Ödem Nedir? Vücuttan Nasıl Atılır?
Ödem, özellikle biz kadınların en yaygın şikayetleri arasındadır. Vücutta oluşan ani ve aşırı şişkinlikler olarak tanımladığımız ödem, çok fazla önemsenmese de bazı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle üzerinde durmakta fayda vardır.
Ödem, hücrelerin fazla su tutmasıyla oluşan şişkinliktir. Genellikle göz kapakları, eller ve ayaklarda görülür. Ayrıca vücudumuzun gözle görülmeyen kan damarları, hücreler, karın boşluğu gibi bölgelerde de görülebilir.
Ödem nasıl oluşur ?
Ödemin pek çok nedeni vardır. Bunlardan en belirgin olanlar fazla su ve tuz tüketimi, hava değişimi, kadınların regl dönemidir. Tansiyon, troid, böbrek rahatsızlıkları kalp damar hastalıkları, hormonal bozukluklar ve karaciğer rahatsızlıkları da ödeme sebep olan hastalıklardır
Vücudumuzda belirgin şişlik olan bölgeye baskı uyguladığımızda çökme oluşuyorsa vücutta ödem oluştuğunu düşünebiliriz. Bu durumda bir doktora başvurmalı, gerekli önlemleri almalıyız.
Ödem nasıl atılır?
Ödemden kurtulmak için öncelikle varsa fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. Bir diyetisyen yardımıyla kendinize sağlıklı bir beslenme programı ayarlayarak hem fazla kilolarınızdan hem de ödem probleminden kurtulabilirsiniz.
Günde 1.5 -2 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Gün içinde su tüketmeyi unutuyorsanız çalışma masanızda daima bir su şişesi bulundurabilir, hatırlatıcı mesajlar ayarlayabilirsiniz. Bunun yanında aşırı su tüketimine de dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla alınan su böbreklerden süzülemez ve ödeme neden olur.
Aşırı tuz tüketiminden kaçınmalısınız. Çok fazla tuz tüketmek ödemin en belirgin sebeplerindendir. Çünkü fazla tuz vücudumuzun gereğinden fazla su tutmasına neden olur.
Alkol ve asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Kafein oranı yüksek içecekler, alkol ve asitli içecekler vücutta ödem oluşmasına sebep olacaktır. Bunların yerine daha fazla bitki çayı ya da taze sıkılmış meyve sularını tercih edebilirsiniz.
Hamilelik dönemlerinde vücutta oluşan ödem miktarı artar. Bu dönemde su miktarını arttırarak günde en az 10 bardak su tüketmeniz gerekmektedir. Bunun dışında yüksek tuz içeren besinlerin tüketiminde kontrollü olmanız gerekir.
Düzenli egzersiz vücudunuzdaki sıvı dengesini sağlamaya yardım eder. Bu nedenle düzenli olarak spor ya da egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.
Günde ortalama 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Çünkü uykusuzluk da vücudunuzdaki ödem oluşma riskini arttıracaktır.
Ödem Attırıcı Kür
- Yarım demet maydanoz
- Yarım ananas
- Yarım limon
- 1 litre su
Malzemeleri bir litre suya ekleyip ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca içine bir avuç taze veya kurutulmuş kiraz sapı ve bir kaşık tarçın ekleyin. 10 dakika kaynatıp ılındıktan sonra için. Bu kür ödemden kurtulmak için en etkili olan kürdür.
Ödem Nedir? Vücuttan Nasıl Atılır? ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=qFQfsF-9StM
Uyku ve su içkem gerçekten çok işe yarıyor. Özellikle tiroid hastalığı olan okuyucuların gluten tüketimini kısıtlamasını öneriyorum. Çok ödem yapıyor
Uyku ve su içkem gerçekten çok işe yarıyor. Özellikle tiroid hastalığı olan okuyucuların gluten tüketimini kısıtlamasını öneriyorum. Çok ödem yapıyor