Yaşam

Paris İklim Anlaşması Nedir?

instagram takipçi hilesi

Paris İklim Anlaşması, yaşanan iklim problemleri konusunda yasal olarak bağlayıcı bir uluslararası anlaşmadır. 12 Aralık 2015 günü Fransa’nın başkenti Paris’te 191 ülke tarafından kabul edilen yasa, 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe girdi.

Anlaşma, küresel ısınmayla mücadele ve sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda ilk kez tüm dünya uluslarını tek bir anlaşmada birleştirmiştir. Anlaşma, 1997 Kyoto Protokolü’nden çok daha ileri gitmiştir.

Paris İklim Anlaşması

Paris İklim Anlaşmasının Temel Amaçları Nelerdir?

  • Küresel sıcaklıkları sanayi öncesi zamanların yüzde 2’nin altında tutmak ve onları daha da fazla 1,5 derece ile sınırlamaya çalışmak.
  • 2050 ile 2100 arasında bir noktadan başlayarak, insan faaliyetleri tarafından yayılan sera gazı miktarını ağaçların, toprağın ve okyanusların doğal olarak emebileceği seviyelerle aynı seviyelerle sınırlamak,
  • Her ülke, ulusal olarak belirlenmiş katkılar (NDC’ler) olarak bilinen kendi emisyon azaltma hedeflerini belirlemek ve hedefi artırmak için her beş yılda bir gözden geçirmek,
  • Gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamak ve yenilenebilir enerjiye geçmek için “iklim finansmanı” sağlayarak yoksul ülkelere yardım etmesi

Özetlemek gerekirse, eylemler, hedefler ve bunları hayata geçirmek için gerekli olan finansmanı sağlamak Paris İklim Anlaşması’nın ana hususlarıdır.

Paris İklim Anlaşmasında Türkiye Var Mı?

Paris iklim anlaşmasında toplamda 190’dan fazla ülke yer almaktadır. Paris iklim anlaşması geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunuldu. Yapılan oylama sonucunda artık Türkiye’de anlaşmaya dahil olmuş oldu.

Paris İklim Anlaşması

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler

Paris İklim Anlaşması’nda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında ayrım vardır. Başka bir deyişle, hangi ülkenin gelişmiş bir ülke olduğu ve hangi ülkenin gelişmekte olduğu net bir ayrım, tartışılması gereken en önemli konulardan biridir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki fark bu konuda önemlidir. Dünyayı kirleten ya da küresel ısınmaya neden olan gelişmiş ülkeler, sera gazı emisyonlarını azaltmak için gelişmekte olan ülkelere destek vermesi gerekmektedir.

Çünkü gelişmekte olan ülkeler ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla enerji tüketmektedir. Dolayısıyla bu ülkeler enerjiye olan bağımlılıklarını azaltmak ve daha az enerji maliyetine katlanmak için daha fazla fosil yakıta ihtiyaç duyuyorlar. Paris İklim Anlaşması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin fosil kaynaklarının terk edilmesi, bu ülkelerin bir ölçüde cezalandırılacağı anlamına gelmektedir.

Paris İklim Anlaşması

Paris İklim Anlaşması İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu