Otomatik Şanzıman Yağı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Otomatik Şanzıman Yağı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler.. Gaz pedalına basmak arabayı hareket ettirmek için yeterli ancak kaputun altında ne olduğunu açıklamak o kadar basit değil. Özellikle otomatik şanzıman sisteminin karmaşık çalışma prensibi takdire şayan. Debriyaj pedalını ortadan kaldıran bu teknolojide hareketli parçalar mükemmel bir uyum içinde çalışmaktadır. Ancak, sistemin düzgün çalışması için aynı mükemmel yağlama performansı gereklidir.
Otomatik Şanzıman Yağının Dört Temel İşlevi
Otomatik şanzımanlı aracın şanzıman mekanizması manuel şanzımana göre daha karmaşık bir yapı arz etmektedir. Bu nedenle bu şanzıman tipinin ihtiyaçlarına göre farklı yağlar kullanılmaktadır.
Otomatik şanzıman yağının rolü aşağıdaki gibidir:
- Debriyaj ve vites dişlilerindeki debriyaj paketlerini birbirine geçirmek için hidrolik yağ görevi görür.
- Güneş dişli takımı için korozyon önleyici ve aşınma önleyici olarak kullanılır.
- Debriyaj paketlerindeki sürtünmeyi kontrol eder ve tahliye boşluğu boyunca koruma sağlar.
- Yüksek sıcaklıklarda ve aşırı basınçta bile yüzlerce hareketli parçanın yağlanmasına yardımcı olur.
Otomatik şanzıman yağları bu önemli işlevleri yerine getirmek için özel olarak üretilmiştir. Sonuç olarak, iyi bir ATF, -40°C ila 200°C arasındaki sıcaklık aralığında düzgün akış sağlar ve daha ince valf düzeneklerine bile nüfuz edebilir. Ayrıca otomatik şanzıman yağının iletkenliği düşük ve tüm elektronik bileşenlerle uyumlu olması gerekir.
Otomatik Şanzıman Yağının Eksik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Şanzıman yağı, yağlamanın yanı sıra başka kritik görevleri de yerine getirdiğinden, çoğu araç sahibi otomatik şanzıman yağının azalması nasıl anlaşılır sorusuna yanıt arıyor. Eksik otomatik şanzıman yağı belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Uyarı ışığı yanar. Şanzıman yağ seviyesi ideal yağ seviyesinden düşük olduğunda, şanzıman içindeki sıcaklık artacağından gösterge panelinde şanzıman arızası uyarısı belirecektir.
- Şanzıman aşırı ısınması: Yağ eksikliği nedeniyle şanzımanın aşırı ısınması, uyarı ışıklarından başka bariz problemlere sahiptir. Güç eksikliği, duman, yanık kokusu ve düzensiz vites değiştirme gibi belirtiler, şanzımanın aşırı ısınmasına neden olan yağ eksikliğinden kaynaklanır.
- Vites Gecikmesi: Otomatik şanzıman yağı eksik ise, vites değiştirme için yeterli hidrolik basınç sağlanamaz. Bu, Sürüş (D) ve Geri (R) arasında geçişte 2 ila 3 saniyelik bir duraklama ile sonuçlanır.
- Yağ sızıntısı: Arabanızın altında kırmızı bir sıvı birikintisi fark ederseniz, şanzıman sıvısı sızıntısından şüphelenebilirsiniz.
- Şanzıman arızası: Yağ yokluğunda şanzımandaki dişlilerin sürtünmesi artar. Bu durum, parçaların zamanla aşınmasına ve ciddi şanzıman hasarına neden olabilir. Ayrıca şanzıman yağı tamamen boşaldığında aracınızın vites değiştirmeyeceğini de bilmelisiniz.
Otomatik Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir?
Otomatik şanzıman arıza belirtileri gösteriyorsa, herhangi bir tamirciye göstermeden önce yağ seviyesini kontrol etmelisiniz.
- İlk olarak, yağ çubuğunun kaputun altında tam olarak nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Arkadan çekişli araçlarda genellikle motorun arkasında yer alsa da, önden çekişli araçlarda ızgaranın aracın önüne daha yakın olan kısmında yer alır.
- Araç Park (P) veya Boşta (N) iken motoru çalıştırın. Yağ çubuğunu çıkarırken motorun sıcak olduğundan emin olmalısınız.
- Yağ çubuğundaki sıvının rengini parmağınızla kontrol edin. Şanzıman sıvısı pembe veya berrak olmalıdır. Görünüyorsa, kokuyorsa veya içinde parçacıklar varsa, şanzıman yağını değiştirmelisiniz.
- Tarama çubuğunu değiştirin, temiz, havsız bir bezle silin ve tekrar dışarı çekin. Şanzıman sıvısı temizse, ancak “dolu” depo seviyesinde değilse, bir huni ile doldurmalısınız.