az 10 olmalı. DA puanının esneyebileceği tek unsur, geri bağlantı alacağınız sitenin sizin konunuzla direkt alakalı olmasıdır.

Türkiye’de özel blog ağları yaygın mı?

Evet. Hindistan, Çin ve Pakistan kadar olmasa da son yıllarda özel blog ağları açan binlerce girişimci olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu