Özgün Makale Nedir, Nasıl Yazılır?
Çeşitli Web sitelerinde yazarlık yapan arkadaşların araştırma içine girdiği konulardan biri olan Özgün Makale Nedir, Nasıl Yazılır? adlı yazımda sizlere kendine özgü bağımsız bir makale nasıl yazılmalı bunu aktaracağım. Hazırsanız okumaya başlayalım.
Özgün Makale Nedir?
Belli başlı kurallara ve belirli bir düzene göre; yaratıcılığını öne çıkartarak, profesyonel bir şekilde içerik / eser üretenlere yazar denir. Yazarlık, internetin hızla gelişimiyle farklı mecralarda kullanılmak üzere zenginleşti. Haber, blog vb web sitelerde blog yazarlığı mesleğini ortaya çıkardı. Bu alanda amatör veya profesyonel olan kişiler için iş alanları açıldı. Blog yazarlığında, zengin kaynaklardan elde edilen içeriğin özgünleştirilmesi ve bunu kendine has cümleler ile sunulması lezzetli hale getirmekte.
Özgün makaleler internet sitelerinin daha çok hareketlilik sağlamasına veya yazıların daha çok okuyucu ulaşmasına olanak sağlar. Özgün makale oluşturmak yazarın tamamen kendi yeteneklerine bağlı kalmaktadır. Örneğin, çeşitli kaynaklardan araştırmaları yapılan yazıların ve klavyeye dökülen kelimelerin kendi ifadeleri olması durumunda özgün bir yazı yazılmış olacaktır.
Yazarlar kendi tarzlarına uygun, belirledikleri kendi teknik ve yöntemler ile yazılarını kolayca özgün bir şekilde yazabilirler.
Yazılan makalelerin ham maddesi olan bilgi, herkes tarafından aynı olarak kabul edilmektedir. Ancak okuyucuya sunulması değişiklik ve yaratıcılık göstermelidir ki daha fazla okuyucuya ulaşsın.
Yazılan her yazının profesyonel ya da amatör yazarlar tarafından yazıldığı bilinmektedir. Sitelere girilen yazıların sadece özgün olması yetmiyor tabi ki. Eğer bir makale veya web site / blog tarzı web siteleri için içerik üretiyorsanız, her sitenin belli kuralları var. Ama her sitenin ayrı ayrı kuralları olsa da ana temel Google, Bing ve Yandex vb gibi arama motorlarında öne çıkmak için onların kurallarına bağlı oluşturulması sağlanır.
Örneğin her sitenin olmazsa olmaz kuralı özgün makaledir. Düzenli giriş, gelişme ve sonuç içeren. Ya da belli bir düzene sahip veya sitenin kendi kural şemaya uygun yazılır. Bununla birlikte makaleler içinde alt başlıklar ve belli odak kelimelerinizi (Google’da öne çıkmak istediğiniz kelimeleri kalın yapılmalı) belirtilmeli. Ayrıca iç link yani site içinde belli kelimelerde benzer içerikler varsa, onlara bağlantı gönderilmeli. Tabi dış link de verilmeli.
Özgün makalelere sahip olmayan internet sitelerinin içerikleri kopya içeriğe düşer. Böylece Google vb gibi arama motorlarının ilk kuralı olan ” ne olursa olsun kendin ol” kuralına aykırı davranmış olur. Böylece siteye ziyaretçi göndermemekle cezalandırır. Aynı zamanda Google reklamlar hizmeti gibi hizmetleri kullanıyorsa ceza verir ve reklamları kapatmaya kadar gider.
Özgün Makale Nasıl Yazılır?
Başarılı Bir Özgün Makale Nasıl Olmalıdır?
Başlık Seçimi
Özgün makale yazılmaya ilk olarak özgün bir başlık seçimi ile başlanmalıdır. Diğer sitelerde bulunmayan, yazarın kendine özgü yöntem ve tekniklerle belirlediği başlıklar olmalıdır. Dikkat çekici, okuyucu da merak uyandıran başlıklar olmalıdır ki okuyucular yazıları merak edip okumalıdır.
Makale başlığı için çeşitli kaynaklardan aramalar yapılmalıdır. Nasıl çarpıcı ve etkileyici bir başlık bulunması yazarın yeteneklerine kalmıştır. Diğer sitelerden paylaşılan yazıların araştırılması da yapılmalıdır. Başka yazarların nasıl başlıklar kullandığına göz atılabilir.
Etkileyici ve sayı içeren başlıklar bir adım öne çıkmaktadır. Kişinin yayınladığı başlıkları çeşitli alt başlıklar altında da sıralaması okuyucu açısından kolaylık sağlayacaktır.
İçerik
Başlıktan sonra, kaynaklarınızı detaylı bir şekilde seçip araştırmanızı tamamladıysanız, bunu özgün olarak yazma işine geçebiliriz. Bunun için içeriğinizin nasıl olacağını karar vermiş olmalısınız. Ya da yazacağınız bir site veya bloğun kuralları varsa buna göre yazmaya başlayabilirsiniz.
İlk önce kaynaklarınızdaki araştırmaları okumalısınız. Okurken, aklınızda nasıl bir içerik çıkaracağınızı şekillendiriyorsunuz. Kaynağınızdaki içerikleri okuduktan sonra sıra geldi kendi makalenize, kelimelere dökmeye…
Giriş gelişme bölümü olarak ele alırsak. Giriş bölümüne bence yazınızda neler sunacağınıza ilişkin bir kaç cümle ile giriş yapın. Böylelikle ziyaretçiye neler sunacağınızı ilk başta özet sunmuş olursunuz. Aynı zamanda Google vb gibi arama motorlarında ilk snippet çıkacak ve ziyaretçi göndermeye başlayacaktır.
Google’dan ziyaretçi çekmek istediğiniz odak kelimeniz, aslında bütün içeriğinizin özetini temel alan maksimum iki kelimeli odak anahtar kelimenizi bu özette kullanın ve kalın yapın. Misal, bu içeriğimde “özgün makale” benim odak anahtar kelimemdir.
Bundan sonraki süreçte kaynağınızı okumuştunuz. Okuduklarınızdan anladıklarınızla birlikte:
- her bir paragrafı tekrar okuyup, anladığınızı yazma alanınızı yazın.
- belli kalıptaki özel isimler haricinde hepsini kendi ürettiğiniz cümleler ile taçlandırın. Emin olun kaynağınızdan daha fazla kelime üretirsiniz.
- kelimelerin yerlerini değiştirmek, kelimelerin eş anlamlarını kullanıp, cümlesi cümlesini yazmak özgün makale olmaz.
İçeriğinizi bu şekilde özgünleştirerek yeni ürettiğiniz kendinize has cümleler ile intihal yapmadan özgün makale yazmış olursunuz.
Kelime Sayısı
Yazılan yazıların çeşitli sitelerde minimum 400 ile 600 arasında kelime ile yazılması gerekmektedir. Yazdığınız yazının kelime sayısı ne kadar fazla olursa, makaleniz daha ön plana çıkar. Fark edilir olur. Bunun için en iyi yol bolca kelime sanatı yapmak. Kendi düşüncelerinizi araya savurmak ve bunu çok iyi bir şekilde kullanılmalı. Böylelikle kendinize göre bir hayran kitlesi edinirsiniz.
Aynı zamanda kelime sayısı ne kadar fazla olursa Google arama motorunda üst sıralarda olma şansı ve okunma şansı da o kadar artacaktır.
Özgün Makale Kontrolü Nasıl Yapılır?
Yukarıda anlattığım gibi yaptıysanız, içeriklerinizin özgünlük kontrolünü yapmanıza gerek yoktur aslında. Ancak bazı kelimelerin benzerliklerini ve kendinizi tatmin etmenin noktasında detaycı davranmak isterseniz hemen sizin için aşağıda bedava özgün makale kontrolü yapan sitenin linkini bırakacağım.