Yaşam

Oyunun Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkisi Nedir?

tak m oyunlar e1505809394637

Oyun, hemen  hemen birçok çocuğun zevk almış olduğu eğlenceli etkinlikler olması yanı sıra çocukların zihinsel, bedensel ve sosyal gelişimi için de faydalı olduğu uzmanlar tarafından sıkça dile getiriliyor. Her yaşta ve her ortamda oynanabilecek yüzlerce oyun vardır. Oyunlar ortamına göre farklılık gösterebilir. Bahçede, kreşte ve evde oynanabilecek oyunlar farklıdır. Bu bağlamda fırsat oldukça çocuk için uygun oyun ortamı oluşturulmalıdır.

Oyunun Çocuğun Bedensel Gelişimine Etkisi

1719165 1920x1080

Çocuk oyun oynadığı sırada sürekli olarak hareket halindedir. Özellikle oyun parkı, sokak ve bahçe gibi dış mekanlarda oynanmakta olan oyunlarda çocuğun hareketleri oldukça fazladır. Bununla beraber dış mekanda almış olduğu oksijen ile kan dolaşımının hızlanması, dokulara besin ve oksijen taşınmasını da arttırmış olmaktadır. Hareket sayısının çokluğundan ötürü terleme ihtimali de kaçınılmazdır. Bu sayede beden ter yolu ile atıklardan da arınmış olur.

iklim 5872

Çocuk hareket ettiği sırada kasları gelişerek bedeni esnek bir hal alır ve kilo alımı da belirli bir kontrol içinde devam eder. Hızı ve dengeyi öğrenir.

Oyunun Çocuğun Sosyal Gelişimine Etkisi

5b1007f95d1c2d1bb8737e7c

Çocuklar oyun oynarken bir bakıma sosyalleşmiş de olurlar. Oyun sırasında arkadaş edinerek ailesinin dışında da insanlarla da iletişim kurmuş ve onları tanımış olur. Grupla oynana oyunlarda çocuğun bir gruba ait olma becerisi de gelişmiş olur. Kendi haklarını öğrenirken başkalarının da haklarına saygı göstermesi gerektiği konusunu yaşayarak öğrenir. Oyun sırasında kaybettiğinde ve kazandığında, mutluluğu ve üzüntüyü de öğrenir.

Çocuk oyun oynarken çevreyi tanıdığı kadar kendisini de tanımış olur. Yaşamış olduğu durumlara hangi tepkileri verdiğini görür. Oyunun kurallarına da riayet etmesinin öneminin farkına varır.

Gelisim donemlerine gore oyun 800x
Muzipo

Şehir yaşamında yüksek binalar nedeniyle çocuklar apartman dairelerinde büyümemelidir. Güvenlik ya da farklı nedenlerden ötürü çocuğun dış mekanda oynamasına, dışarıyı tanımasına engel olmak gelişimini olumsuz yönde etkileyecek önemli bir unsurdur. Ebeveynler çocuklarını kontrol edebilecekleri bir şekilde oyun parkında ya da bahçede oynamasını sağlamalıdırlar.

Oyunun Çocuğun Dil Gelişimine Etkisi

25115

Çocukların dil gelişimi çok önemlidir. Çocuk, kendisini doğru ve anlaşılır şekilde ifade edebilmesi için dili öğrenip pratik yapabilmesi içinde konuşması gerekmektedir. Konuşması yaşıtlarına göre daha geri olan çocuklar sosyal ortamlarda uzun süre zaman geçirdiklerinde dil gelişiminin de hızlandığı gözlemlenmektedir.

Çocuk arkadaşları ile oyun oynadığı sırada onlarla iletişime geçmek zorunda olduğundan bu sayede dil gelişimleri de bu sayede kendisini tamamlamış olur. Bununla beraber bütün çocukların sevdiği oyunlardan birisi olan evcilik sayesinde drama yetenekleri de gelişmiş olur. Diyalog kurmayı ve sesini kullanmayı becerir. Anlatma ve anlama yeteneği de gelişmiş olur.

0x0 oyun yasamin kendisidir 1480705054503

Oyun bebeklikten itibaren start alır. Bebek birkaç ayını doldurduktan sonra öncelikle ses çıkarabilen nesnelerle oynamaya başlar sonrasında da bunları keşfetmeye başlar. Büyüdükçe oyuncakları ve oyunları farklılaşır. Çocukların ilk oyun arkadaşları baba, anne ve kardeşleridir.

Kaynak
bilgiustam.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu