Osmanlı Mutfağı’nın İncileri!
Türk mutfağının temeli Osmanlı mutfağına dayanır. Bu lezzetlerin pek çoğu da bütün dünya mutfakları tarafından tanınır. Eğer siz de özel günlerinizde Osmanlı mutfağından eşsiz lezzetler sunmak isterseniz yazımıza bir göz atın deriz.
Kirde Kebabı
Kirde Kebabı, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış en özel lezzetlerden biridir. Araları kuşbaşı etlerle dolu üst üste dizilmiş kreplerin üstüne bir de yoğurt eklerseniz yemeye doyamazsınız. Görüntü itibariyle Kayseri yağmalamasına benzeyen Kirde kebabına bayılacaksınız.
Piruhi
Piruhi, adını Rusçadan alan bir çeşit mantıdır. Fakat lezzeti ise Osmanlı mutfağından gelir. Piruhinin içine kıyma yerine tulum peyniri ve maydanoz koyulur. Yoğurtlu sosla da birleşince ortaya efsane bir lezzet çıkar.
Hibeş
Hibeş, Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan bir diğer lezzettir. Ana malzemesi tahin ve limon olan hibeş, tek başına bile tüketilebilen bir mezedir. Eğer daha akışkan hazırlarsanız salatalarınıza sos olarak da kullanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken baharat ve ekşiyi kendi damak zevkinize göre ayarlamak.
Nemse
Nemse, kıtır kıtır hamurun içine tavuk ya da peynir doldurularak yapılır. Günümüzde aynısı milföy hamuruyla yapılmaya çalışılsa da siz özünüzden şaşmayın deriz.
Babagannuş
Hatay yöresinde sıkça yapılan bir meze türü olan babagannuşun kökeni ta Osmanlı mutfağına dayanır. Közlenmiş sebzelerle yapılan babagannuş salata olarak da tüketilebilir fakat en güzeli ekmeği bana bana yemektir.
Osmanlı Pilavı
Pilav, Osmanlı mutfağında önemli bir yeri olan yemektir. Üzerinde köfte içinde ise ıspanak ve havuçlarla tek başına bir öğün olarak da yenebilecek bu pilavın kökeni de ta osmanlıya dayanır.
Enginar
Enginarın Osmanlı mutfağındaki yeri büyüktür. Özellikle zeytinyağlı enginar ta Osmanlıdan bu yana hala varlığını sürdüren de seveni çok olan bir yemektir. Osmanlıda enginarın içine kuru üzüm taneleri de eklenerek lezzetine lezzet katılırdı.
Hünkar Beğendi
Hünkar Beğendi’nin kökeni aslında Gazientep’e dayanır. Fakat adından da tahmin edebileceğiniz gibi hünkarın o kadar hoşuna gitmiş ki saray mutfağına dahil edilmiş. İçinde kuzu eti, süt, patlıcan, tereyağı ve kaşar peyniri barındıran bu lezzeti kim beğenmez mi? Uzun lafın kısası hünkar beğendiyle sofranızı saray sofralarına dönüştürebilirsiniz.
Saray Şerbeti
Saray şerbeti, yoğun meyve aroması ve pırıl pırıl rengiyle deneyen herkesin beğendiği bir içecektir. Özellikle sıcak yaz günlerinde hem yemeklerinizin yanında hem de ayrıca misafirleriniz ikram edebileceğiniz bir içecektir.
Lokum
Lokum, Türk mutfağının en nadidide hazinelerinden biridir. Sultan lokumu ise lokumun en lezzeti hali diyebiliriz. İçerdiği bol sütle çok sağlıklı ve besleyici olan lokumları misafirlerinize ikram edebilirsiniz.